27 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 08:04

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bottleneck is zorgpersoneel’

coronacrisis | Antilliaans dagblad

Willemstad – Extra bedden, zuurstof en beademingsapparaten. Dat is allemaal wel te regelen. Dé grote uitdaging bij het uitbreiden van de zorgcapaciteit voor covid-patiënten is personeel.

Het Curaçao Medical Center (CMC) bereidt zich voor om het aantal bedden voor intensieve zorg aan patiënten met Covid-19 uit te breiden van 46 naar 66. In voormalig ziekenhuis Sehos zijn 173 plekken ingericht. Het CMC heeft gisteren, met hulp van Nederland, 28 beademingsapparaten ontvangen. Met de 52 die er al waren, zijn er nu dus 80 apparaten voor beademing beschikbaar.

Maar als die extra capaciteit moet worden ingezet, kan dat alleen als er voldoende verpleegkundigen en medici op het eiland zijn om al die patiënten te verzorgen en te behandelen. ,,De bottleneck is personeel”, zei Ingemar Merkies, medisch directeur van CMC, gisteren tijdens een persconferentie.

- Advertentie -

Verpleging en medici in het CMC lopen op hun tandvlees en draaien diensten van twaalf uur per dag. ,,Normaal gesproken heeft een verpleegkundige de zorg voor één ic-patiënt, nu moet een verpleegkundige vier patiënten verzorgen”, zegt Merkies als voorbeeld van de enorme werkdruk. Patiënten met Covid-19 vragen meer zorg dan een doorsnee ic-patiënt, alleen al omdat zij regelmatig op hun buik moeten worden gedraaid om zo veel mogelijk zuurstof naar de longen te brengen.

Met steun van Nederland zijn naar verwachting eind deze week veertig buitenlandse verpleegkundigen en medici op het eiland die zijn gespecialiseerd in het werken op een intensive care (ic) en een spoedeisende hulp. Ook komen medisch specialisten, zoals longartsen, intensivisten en anesthesisten. Gisteren waren al enkele basisartsen en algemeen verpleegkundigen aangekomen vanuit Nederland.

Merkies zegt dat voor alle eilanden hulp is gevraagd via het Nederlandse programma ‘Extra handen in de zorg’ en dat dit heeft geleid tot ‘meer dan 350 inschrijvingen’. Op Curaçao zelf heeft het Advent Ziekenhuis de zorg afgeschaald, zodat in CMC zo veel mogelijk ruimte vrij blijft voor acute, spoedeisende zorg aan mensen die geen Covid-19 hebben.

Want complicaties van behandelingen in Advent, zoals bij een galblaasoperatie, leiden tot een opname op de intensive care (ic) van CMC. Het Advent heeft geen ic of spoedeisende hulp. Een deel van het personeel van het Advent is daarom beschikbaar voor de zorg aan covid-patiënten.

Dan zijn er nog zo’n 200 vrijwilligers met een zorgachtergrond die hebben gereageerd op de oproep van CMC. Zij zullen waar mogelijk worden ingezet. De eerste groep van twintig vrijwilligers is afgelopen weekend begonnen na een keuring en training.

Demissionair minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft gisteren nog eens benadrukt dat de overheid geld vrijmaakt om de kosten van de covid-zorg te kunnen dekken. ,,Wij zijn ons ervan bewust dat dit extra kosten met zich meebrengt. Het heeft onze aandacht en het wordt geregeld, samen met het ministerie van Financiën en de SVB (Sociale Verzekeringsbank, red.).”

Enkele weken geleden trok de voltallige CMC-directie aan de bel in verband met oplopende liquiditeitsproblemen. Volgens de directie is het beschikbare budget van de SVB niet toereikend om de zorg te kunnen leveren. De grote toename van covid-patiënten gaat gepaard met ongeplande uitgaven.

Merkies:

,,Het zuurstofverbruik, bijvoorbeeld, is met een factor tien toegenomen, en de intensive care is uitgebreid van 16 naar 46 plekken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -