30 C
Willemstad
• dinsdag 23 juli 2024

Extra | Journaal 19 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, July 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, July 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juli 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Parool | Spanje beschouwt corona voortaan als griep

HomeNieuwsGezondheidParool | Spanje beschouwt corona voortaan als griep

Edwin Winkels

monitoring corona | 123rf

Spanje wil Covid-19 op dezelfde manier gaan benaderen als de gewone griep: een endemische ziekte die regelmatig terugkeert. De Spaanse overheid is ver gevorderd met de plannen om de monitoring en aanpak van corona drastisch te veranderen, het liefst zodra de huidige zesde golf aan besmettingen in Spanje voorbij is.

Premier Pedro Sánchez bevestigde in een radio-interview het nieuws uit de krant El País dat de regering bijna klaar is met het ontwikkelen van een systeem om corona ‘niet meer als een pandemie maar als een endemische ziekte’ te beschouwen. “Daarvoor zijn nieuwe instrumenten nodig, en dat debat zullen we ook op Europees niveau moeten voeren.”

Dat nieuwe systeem wordt gebaseerd op hoe jaarlijks de griep in het land wordt gemonitord. Zo zullen niet álle besmettingen met corona worden gerapporteerd en gevolgd, zoals tot nu toe het geval is. Dat is volgens Sánchez met de explosie van de omikronvariant nu al vrijwel onmogelijk. In plaats daarvan zal een netwerk van geselecteerde huisartsenposten, in samenwerking met enkele ziekenhuizen, de algemene ontwikkeling van de ziekte peilen.

Opvallend weinig restricties

De huidige coronagolf, die ook in Spanje alle records qua besmettingen breekt maar relatief gezien tot aanzienlijk minder ziekenhuisopnames leidt, wordt in het land met opvallend weinig restricties bestreden. Kende Spanje in het voorjaar van 2020 nog een van de strengste lockdowns van Europa, deze winter is er landelijk slechts een mondkapjesplicht, zowel binnen als buiten.

Enkele regio’s hebben wel iets meer beperkende maatregelen, maar overal zijn bijvoorbeeld de winkels en de horeca geopend. Ook is de quarantaine van positief geteste mensen versoepeld.

Volgens premier Sánchez is dat logisch, omdat bij de eerste coronagolf het sterftecijfer nog 13 procent bedroeg, terwijl het nu om slechts 1 procent gaat. In de afgelopen twee weken registreerde Spanje een record van 1,29 miljoen besmettingen. In de laatste zeven dagen overleden 331 mensen aan corona; bij de golf in de winter van vorig jaar waren er soms dagelijks bijna 600 doden te betreuren. In totaal heeft de epidemie in het land aan bijna 90.000 mensen het leven gekost.

Spaanse experts werken sinds 2020 aan het systeem dat de regering zo spoedig mogelijk wil invoeren. “Maar we moeten voorzichtig zijn, het beetje bij beetje doen,” zei Sánchez met het oog op de huidige situatie. Hij verwacht dat deze golf binnenkort de piek zal bereiken. “Het is iets wat we bovendien met heel Europa moeten bespreken; onze minister van Gezondheidszorg heeft haar collega’s al van onze plannen op de hoogte gesteld.”

Bron: Parool

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. @ Loes,

  Inmiddels hier bijna 10.000 besmettingen en nee, dat zijn niet allemaal mensen die niets merken. Jij vergeet voor het gemak maar even dat men zich laat testen omdat men zich ziek voelt en we weten hoe dat hier dan gaat…………….dan blijft men thuis, gaat niet werken. En op deze manier zijn er al zeer veel bedrijven in de problemen gekomen, simpelweg omdat er amper personeel is.
  Dus net doen alsof corona niets is gaat ons niet helpen.

  De maatregelen in Spanje zullen ook niet veranderen, mondkapjes moet je ook buiten dragen en er zijn nog genoeg andere restricties. Hetgeen Spanje wil gaan veranderen is de wijze van volgen en de wijze van rapporteren. Dat wil men gaan doen zoals men dat ook bij de griep doet.
  We weten allemaal dat begrijpend lezen niet echt jouw sterkste kant is, maar wanneer krijg je nu eindelijk eens door dat je daar niet mee te koop moet gaan lopen.

  Vandaag overigens hier op Curacao weer 3 personen overleden aan corona, dus zo onschuldig is deze variant niet. Maar ook dat weiger jij nog steeds in te zien.

 2. Geen Reacties….
  Terwijl dat nou echt het oudjes vakantie land is in Europa.

  Dus als Curaçao slim is dan volgens ze dat zo snel mogelijk om de toeristen markt nog een beetje te kunnen houden.
  En idiote acties zoals Zanzibar en Fuik daar moeten ze mee ophouden.
  slaat echt nergens op. Iemand laten stuiteren en dan met meerdere toekijken en niks doen. Jongeren buiten in de zon. Kans op besmetting bijna niks. Bij de kustwacht is een heel schip er niet meer…. en waarom..
  Laten ze liever politie mensen zetten op overvallen en zeker op toeristen berovingen.
  Het echte politie werk. Sirbi y Proteha toch..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties