25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

ParadiseFM | Aangifte Calmes tegen Leeflang en De Andrade

Politicus Rennox Calmes is de beschuldigingen aan zijn adres zat. Hij wil aangifte doen van laster tegen Omayra Leeflang en Elvis de Andrade. Beiden zouden zijn naam...

CN | SER keurt nieuwe gokwet Curaçao goed, maar blijft kritisch

Jimmy Driessen | CasinoNieuws.nl De Sociaal-Economische Raad (SER) van Curaçao heeft de nieuwe gokwet goedgekeurd. De raad geeft in haar advies aan dat het moderniseringstraject van de (online)...

Democracy now! | Friday, March 24, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 24 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Portugese oorlogsschepen gespot voor Piscadera

Voor de kust van Piscadera zijn Portugese oorlogsschepen gespot. Vissers hebben in totaal vijf kwallen gevangen. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is op de...

Nu.cw | SER adviseert over belastingverordeningen

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft donderdag advies uitgebracht over wijzigingen in verschillende belastingverordeningen. De verordeningen waarin wijzigingen zijn aangebracht zijn onder andere de Algemene Landsverordening Landsbelastingen en...

RO | Ministerraad besluit dat Caribische studenten voor aankomst in Nederland een BSN krijgen

De Ministerraad stemde in met het wijzigen van het Besluit basisregistratie personen, zodat Caribische studenten bij aanvraag van studiefinanciering via DUO direct een BSN kunnen krijgen. Dit...
- Advertentie -

NOS | Dag 8 van de oorlog in Oekraïne, dit zijn de laatste ontwikkelingen

Het stadsbestuur van de strategische gelegen havenstad Marioepol meldt dat de stad is omsingeld en dat Russische eenheden de civiele infrastructuur van de stad bestoken waardoor inwoners zonder water en stroom zitten. Een overzicht.

De oorlogshandelingen

 • Aan de noordelijke frontlinie in Oekraïne is om 12.16 uur een woonwijk in de stad Tsjernihiv beschoten met raketten. Volgens Oekraïense autoriteiten gaat het om een Russische luchtaanval op burgers. Zeker 33 burgers zijn volgens de hulpdiensten bij het bombardement gedood, er worden 18 gewonden gemeld.
Aanwijzingen voor inzet clusterbom bij aanval op woonwijk Tsjernihiv
 • Russische troepen naderen de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, zegt het Oekraïense atoomagentschap tegen Reuters. Als de kerncentrale wordt ingenomen, kunnen de gevolgen groot zijn. De nucleaire reactor van Zaporizja levert naar schatting een vijfde van alle elektriciteit voor Oekraïne.
 • Het aantal Oekraïners dat het land als gevolg van de oorlog ontvlucht is, is gestegen tot boven een miljoen. Dat zegt vluchtelingenorganisatie UNHCR, die onderdeel is van de Verenigde Naties. In totaal wonen er 44 miljoen mensen in Oekraïne, wat betekent dat inmiddels meer dan 2 procent van de bevolking op de vlucht geslagen is.
 • De burgemeester van de Zuid-Oekraïense havenstad Cherson zegt dat er Russische troepen in de stad zijn en dat ze ook al in het stadhuis zijn. Eerder zei Rusland al dat het de controle over de stad had, maar dat werd door de Oekraïense regering en de Verenigde Staten weersproken. Nu zegt de burgemeester dat er geen Oekraïense militairen meer in de stad zijn. “Alleen nog burgers en mensen die hier willen LEVEN”, meldt hij in een verklaring. Hij roept de bevolking op alleen met daglicht naar buiten te gaan.
 • Er zijn vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Kiev. Het luchtalarm ging regelmatig af. Twee explosies waren in het stadscentrum en twee bij een metrostation. Over schade en slachtoffers is nog niets bekend. Volgens het Twitter-account van het Oekraïense parlement zijn er ook luchtaanvallen uitgevoerd op Izium, in het oosten van Oekraïne, tussen Charkov en Donetsk. Daarbij zouden acht mensen onder wie twee kinderen zijn omgekomen. Volgens burgemeester Klitsjko is de situatie in de hoofdstad moeilijk, maar onder controle.
 • In Kiev hebben nu 15.000 mensen onderdak gezocht in metrostations, zeggen lokale autoriteiten volgens de BBC. Ze hopen zo te schuilen voor luchtaanvallen. In de stations zijn wc’s, er is voedsel en er zijn medicijnen.
 • De Oekraïense president Zelensky heeft in een videoboodschap gezegd dat er tot dusver 9000 Russische soldaten zijn omgekomen. Rusland maakte gisteren voor het eerst sinds de oorlog melding van doden; volgens de regering zijn er 498 Russen omgekomen.

Diplomatie

 • Volgens Oekraïne zijn de onderhandelingen met de Russische delegatie begonnen. De inzet van de dialoog is een staakt-het-vuren en een veilige doorgang voor burgers om de frontlinie te verlaten, zegt een adviseur van president Zelensky op Twitter. De gesprekken vinden plaats in het Woud van Bialowieza, op de grens tussen Polen en Belarus. Eerdere gesprekken tussen de twee partijen liep op niets uit.
 • Het Internationaal Strafhof in Den Haag begint formeel met het verzamelen van bewijs van oorlogsmisdaden in Oekraïne sinds 2013, toen het conflict in het zuidoosten van het land begon. Het onderzoek is officieel van start gegaan nadat 39 landen daartoe een verzoek hadden ingediend, laat aanklager Karim Khan weten. Onder die landen is ook Nederland.
 • Premier Rutte noemt de situatie in Oekraïne verschrikkelijk. “De Russische agressie is totaal ongekend”, zei hij in een verklaring. “Die agressie begint zich ook steeds meer te richten op militaire doelen, maar ook op civiele doelen, burgers dus.”

Sancties en steunmaatregelen

 • In drie dagen tijd is op Giro555 ruim 10 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan Oekraïners die zijn getroffen door de oorlog. De actie begon maandag, elf hulporganisaties werken daarin samen. De opbrengst is voor schoon drinkwater, medische zorg en onderdak.
 • Meubelgigant IKEA heeft vanwege de oorlog besloten zijn activiteiten in Rusland en Belarus tijdelijk stop te zetten. Dat betekent dat alle zeventien IKEA-winkels in Rusland dichtgaan. Ook legt het Zweedse bedrijf de productie van meubels in Rusland stil en importeert en exporteert IKEA niks meer van en naar Rusland en Belarus.
 • De Hermitage in Amsterdam verbreekt de banden met het staatsmuseum met dezelfde naam in Sint-Petersburg. Het Amsterdamse museum toont kunst uit de collectie van de Russische Hermitage, een van ‘s werelds grootste musea.
 • De Formule 1 gaat geen races meer organiseren in Rusland. Het huidige contract is verscheurd.
 • Russische en Belarussische sporters mogen toch niet meedoen aan de Paralympische Spelen, heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) bekendgemaakt. Gistermiddag besloot het IPC nog om die atleten onder een neutrale vlag te laten meedoen. Dat besluit kon direct rekenen op felle kritiek uit diverse landen, ook uit Nederland.
 • De Wereldbank legt alle projecten in Rusland en Belarus stil vanwege de inval in Oekraïne. De Wereldbank maakte deze week al bekend dat het werkt aan een steunpakket voor Oekraïne van 3 miljard dollar, omgerekend ongeveer 2,7 miljard euro. Daarvan moet minstens 350 miljoen dollar aan onmiddellijke steun worden vrijgemaakt.
 • Het peperdure jacht van een Russische oligarch is door Duitse autoriteiten in beslag genomen, schrijft zakenblad Forbes. Het jacht lag sinds een paar maanden in Hamburg voor een opknapbeurt. De eigenaar, miljardair Alisjer Oesmanov, is een van de Russen aan wie de Europese Unie sancties heeft opgelegd vanwege banden met de Russische regering.
 • Een van de grootste advocatenkantoren van Nederland, Houthoff, beëindigt de relatie met de Russische Federatie, en dus ook het Russische staatsbedrijf Gazprom. Houthoff is qua grootte het vierde kantoor van Nederland. Volgens Het Financieele Dagblad haalt het kantoor zo’n 10 tot 15 procent van zijn jaaromzet uit Russische klanten.

Bron: NOS

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Claps.
  Ze sliepen in de Bijlmer….
  In garages van hun Black Brothers…
  Terwijl de Nederlandse vluchtelingenopvang tot de beste ter wereld is.
  ????
  Hou op met kleur.

  De eerste en 2e wereldoorlog bij elkaar hebben meer doden en slachtoffers gemaakt dan what ever er ooit was vervoerd naar Amerika.
  Nee niks is goed.

  Lives matter. Ja. Maar niks gekleurd lives only.

  Dan maak je je zelf belachelijk als je denkt dat jou “groep” de enige is die geleden heeft. De history is vol met leed.
  Gebrek aan historische kennis dat is het probleem. Me my self and Y cultuur.
  Dan moet je een keer naar India gaan.

  Mensen van alle kleur en ras doen dingen erg.
  Als Obama president kan worden ga naar school en verander de wereld.

  Als in Egypte voor 1000 jaar kleur geen issue was.
  Wat is misgegaan. Vraag je dat eens af.

 2. Claps… Dat jongetje werd door z’n eigen vader in gevaar gebracht voor een overtocht waar iedereen van weet dat het super gevaarlijk is. Dat is net als er nu een Venezolaans jongetje aanspoelt bij Boca Samie omdat de kustwacht de boot onderschepte.

  Die vader overleefde met een zwemvest maar kocht he t niet voor z’n zoon.

  Hou op met kleur gejammer.
  Afrika is een puinhoop omdat ze liever in oorlog investeerde dan in productie.

  Productie en Handel geeft macht kijk naar China. Wat produceren wij. Niks en dienstensector. Pfff. Goh wat zijn we toerist vriendelijk.

  De Oekraïne maakte de fatale fout om te vragen om lid te worden van de Nato.
  Ja … kan het niet eens zijn met de middelen maar kan Poetin geen ongelijk geven.

  Gelet op de historie van het westen dat Rusland aanvalt. De Amerikanen wilden eigenlijk ook Rusland maar meteen in nemen na de 2e wereldoorlog en als 1 land heeft geleden toen dan is het Rusland wel.
  Nee middelen niet goed.

  Maar ja de VS kan je niet vertrouwen en Duitsland ….. Frankrijk…. Ahum. Rusland moest toezien dat het land wat de mest gruwelijke dingen heeft gedaan met hun burgers door het westen werd opgebouwd tot het rijkste van Europa. En alles werd gericht op Rusland. Tja..

  Ik kan een analogie trekken naar jou kleur gevoel… En dan snap je Rusland een stuk beter. Niet goed… Maar Oekraïne etc is ook een rovershol. Soort Curaçao.
  En gas… tja… Waarom denk je dat ze allemaal Afghanistan wilden “verdedigen”

 3. @ericlapas. Tja dat komt omdat de mens in het algemeen heel makkelijk manipuleerbaar is. Noem het een complot theorie of wat men ook wil, maar dit is niks anders dan een vooropgezet plan. Helaas onbeert het aan het leeuwendeel van de mens om de werkelijkheid te zien. Trouw slikt men de blauwe pil, hun gretig aangereikt door de propaganda machine van de overheid, ook wel bekend als de media. Een ieder die het waagt de rode pil in te nemen wordt direct tot staatsvijand nummer 1 gebombardeerd. Wie denkt dat heksenjachten tot het verleden horen zijn naief. Kijk na de tweede wereldoorlog hoe men met verdachten van heulen met de vijand omging, en hoe de laffe regering van toen erbij stond en niks deed. Kijk hoe men angst aanprate ten tijde van de zogenaamde koude oorlog. Het uitrollen van de grote operatie SKYNET begon in 1997 toen mobiele telefoontjes opeens toegankelijk werden voor een ieder. Tweede stap was het toegangbaar maken van het internet voor velen. Derde stap was het aantrekkelijk maken van de computer en daarna laptop voor het grote publiek. Waar eerst nog IT werd geassocieerd met nerds, was IT opeens sexy. Vierde stap was Faecesboek. Een ieder die daadwerkelijk denkt dat 1 of andere labiele nerd uit Amerika dit geheel zelf heeft ontwikkeld is naief. Vijfde stap was asociale media. Zesde stap was het dom maken en houden van de jeugd. Achterlijke leeghoofden als hoertje Hilton en domwicht Kardasian werden opgedrongen als de nieuwe rolmodels. En daarna was het een kwestie van de godganse dag de schapen van Animal Farm in te zetten die het nieuws bleven herhalen. Als we kijken naar de afgelopen twee jaar, dan werden er minimaal tien artikelen over 1 zelfde onderwerp geschreven. Let op per onderwerp en de nieuwsmedia belichten minimaal 30 onderwerpen per dag.

  Het begon allemaal onschuldig. Alles verwoestend virus was onderweg van China naar de rest van de wereld, we gaan allemaal dood, blijf binnen, hou je adem in etc. Daarna werd het steeds grimmiger. Geef je buren aan als zij het wagen even op het balkon te staan, iedereen die zich op straat waagt is een gevaar voor de samenleving, levenslange gevangenisstraffen voor een ieder die het waagt te kuchen. Hierna kwam er een stapje boven op. We hebben een prik, die is geheel vrijwillig. Neem je hem echter niet dan ben je associaal en keuren wij het goed als je uitgesloten wordt. Wij dwingen je echt niet, maar kom op met die arm want anders dan maken we je helemaal kapot. En onder invloed van de media stonden er enorm veel mensen te juichen om dit alles.

  En nu is daar opeens een afleiding. Een gebied die al decennia lang over en weer in onmin leeft wordt opeens het nieuws van de dag. Dagelijks berichten over hetzelfde. Als een Russiche soldaat een sigaretje opsteekt, dan haasten de media om daar tien artikelen over te schrijven, met de meest sensationele koppen. En tja dan krijg je situaties waar de ene “vluchteling”net even beter is dan ander. Wat de media echter niet erbij vertellen, is dat vooral de Ukrainse vrouwen al heel lang weg willen aldaar. Over het algemeen stellen hun mannen niks voor (zijn alcohol verslaafde horken) en het westen lonkt. Maar dan valt iets op. Er is een noodverordering vanuit de EU die Ukrainse “vluchtelingen” direct een status geeft. Ze mogen werken, ze krijgen geld, onderdak wordt afgedwongen door hun. Klinkt nobel natuurlijk in de ogen van deugend links. Maar wie is er op de hoogte van de studerende buitenlanders in Ukraine die schofterig worden behandeld als zij ook weg willen daar? Daar bericht de media niet over. En de banen waar men de Ukrainers in wil duwen zijn echt geen banen op niveau. Kamermeisje en poetsvrouw, dat wordt nu volop geadverteerd. En terwijl deugend links gretig hun kamertje of woning ter beschikking stellen aan vreemden, strompelen dakloze Nederlanders al jaren door de kou heen. Want deugen doen we graag naar anderen toe, eigen bevolking kan letterlijk doodvallen.

  Er is reeds in de jaren tachtig gewaarschuwd, maar niemand wil luisteren

 4. Eerste een oorlog uitdagen.

  Hier mag je wel uitleg over geven want Rusland is het toch die een onafhankelijk land binnenvalt?

  Dus Venezuela mag volgens jou Curacao overvallen omdat hier Nederlandse soldaten rondlopen?

 5. Wat mij naast de opmerkingen van andere hier opviel, is hoe snel en makkelijk Europa een kant kiest zonder een seconde na te denken. Het opent echt mijn ogen hoe men een joden vervolging op gang kreeg, alleen nu zijn alle Russen de pineut. Een Russische man was in Duitsland ten tijden van het begin van oorlog, en kwam aan bij een totaal beschadigde auto omdat er Russische kentekenplaten opzaten. Ik heb al meerdere verhalen gelezen over dat Russische migranten hun baan zonder pardon opgezegd werden. Ik heb niks meer met Europa en Amerika, eerste een oorlog uitdagen en daarna de vinger wijzen en alles aanpakken om hun wensen door te drukken onder het mom van, “zij zijn de slechterikken”.
  Uiteindelijk betalen WIJ al de gevolgen van de sancties en Amerika heeft nieuwe business aangetrokken (lees: gedwongen enige optie)

 6. Wat wel onbegrijpelijk blijft is de bereidheid nu om Oekraïnen onderdak te bieden want nog geen jaar geleden kwamen de Afrikanen met duizenden in zee op weg naar Europa om.

  Die mensen vluchten niet voor oorlog en komen als gelukszoeker. Dat is toch wel 1 groot verschil. Daarnaast is men altijd voor opvang in de eigen regio.

 7. Een ding wat opvalt is de bereidheid wereld wijd om de Oekraïners op te vangen, het kan allemaal niet op mensen laten trots zien hoe ze een kamer of vakantie huis voor de oekrainen beschikbaar hebben gesteld.

  Enkelen kunnen niet wachten en huren zelfs een busje om naar de grens te rijden om Oekraïnen op te halen. Ook aan financiële hulp mag het niet ontbreken, het IMF, EU en de VS sturen miljoenen richting Oekraïne en blijkbaar sluit iedereen hun ogen voor de corruptie praktijken in Oekraïne. Het zal niemand verbazen als de Oekraïense parlementariërs wat miljoenen aan hun bankrekeningen toevoegen.

  Wat wel onbegrijpelijk blijft is de bereidheid nu om Oekraïnen onderdak te bieden want nog geen jaar geleden kwamen de Afrikanen met duizenden in zee op weg naar Europa om. Toen keek iedereen de andere kant op zelfs toen het 3 jarig jongetje dood op het strand van Turkije aanspoelde keek heel Europa de andere kant op.

  Het blijkt alsof de kleur zwart onzichtbaar is want zelfs toen in Nederland blank en zwart overal demonstreerden van “Black live matters”, sliepen Afrikaanse vluchtelingen in een open garage in de Bijlmer tussen hun eigen ontlasting.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -