32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Wij zijn geen lafaards en geen verraders

HomeLandenArubaOpinie | Wij zijn geen lafaards en geen verraders

Opinie George Lichtveld

Opinie | Persbureau Curacao

Nee Calmes, wij burgers van Curacao zijn geen lafaards en geen verraders! Curacao heeft in het verleden een heel belangrijke rol gespeeld in het toenmalige verzet van de Spaanse koloniën tegen de Spaanse overheersing en heeft op die manier in hoge mate bijgedragen aan de bevrijding van Latijns-Amerika. Dit komt omdat onze cruciale helden Pedro Luis Brion en Manuel Piar in de kielzog van Simon Bolivar, hun blikken richtten op de hele regio, hun visie reikte verder dan de kustlijn van ons eiland. Zonder Piar en Brion had Bolivar nooit kunnen slagen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voorzagen de raffinaderijen op Aruba en Curacao de geallieerden van de nodige brandstof voor hun gevechtsvliegtuigen, oorlogschepen en ander rollend militair materieel, 75% van de brandstof die werd gebruikt voor de geallieerde landing in Normandië kwam van onze raffinaderijen terwijl de geallieerde strijd in Noord-Afrika geheel (100%!) draaide op Antilliaanse olie. In 1944-1945 was ook 75% van de oliebrandstof voor de strijd in de Stille Oceaan afkomstig van onze raffinaderijen. Nazi-Duitsland had dus alle redenen om onze eilanden plat te bombarderen.

Maar ondanks dit immense dreigingsgevaar zijn wij nooit opgehouden met de olie-leverancies, vanaf 1943 voer vanuit onze eilanden iedere drie weken een groot konvooi naar Engeland alwaar de voorraden werden aangelegd voor de landing door de geallieerden. Curacao (Aruba ook) heeft dus in aanmerkelijke mate bijgedragen aan de uiteindelijke overwinning van de geallieerden en heeft dus net als in de 19de eeuw toen samen met Bolivar, ballen getoond door op internationaal niveau openlijk zijde te kiezen voor de partij(en) waarin het geloofde, een eiland om trots op te zijn!

Vandaag de dag lezen wij echter hoe een benepen parlementarier, Rennox Calmes, een pleidooi houdt om ons te distancieren van Nederland, ons moederland dan samen met de andere landen van de EU en de Verenigde Staten zich thans zwaar inzet om het oprukkend gevaar van Russiche dictatuur een halt toe te roepen. Calmes vindt dat Nederland ons (alweer) in de problemen brengt omdat het bekend is dat onze narco-dictatoriale zuiderbuur vriendjes is met Poetin, hetwelk in zijn optiek voor ons een gevaarzetting zou kunnen betekenen als wij tonen teveel op de hand van Nederland en de EU/USA te zijn.

Calmes gaat zelfs zo ver dat hij vindt dat wij de wereld moeten duidelijk maken dat wij (Curacao) hen (Nederland) niet zijn (“Nos no ta nan”). Dit zegt hij met een Nederlands paspoort in de hand en een volle buik die hij nog steeds kan volproppen dankzij de financiële steun die ons eiland van het moederland ontvangt. Als een achterbakse Judas verloochent hij de hand die hem staande houdt in een staatsstelsel dat momenteel grotendeels draait op Nederlandse steun.

Nu weten wij dat de heer Calmes het buskruit bepaaldelijk niet heeft uitgevonden en dat wij zijn uitspraken normaliter op waarde moeten schatten, maar dit gaat een brug te ver. Terwijl ons moederland dapper zij aan zij met de meeste andere landen uit het Westerlijk halfrond zich inzet voor de bescherming van de nationale integriteit van Oekraïne, zich dus inzet voor de bescherming van onze democratische waarden en onze humaniteit, allemaal principes en waarden die ook voor ons gelden, krijgt Nederland een schop onder de kont van een benepen politicus uit een deelstaat waar je op zijn minst wat solidariteit van zou mogen verwachten.

Een Oekraïense soldaat en zijn hond kijken naar een rookwolk vanuit Kiev.© ANP

De heer Calmes, die door zijn uitspraken duidelijk blijk geeft achter te lopen in geestelijk ontwikkeling (netter kan ik het niet zeggen) en ook blijkt niets te begrijpen van staatsrecht (en dat is parlementarier, hoe is dat in hemelsnaam mogelijk!) doet die uitspraken enkel omdat hij denkt represailles te moeten vrezen van narco-dictator Maduro, voor wie hij op een walgelijk onderdanige manier ontzag blijkt te hebben maar die in feite aan het hoofd staat van een regime dat Venezuela ten gronde heeft gericht en daardoor gezorgd heeft voor de vlucht van miljoenen migranten uit de hel die hij en zijn militaire mafia-clan gecreerd hebben.

Het beroerste en het meest beschamende wat wij kunnen doen is de hielen likken van een van de hoofdrolspelers in het proces van de vercrimininalisering van Latijns-Amerika, als ex-politieman, als ex-verdediger van law en order, zou Calmes zich diep moeten schamen voor het zich kruiperig laten ringeloren door een crimineel bewind dat gemuteerd is uit een samenspel tussen drugcartels, militairen, moordadige terreurgroepen en corrupte bestuurders.

Latin America Organized Crime Study for the Kingdom of the Netherlands

Voor Curacao is geen enkel land meer bedreigend dan Venezuela, het is het laatste land waarmee wij zouden moeten aanpappen. Daarover staat in het rapport van Insight Crime getiteld “Latin America Organized Crime Study for the Kingdom of the Netherlands” (2020) het volgende op blz. 7:

“ The collapse of Venezuela, where TOC (Transnational Organized Crime) has now penetrated the highest echelons of government, presents the Kingdom of the Netherlands with a direct national security threat.”

Wij hebben momenteel en zolang het narco-dictatoriale regime aldaar aan de macht is, niets in Venezuela te zoeken. Op dit moment schaam ik mij rot voor politici zoals Calmes en mogelijk andere politici die als pure angsthazen ons koninkrijk verraden, het rijk waarin wij ons altijd veilig en geborgen hebben gevoeld en dat zelfs onder de meest extreme omstandigheden waaronder de recent plaatsgevonden pandemie, ons is blijven omarmen.

Om Nederland onder de huidige extreme omstandigheden die alsnog kunnen uitmonden in een wereldoorlog, niet te steunen of zelfs af te wijzen is een diep verwerpelijke houding die druipt van lafheid, verraad, hypocresie en eerloosheid, afschuwelijk gewoon, woorden schieten mij te kort! Een politicus als Calmes is een schande voor ons land en een parlementarier onwaardig!

Ik mag onze ‘civil society’, het Curacaose middenveld dan ook oproepen om Nederland een riem onder het hart te steken door een duidelijk signaal af te geven dat wij achter hun gezamelijke akties met de EU staan en trots zijn op hun inzet voor de wereldvrede en de vrijheid van het Oekrainse volk.

GEORGE LICHTVELD

Naschrift KKC

2021 02 26 – RAPPORT INSIGHT CRIME | Latin America Organized Crime Study for the Kingdom of the Netherlands

44 reacties

 1. Wat is er mis met het kritisch zijn naar eigen eiland of afkomst? Daar is, mits het op de inhoud, feiten, en realitiet etc gericht is, niets mis mee.
  Verwar kritisch zijn en feitelijke onregelmatigheden noemen niet met Demoniseren, wat hier op deze rots al heel gauw gebeurt!

  Je mag blijkbaar niets zeggen van Suzy, Gijsbertha, Pooper of Vanessa, ooooooo want dat is zoooooooooo belediging!.
  Het is beledigend om te beschrijven hoe ze zich gedragen?

  Beledigend is hoe onbeschoft arrogant deze mensen zonder blikken of blozen elke burger tillen op dit eiland met hun grenzeloze geroof en gegraai! Ja deze is voor jou Vanessa en Gijsbertha!!

  Wat nu? Gaan jullie auto’s in brand steken, bestempelen jullie mensen als persona non grata? Gaan jullie dreigbrieven sturen? Jullie zouden ertoe in staat zijn!

  Daarom blijven we zo achterlijk, ja achterlijk!!
  want dat is het enige wat je het kan noemen als je het kaliber pipo’s gedeslaat in Forti en het parlement (Calves Pipo 1, maar er zijn er meer), Of de handel en wandel bekijkt van hen die momenteel aan het roer staan.

  Als oncomfortabelheden en wangedrag van onze “hoogwaardigheidsbekleders” demoniseren betekent, heb ik er geen enkele moeite mee om te demoniseren, wat het defacto niet is.

  Jullie (roof en graai politici) kunnen allemaal de boom in, i.c. een Kadushi of Datu beklimmen en die “dader” daar aan de top van de cactuszuil lemberen!!! Danki

 2. @Tico Martina schreef;
  “Een ieder die uitsluiting en demonisering goedpraat of goedkeurd is in mijn ogen de knip voor den neus niet waard.”

  Hm, een opmerkelijke opmerking Tico M., je doet alsof er op dit forum geen sprake is van demonisering van jouw eigen afkomst. Integendeel, je doet heb ik gemerkt vaak stevig mee aan de demonisering van je geboorte eiland en je eigen afkomst. (lol)

 3. @Lionfish schreef;
  “Top verhaal, niemand anders op deze rots haalt ook maar bij benadering dit nivo.”

  Zwaar overdreven nonsense, er zijn genoeg mensen, ook op Curaçao, die het volgens jou zogenaamde ‘hoog nivo’ van George Lichtveld overtreffen, tenminste áls zij het zouden willen.. Ik wil niet vervelend zijn, maar wat hier op dit forum reageert is de middelmaat. Óók George lichtveld behoort tot de duizenden middelmatige stukjesschrijvers. Zelfs jouw generaal kan op hetzelfde niveau van George Lichtveld een opinie neerkladden.

  Niet dat ik wel tot de bovenmaat behoor, nee, sterker, ik behoor eerder tot de ondermaat. Maar ondanks mijn ondermaatse hersentjes ben ik wel heel goed in staat onderscheid maken tussen de middelmatigen en degenen op dit forum die met kop en schouders boven het middenveld(geen maaiveld) van het forum uitsteken.

  @Sate batata schreef;
  “….opgeblazen zedenprekerige betoog met geschiedvergelijking die misschien wel goed klinken, maar niet kloppen.”

  Ook weer een waarheid, namelijk de geschiedvergelijkingen die niet met het eigenlijke verhaal rijmen. Maar juist aan genoemde onvolkomenheden zijn de opiniestukken van George Lichtveld te herkennen.

 4. @Lastiwz. nu ben ik al enige tijd actief op knipselkrant. 1 ding valt mij op. Alleen bij jou verschijnt er eens in de zoveel tijd eerst commentpolis. wat daarna veranderd in Lastiwz. Ja ja ik heb al vaker de uitleg gelezen, maar het valt wel op. Dat gezegd hebbende. Een klassieke opvoeding en opleiding kun je ook genieten buiten de zogenaamde Hoogere Sgool om. Ook op de MAVO kun je een klassiek opleiding genieten. En tja er zijn diverse cursussen die men kan volgen hieromtrent. Ondertussen zit ik met afschuw te kijken naar de marginalisering van een bevolkingsgroep puur gebaseerd op afkomst en plaats van geboorte. En weer staat de EU, de wereldlijders en de regeringen laf toe te kijken en het zelf toe te juichen. Als meneer Lichtveld met wij de mens bedoeld, dan zijn we zeer zeker verraders en lafaards. Een ieder die uitsluiting en demonisering goedpraat of goedkeurd is in mijn ogen de knip voor den neus niet waard.

 5. Calmes heeft gekregen wat hij wilde heel veel aandacht, niet echt ten gunste voor hem. Voor ons wel, ‘n stuk geschiedenis meegekregen

 6. @Tico zegt: “…Maar goed alle groten der aarde werden in beginsel ook niet begrepen en nu bejubeld heden ten dage. Dus er is hoop voor mij…”

  Jaja, alle dommen der aarde werden en worden nog steeds niet begrepen. Er is dus echt geen hoop voor jou.

 7. @Tico: ooit schreef je: “…Ik ben geen expert en geen wetenschapper. Ik heb 8 jaar erover gedaan om mijn MAVO af te ronden en daar hield het mee op…” en “…Ik heb 6 jaar over mijn MAVO gedaan en 4 jaar over mijn MBO Laboratorium Techniek…” en nu durf je te stellen dat je een klassieke opleiding hebt gehad?

  Als ik zo op mijn middelbare school (geen Mavo) zou schrijven en denken, zou ik op zijn minst naar de Mavo gedegradeerd worden.

 8. Curacao revisited… Even simpel en korter, want daar moet ik voor je in gaan.

  Op Licht (er) veld schermt met iets dat er niet was en niet is.
  Curacao was geen entiteit toen. Nederland was dat.

  Wij Curacao was er toen niet, bestond niet en bestaat nog steeds niet.
  Nederland was er en is er nog steeds. En ze doen alle moeite om te helpen maar mijn inziens tevergeefs.
  Het was en is gewoon nog steeds een rovers eiland. En die moet je aanleren met rovers manieren.

  Paspoort. Rechtspraak, taal van wetten, en ja anders democratisch moet je kiezen voor voor een Curacao paspoort. Zo niet. Tja. Zoek t zelf uit.

  Je pide aan Comment polis.
  Ja laten we dat doen.
  Persoonlijke aanvallen mag niet. Teveel worden gebruikt mag ook niet.

  Geen probleem dan moet dat als websiteregel worden gesteld . Voor iedereen. Jouw pide om iemand te korten is dan ook niet toegestaan, dat is een roep om censuur.

  Als iemand overduidelijke nepotisme het verdraaien van historie als reden heeft dan mogen ze het ook publiceren. Of niet..
  Dan mogen ze ook reactie verwachten.

  Ingezonden stuk waar draait deze website op. Het gaat om de discussie toch. Of betaald lichtveld. Voor deze publicaties.
  Ok dan begrijp ik het ook. Te veel “juiste woorden” klinkt als de dictatuur, te veel waarheid mag niet.

  Maar als je memory buffer over loopt of je allergie tegengegronde meningen speelt op, Dan scroll je toch gewoon verder.

  Ja, de echtere historie heeft meer woorden nodig dan simpele leugens.

 9. @Tico M. schreef als tegenreactie op een andere reactie o.m., (dus eigenlijk niet mijn zaak) het volgende;

  “Maar als er ook maar iets afwijkt daarvan dan is het meteen proberen iemand het zwijgen op te leggen. Niet dat het mij verbaasd. In de afgelopen 6 jaar dit heel vaak gezien.”

  De afgelopen 6 jaar!? Hey Tico M., is hetgeen je beweert een zogenoemde ‘slip of the tongue’? Hoewel het mij gezien jouw schrijfwijze nooit is opgevallen bedoel je toch niet te zeggen dat je al 6 jaren actief bent op het KKC forum? Onder een ander feekoniem misschien? (lol)
  Ik weet het, het gaat me niets aan. Maar die 6 jaar lijkt me een sterk verhaaltje. (lol)

 10. “Als hier een lang epistel zou staan met de strekking “Calmes is fout” “George Lichtveld heeft gelijk” dan zou jij als eerste staan te juichen. ”

  waar baseer je dit op? het forum is voor korte reacties. Voor langere verhalen kan je een ingezonden brief opsturen

 11. @Tico Martina schreef;
  “Maar goed alle “groten der aarde” werden in beginsel ook niet begrepen en nu bejubeld heden ten dage. “Dus er is hoop voor mij.”

  Hm, wat een vertoon van bescheidenheid.(lol)

  Dus je zegt eigenlijk dat ‘jij Tico Martina’ in feite nu al één van de groten der aarde bent die, gelezen de hoop die je koestert na jouw dood bejubeld te worden als één der groten der aarde, na je laatste levensadem wellicht bejubeld zal worden zijnde een erkende “grote der aarde.” (lol)

  Ach, het is dan ook geen toeval dat jij ooit eens met ‘de groten der aarde’ gedineerd hebt. (in die toprestaurants die jou overigens tot persona non grata verklaard hebben…dat weet jij toch nog wel Tico M.?) lol)

 12. @Mano, misschien eens tussen de regels leren lezen? Ik heb al vaker gezegd, ik reageer vaak in metaforen, komt door mijn klassieke opvoeding en opleiding. Vaak te hoog gegrepen. Maar goed alle groten der aarde werden in beginsel ook niet begrepen en nu bejubeld heden ten dage. Dus er is hoop voor mij.

  @Brian S. Blacks Looting Movement en Wesp2 verenigingen zijn gelukkig marginal organisaties en totaal niet representatief voor de gedachten gang van velen. Maar helaas is de werkelijkheid wel dat wie eerst een held was zomaar opeens in staatvijand nummer 1 kan veranderen. Ook al is die persoon allang en breed overleden. Dus tja ook heldendom is vergankelijk

 13. @Tico. Geen idee. Wat is een heldenland of heldendaad. Elk land heeft zijn eigen landen. Nu is de BLM en Bij1 figuren druk bezig om veel Nederlandse helden te laten verdwijnen.

  Heldendaden worden toch vaak gezien in relatie met oorlog en winnen. Is echter voor ons nu in 2022 moeilijk te begrijpen wie goed of fout was 400 jaar geleden. Ook zijn we vaak subjectief.

 14. @Tico Martina schreef;
  “De mens is de grootste fout van de schepper geweest en het meest verachtelijk wezen op aarde. De mens is ook het beste wat ooit op aarde is gezet.”

  Leuk dat je nu ook weet wat de mens is. Hoewel de mens ten eerste, hoewel ik het niet kan bewijzen, niet op aarde is “gezet”, maar eerder is ontstaan. En ten tweede is het arrogant automatisme, de mens eigen, die jou doet denken dat de mens, het DIER de mens, het beste is wat er op aarde is ontstaan.

  Wie zegt dat het dier “de mens” het beste is dat uit het dierenrijk is ontsproten? Kan het niet zo wezen dat deze planeet/wereld ook de habitat is van nog andere, de mens volkomen onbekend, veel betere, sterkere en intelligentere dieren dan ‘de mens’?

  @Tico M., je hoeft niet per se te reageren, het is n.l. echt niet netjes is om de woede, haat en hypocriete verwijtingen bevattende scheldpartijen van jouw forumgenoten te verstoren.(lol)

  Het zijn namelijk grote vragen die al tijden mijn interesse genieten. Wat en wie is de mens?

 15. @Curacao Revisited. Uiteraard roep maar om censuur. Als hier een lang epistel zou staan met de strekking “Calmes is fout” “George Lichtveld heeft gelijk” dan zou jij als eerste staan te juichen. Maar als er ook maar iets afwijkt daarvan dan is het meteen proberen iemand het zwijgen op te leggen. Niet dat het mij verbaasd. In de afgelopen 6 jaar dit heel vaak gezien. En vooral nu. En maar blijven afgeven op Rusland met termen als “staatspropaganda” en “dictator”. Men heeft de ganse houthandel in het oog, maar zoekt driftig naar de fijne splinter in iemand anders oog.

  @Brian S. Noem een echte heldendaad van Nederland. Neen Nederland is geen heldenland. Ook geen slecht land, maar held zeker niet

 16. @Loes: Lichtveld pretendeert nergens dat Nederland een heldenland is. Lichtveld omschrijft enkel dat Curacao in het verleden wel zijn verantwoordelijkheid heeft genomen om zich uit te spreken tegen dictators en schending tegen de mensen rechten. Dat Calmes het nu kennelijk niet zo serieus neemt met mensenrechten, zegt veel over zijn inlevingsvermogen.

  @commentpolis: is het mogelijk om een word limiet in te stellen voor reacties? De verhalen van Loes en Tico zijn niet eens meer reacties te noemen, maar lijken wel dagboek verslagen waarin mensen lukraak beginnen met schrijven

 17. @Loes, helder verhaal en raakt precies de kern. Men zegt weleens dat de geschiedenis geschreven wordt door overwinnaars, maar dat wordt ook gedaan door personen die lafjes aan de kant stonden en na opoffering van anderen zich als winnaar uitriepen. Een ieder die geloofd in het sprookje dat de rafinaderij van Curacao de redder was in de oorlog door het leveren van kerosine voor de vliegtuigen heeft nul komma niks historisch besef. Het ging Shell en Nederland puur om de florijnen en knaken. Kerosine was het nieuwe bibbergoud, al de rest werd zo geloosd, er was geen tijd voor het volledig rafinage proces. Als stank voor dank kreeg Curacao een heus asfaltmeer. Wie heden ten dage nog geloofd dat Pieter Heijn een hele vloot heeft veroverd, mag ook terug in de schoolbanken. Dan op het punt WIJ zijn geen lafaards en verraders. Als er iemand een lafaard is dan is het wel de mensheid in het algemeen. En breek de bek niet open over verraders. Pak de geschiedboeken erbij, verdiep je in alle verraad en intrige zaken die hebben afgespeeld en kom mij dan weer met droge ogen overtuigen. De mens is de grootste fout van de schepper geweest en het meest verachtelijk wezen op aarde. De mens is ook het beste wat ooit op aarde is gezet en een zeer interessant wezen. Door de millennia heen hebben we goede, foute, interessante, verachtelijke, nuttige, nutteloze en mensen die we heden ten dage nog steeds missen op aarde gehad. Dat is mens zijn. Die kun je niet samenvatten in een WIJ. Want er zijn afdoende lafaards en verraders, maar ook echte helden en mensen die met vier opgeheven hoofd zichzelf dood lieten martelen zonder ook maar 1 naam te noemen.

 18. Demagoog Lichtveld heeft Nederlandse boter op z’n hoofd, heeft een selectief geheugen die dingen verdraaid voor eigenbelang, historie sprookjes verzint. Kijk eens naar je duim… Lekker groot zeker.

  Typisch Curaçao. Wij… Wij burgers, Wat is wij op Curaçao er is geen wij er is alleen ik.

  Wie is wij burgers de huidige op Curaçao geboren Nederlandse paspoort houders of de in Nederland geboren/ wonende Nederlandse paspoort houders tezamen met de 180.000 Antilliaanse Nederlandse paspoort houdende de landgenoten.

  Piar en Bolivar kwamen binnen onder Nederlandse vlag ten tijde dat Curaçao een zware afhankelijke kolonie was. Het ging om anti spanje en geld. Niks wij burgers.

  Tijdens de 2e wereldoorlog hetzelfde. Shell deed alles, de toenmalige Nederlandse grootste raffinaderij ter wereld. Waar kwam die olie vandaan…Venezuela, ook vergeten zeker .
  Totdat shell de vervuiling en zware Venezolaans zwavel olie niet meer economisch vond, mevrouw Peters bling bling in haar ogen kreeg en de stomste deal uit de Curaçao historie maakte. Ja dat is een landgenote. Een echte “wij” burger heldin.

  “2E wereld oorlog onder immens dreiging gevaar”, Ahum . Curacao plat bombarderen….ahum… 1 U-boot aanval die ongehinderd de haven in kon varen en een mislukte u-boot beschieting, Aruba had meer dreiging. Maar de Amerikaanse oliemaatschappij werd daar door hun landgenoten beschermd. Mede vandaar de Amerikaanse band. Verder een mislukte torpedo op het strand die ontplofte door geklungel. Dat was t wel zo.n beetje.

  Die mensen die in vrachtboten en olietankers voeren. Ja dat waren echte helden onder immense dreging.

  Die immense dreiging is overigens nog steeds zichtbaar in Boca Samie de blauwogige landgenoten aldaar. Ze spraken daar Duits ten tijde . Er werd wat af gefeest. Onze lands helden faciliteerde de voor de kust liggende U bemanningen maar al te graag.
  Dat Curaçao ook een “heldhaftig” deternerings kamp had vergeten we ook weer voor het gemak.

  Ons laten ringeloren door een corrupt regime. Even voor de duidelijkheid Curaçao heeft officieel een corrupt regime. De CTB ging net op bezoek in Venezuela. Chiki Scotte heeft wat in punda gekochte horloges uitgedeeld daar en nu zie ik zo.n klm delftsblauw geimporteerd drank prulletje in iemands handen. Ja die krijg of kreeg je gratis in de 1e klas klm. Had iemand nog ergens liggen zeker. Om te gillen.

  Voor de andere duidelijkheid Venezuela stemde niet voor Poetin in de UN. Iedereen weet dat Venezuela goede banden onderhoud ook met de VS. probeert ook China te paaien. De vlieg. (Spaanse)

  Voor nog zo’n helder aannemer op lichter licht, Piet Hein was gewoon een kaper brief houdende zeerover. Zo groot waren die daden niet. Meer toeval en geluk dan kunde. Bij toeval voer hij zo.n beetje tegen spaanse gestrande schepen op.

  Tenslotte zijn de Nederlanders ook meerdere keren van de eilandjes af ge mept. Nou ja er als een haas vandoor gegaan

  Nederland is geen helden land. Het is een handelsland meer niet. Ze hadden nooit een groot en duur leger alles werd commercieel bekeken en niet op verovering. New york was waardeloos en werd verkocht voor een gulden. Sebrenica en de 600.000 nsb ers zijn ook voorbeelden daarvan.
  Mede door de burgerlijke stand, in verhouding het grootse aantal joodse gedeporteerden in de 2e wereldoorlog.

  De blanke joodse op Curaçao geboren maar toen in Nederland studerende George John Lionel Maduro was wel een “echte” held . Gestorven in Dachau. Posthum een Willemsorde. De enige ooit voor een geboren landgenoot van de Antillen.

  Ga je schamen (Op)Licht(er)Veld.

 19. Pabien sr. Lichtveld.

  Het lijkt dat u en criticaster Josef Martina de enig overgebleven Mohicans zijn die de vinger aan de pols houden.
  Keep it going!

 20. Prima verwoord heer Lichtveld. Er zijn diverse personen die zeer negatief van aard zijn, en niet dulden dat een van hun helden uitgekleed wordt en ten toon gesteld wordt als een zeer dom persoon. Maar ook blijk geven van zeer lage IQ’s, en snappen niet waar het over gaat en kennen de geschiedenis van onze eilanden en de ontwikkeling van de regio vs onze zuiderburen helemaal niet. Ze denken dat wij de ju di tera zo noemen omdat ze in de mondi uit de grond gestampt werden en hun lobrishi onder de rotsen ligt. Als je iemand een Afrikaan noemt is hij gelijk beledigt en je krijgt een barage aan scheldwoorden over je heen.
  Het zijn de trots van Ezelstan.

 21. Helden of geen helden. Calmes is een groete oetlul! Daar kunnen we het over eens zijn.
  Trouwens: George Maduro was een held, niet creools, niet zwart , maar 100 % Kurasoleño. Daarom is bv het Peter Stuyvesant College niet naar hem, een oorlogsheld, omgedoopt. Op Curaçao worden figuren die een historische binnenstad platplunderen en uitbranden beloond met een buste in diezelfde binnenstad, of wordt er een school naar hen vernoemd.
  Curaçao moet een wet invoeren die figuren met het denkvermogen van een knikker als Pisas, Larmoney, Myrna en Calmes verbieden. Dan schreeuwen ze maar racisme, doen ze toch altijd al.

 22. De laatste jaren zijn de meeste domme mensen Politie agent geworden. Enkele zijn toen gaan studeren en zijn ver gekomen.
  Pisas is ook een politieagent.
  Allebei uitzichtloze opportunisten

 23. @Marcus

  Heel kort amigo:

  Hij brengt heldhaftige voorbeelden naar voren uit het koloniale tijdperk (Spanjaarden, Bolivar, Brion, Nederlanders , de 2e WW etc). Onder koloniale heerschappij dus, gerund door europeanen.

  Daarop is zijn bewijs dat we eigenlijk helden zijn, terwijl wij het hier al meer dan een halve eeuw te doen hebben met een (post-koloniale) creolse dorpspolitiek, waarvan Lichtveld ook een onderdeel is.

 24. Weten jullie nog toen wij de vermeende Venezolaanse “president” Juan Guaidó onder druk moesten steunen? Hoe was dit afgelopen? Is het niet vanwege onze populatiegrootte verstandiger om eerst de situatie te bestuderen en niet gelijk mee te gaan in geopolitieke gevecht van grote landen?

 25. @lamoenchi

  Je hebt me verkeerd begrepen:
  Natuurlijk is Rennox Calmes een enorme uitzichtloze flapdrol.

  Maar dat behoeft toch geen lange opgeblazen zedenprekerige betoog met geschiedvergelijking die misschien wel goed klinken, maar niet kloppen.
  Dat maakt de demagoog Lichveld net zo’n flapdrol mijnsinziens

 26. Een liedje voor Maduro en verrader Calmes: Piet Hein Piet Hein zijn naam is klein zijn daden waren GROOT en Piet Hein WOON ook de Grote ZILVER VLOOT, laat zij dat maar eens NA doen die twee verraders,

 27. Calmes is een verrader, iemand die op kosten van de belastingbetaler naar Londen ging in plaats van naar de verkeersbeurs. Eerst terugbetalen Calmes, en pas dan mag je dat domme hoofd van je weer open doen. Je bent gewoon een belastinggeld dief.

 28. Top verhaal, niemand anders op deze rots haalt ook maar bij benadering dit nivo. De zule reacties van onze huistrollen limoen en tico laten alleen maar zien dat hij het volledig bij het rechte eind heeft.

 29. Meneer Lichtveld enkele punten van orde ende verduidelijking. 1. Er is geen oprukking van Russische dictatuur. De onrusten in die regio zijn er al decennia lang. 2. Nederland strijd helemaal niet dapper zij aan zij met de EU. Wat er gaande is is dat de EU nu als een kefhondje met een grote bek aan het stamelen is over sancties en dat dat de russen wel op de knieen zal krijgen. Vooralsnog betekend dat alleen dat voor ons het gewone volk dat aard nog deel heeft in dit gezeur en gedoe er enorm veel last van heeft. Stijgende prijzen, bepaalde producten niet meer verkrijgbaar etc. Geloof mij dat Rusland ons keihard uitlacht en hun goederen direct bij buurman China haalt tezamen met hun geld. 3. De feiten die u noemt zijn feiten van voor de statuut en van voor het gespuis en schorriemorrie zitting nam in Forti. 4. dankzij de feminisering van de samenleving bestaan er allang geen dappere strijders en mannen meer. Heden ten dage zou een Brion, Bolivar of Piar geen steun krijgen als zij niet ook met een handtasje en regenboog vlag zouden strijden. Dus tja, Calmes is inderdaad een rund en het aandacht schenken niet waard, maar al de angsthazen die eerst gillend om hun moeder 2 jaar lang onder hun bed kropen voor een griepvirusje daar ga je ook geen oorlog mee winnen.

 30. @Sate Batata: deze politicus is de VERROTTE appel en dezelfde PARASIET is de verrotte peer. Dus de vergelijking gaat wel op. Als jij die Rennox verdedigd dan ben jij net zo verrot.

 31. Dat krijg je als “geestelijk benepen” politie agentjes zich op het politieke wereldforum willen begeven. Ze bazelen de meest onzinnige vertelsels uit. Nog triester is een bevolking die de uitbraakselen van dit soort paljassen als Calmes, klakkeloos voor zoete koek aannemen.

  Top stuk @ Lichtveld.

 32. Hij was ook al ‘n vuur aan ‘t prelaten over de inmenging van Ned op justitieel gebied, hij zou ook olie op het vuur gegooid hebben. Die clown weet ook al van niks. Over z’n trip naar London zal hij het niet hebben.*prelaten prepareren. Dit soort zit daar vanwege de vele stemmers op Godett de overledene die niet meer van de kieslijst afgehaald kon worden.

 33. mooi verwoord! Calmes zou zich moeten realiseren dat hij (net zoals vele anderen in de politiek en de semi overheid) God op zijn blote knieen moet bedanken dat hij op Curacao 12k per maand kan verdienen. Dat gaat hem in het buitenland nooit lukken

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties