29 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Curaçao wil minister van Staat eretitel afnemen wegens gesjoemel bij pensioenverzekeraar

HomeLandenCuraçaoVolkskrant | Curaçao wil minister van Staat eretitel afnemen wegens gesjoemel bij...

Ashwant Nandram

Het hoofdkantoor van Ennia op Curaçao.

De Curaçaose regering wil minister van Staat Jaime Saleh zijn eretitel ontnemen. De oud-gouverneur en boegbeeld van integriteit was tien jaar lang commissaris bij de Antilliaanse pensioenverzekeraar Ennia. De verzekeraar werd financieel uitgekleed, zonder dat toezichthouder Saleh ingreep.

 

Dat blijkt uit een brief van de Curaçaose regering gericht aan Saleh, in handen van de Volkskrant. Saleh (82) was tot voor kort de enige minister van Staat van Curaçao. Hij heeft die eretitel te danken aan zijn lange staat van dienst in het openbaar bestuur.

Tussen 1990 en 2001 was Saleh gouverneur van de Nederlandse Antillen. Daarvoor was hij president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke instelling op de eilanden. Saleh gold als boegbeeld van integriteit, mede door de moraliserende toespraken die hij veelvuldig hield. ‘Egoïsme is helaas nog diep geworteld in de harten van velen’, hield hij zijn toehoorders in 2000 bijvoorbeeld voor.

Maar zijn reputatie heeft na fraude bij Antilliaanse verzekeringsgigant Ennia een flinke deuk opgelopen. Tussen 2006 en 2018 werd bedrijf voor honderden miljoenen euro’s uitgekleed. Daardoor dreigen nu de pensioenen van 30 duizend klanten met wel 80 procent gekort te worden.

De volkswoede richtte zich aanvankelijk op de eigenaar van Ennia, de Iraans-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary. Daarna kwam ook Saleh in het vizier. Tussen 2008 en 2018 was hij commissaris bij het bedrijf. In die rol moest hij toezicht houden op de verzekeringsgigant. Maar de onkreukbare geachte Saleh heeft nooit aan de bel getrokken. Dat hij ondertussen wel 3 miljoen Antilliaanse gulden opstreek (omgerekend 1,5 miljoen euro), kwam hem op veel hoon te staan.

Zelf afstand doen van titel

Nu dreigt Saleh definitief van zijn voetstuk te vallen. De Curaçaose premier Gilmar Pisas schrijft Saleh dat het ‘voor de regering niet langer mogelijk is om uw eretitel in stand te houden, gelet op de maatschappelijke voorbeeldfunctie die daarmee wordt verbonden’. Dat heeft te maken met Salehs ‘rol als commissaris bij het ontstaan van de problemen binnen de Ennia-groep’. Saleh heeft tot 30 september de tijd om zelf afstand te doen van de titel van minister van Staat, daarna neemt regering zelf een besluit.

In de tussentijd maant de premier Saleh om ‘maximale terughoudendheid te betrachten’ wanneer hij naar Nederland komt. Saleh zal aankomende week als minister van Staat deelnemen aan enkele bijeenkomsten rondom Prinsjesdag. Zo is hij op 22 september spreker op een conferentie van het BeNeLux-Universitair Centrum, net als oud-premier Jan Peter Balkenende en nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Mogelijk is Saleh als minister van Staat ook uitgenodigd voor de Troonrede. De Rijksvoorlichtingsdienst kon dat zondag niet bevestigen.

Over de auteur
Ashwant Nandram is economieverslaggever voor de Volkskrant. Hij schrijft veel over de luchtvaart en spoorwegen. In 2020 won hij journalistiekprijs De Tegel.

Bron: Volkskrant

Naschrift KKC

Klik hier voor de brief van kabinet Pisas aan Minister van Staat mr. Jaime Saleh.

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document over het vonnis in EERSTE AANLEG inzake Ennia eigenaar Hushang Ansary c.s. niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document over het vonnis in HOGER BEROEP inzake Ennia eigenaar Hushang Ansary c.s. niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document over uitspraak inzake ENNIA ACCOUNTANTS Victor Bergisch en Eric Vesseur niet kan lezen of downloaden.

De vergoedingen van Ennia commissarissen pagina 30 van vonnis CUR201903842,CUR201903843, CUR201903842, CUR201903796, CUR201903844 en CUR201903846
De excessieve vergoedingen van Ennia commissarissen volgens het vonnis CUR201903842

 

2021 11 29 – VONNIS Ennia Hushang Ansary Nina Ansary Abdallah Andraous Ralph Palm Gijsbert Van Doorn Parman… by Knipselkrant Curacao on Scribd

2022 01 21 – VONNIS Ennia Accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur ECLI_NL_TACAKN_2022_1 by Knipselkrant Curacao on Scribd

2023 09 12 – Tussenvonnis Ennia Hoger Beroep Cur2022h00008-Cur2022h00009-Cur2022h00010-Cur2022h00011-Cur202… by Knipselkrant Curacao on Scribd

1 reactie

  1. Ziet Saleh nog steeds niet dat hij moet afstand nemen van de eretitel van Minister van Staat, afzien om de lezing te geven, en van alle activiteiten die voortvloeien van zijn hoge positie zoals zich verontschuldigen? Wat een EGO!!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties