27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 04:21

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Rel op Curaçao om mogelijke discriminatie van Europese Nederlanders

Politici in opspraak – met vonnis | Edwin Timmer

Het maken van onderscheid tussen Curaçaoënaars en Europese Nederlanders ligt uiterst gevoelig Ⓒ foto’s anp/hh

AMSTERDAM – Curaçao is opgeschrikt door een sollicitatierel waarbij twee ministers zich mogelijk discriminerend hebben opgesteld naar Europese Nederlanders. In beide gevallen werd een op het eiland wonende Nederlander voorgesteld voor een hoge directiefunctie, maar ging de job toch aan hun neus voorbij.

In reacties op de ontstane verontwaardiging proberen zowel verkeersminister Charles Cooper als ex-minister Suzy Camelia-Römer de boel te sussen. Maar in lokale media wordt de houding als ’kortzichtig denken’ bekritiseerd en oppositiepartij PAR wil „niet tolereren dat groepen mensen tegen elkaar opgezet worden.”

Geen ’makamba’

De rel brak uit toen bleek dat MFK-minister Cooper, die zitting heeft in het kabinet van partijgenoot Gilmar Pisas, een stokje heeft gestoken voor de benoeming van een Europese Nederlander als financieel directeur bij woonstichting Fundashon Kas Popular. De kandidaat, al 25 jaar wonend op het eiland, beschikt over de juiste ervaring en de stichting heeft, wegens achterstanden, grote haast om iemand aan te nemen.

- Advertentie -

Maar minister Cooper liet op Facebook weten niet op een ’makamba’ te zitten wachten. Makamba geldt als een scheldwoord op Curaçao, waarmee meestal blanke Nederlander wordt bedoeld. „Vertel mij niet dat er geen ’Yu di Korsou’ (een geboren Curaçaoënaar) is die dit werk kan doen”, verklaarde Cooper.

Charles Cooper meldde niet op een ’makamba’ te zitten wachten Ⓒ anp/hh

Bekijk ook: Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

“Heel normaal om groepen te begunstigen”

De ophef over de opstelling van Cooper was amper voorbij, toen uit een rechtszaak in Willemstad bleek dat ook ex-minister Camelia-Römer in 2019 de benoeming van een Europees Nederlandse vrouw zou hebben tegengehouden. De kandidaat mocht aan de slag als directielid van het Curaçao Medical Center, zegde haar baan op, maar toen ging het feest alsnog niet door.

Camelia-Römer bagatelliseerde haar rol via radiozender Paradise FM met de redenering dat het Curaçao Medical Center zelf bepaalt wie wordt aangenomen. Ze ontkent dat ze zich ermee heeft bemoeid. Maar ze verdedigt wel het voortrekken van op Curaçao geboren bewoners. „Het is heel normaal om groepen te begunstigen.”

“heel normaal om groepen te begunstigen.” | extra
- Advertisement -

 

Gevoelige kwestie

Cooper verdedigt zich door te stellen dat het niet alleen gaat om ’makamba’. Hij vindt de consternatie ongenuanceerd omdat hij de kandidaat om meerdere redenen heeft geweigerd. Zo heeft hij vraagtekens bij het maandsalaris van 17.000 Antilliaanse gulden. En wil hij iets te kiezen hebben. „Stuur mij dus niet alleen één optie, maar laat mij kiezen uit twee of drie kandidaten.”

Het maken van onderscheid tussen Curaçaoënaars en Europese Nederlanders ligt uiterst gevoelig. Columnist en jurist Jeff Sybesma zegt in het Antilliaans Dagblad dat Coopers opstelling „riekt naar discriminatie.”

’Kortzichtig denken’

Die houding schaadt volgens hem uiteindelijk de kwakkelende economie. „Dit soort kortzichtig denken heeft ertoe geleid dat het land Curaçao de afgelopen jaren, al dan niet met de coronapandemie, economisch niet of nauwelijks vooruit is gegaan.”

Ook oppositiepartij PAR is kritisch. „Deze pure discriminatie mag niet worden getolereerd”, aldus een mededeling van de PAR-fractie uit het Curaçaose parlement. „Andersom accepteren we het ook niet als een Curaçaoënaar om zijn afkomst een baan geweigerd wordt.”

Schadevergoeding

De vrouw die de baan in het medisch centrum aan zich voorbij zag gaan, heeft volgens de rechter recht op een schadevergoeding van 327.500 Antilliaanse guldens (zo’n 160.000 euro). Te betalen door het CMC.

Wijlen politicus Helmin Wiels wilde ooit een landsverordening invoeren die zou eisen dat elke werkgever op het eiland voor 80 procent op Curaçao geboren Curaçaoënaars zou moeten aannemen. Slechts 20 procent van de banen zou beschikbaar zijn voor Europese Nederlanders en anderen. Dat wetsvoorstel werd afgewezen door de gouverneur en de Raad van State.

Bron: Telegraaf

Naschrift KKC

Op pagina 3 van onderstaand vonnis: “Op 26 april 2019 hebben Gilbert Martina en Jan van der Wal Monique Schotborgh verteld dat HNO niet tot haar benoeming zal overgaan, omdat de Minister van GMN, Suzy Römer haar benoeming niet wenste te aanvaarden.”

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2021 09 20 – VONNIS M Schotborgh vs HNO Suzy Camelia Romer by Knipselkrant Curacao on Scribd

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

32 reacties

 1. Respect voor ouderen vandaar de heer Cooper.
  Moet me toch even van het hart een eerdere post waarin TM aangaf naar de disco te gaan, en dat het niets met ouderen’ te maken had.
  Beste man lees je eigen onzin nu eens door of beter schrijf het op, dan kun je het terugkijken.

 2. @Joep Meloen. Dan vergis je je. De heer Cooper is zeker niet mijn held. Alleen stoor ik mij aan de berichtgeving die feitelijk onjuist is en niet op waarheid berust. Mijn grote helden hebben ze helaas vermoord. Maar daar gaat het nu niet om. Feit is en feit blijft dat dit allemaal voorkomen had kunnen worden als er een deugdelijke redenatie was gegeven waarom voor genoemde persoon is gekozen. Dat is niet gedaan met nu een hele rel ten gevolg.

  @Kaat, mijn ouders hebben mij altijd bijgebracht respectvol te zijn naar ouderen toe, dus vandaar de heer Cooper.

 3. @ Tico Martina,

  Ben je nu zo dom of doe je alleen maar alsof ?

  Het is niet Facebook dat onwaarheden publiceert, het zijn de gebruikers van facebook die de onwaarheden verkondigen en facebook houdt dat niet tegen. Net zoals jij hier allerlei onzin loopt te verkopen doen vele anderen hetzelfde op facebook.
  Wanneer jij hier iets schrijft dan is dat jouw mening, niet die van KKC.

  Dus wanneer Cooper iets schrijft op facebook dan is dat zijn mening, niet die van facebook. Dan kun je nu dus wel facebook de schuld gaan geven, doch ik denk dat ook jij wel begrijpt dat het onzin is. Je zit alleen zonder argumenten, dus is het makkelijker om iets te verzinnen en dat dan weer te spuien. Want de kans dat jij ooit zult toegeven dat 1 van jouw helden hopeloos fout is, kunnen we zo ongeveer gelijk stellen aan nul.

 4. Ik snap het niet meer. Al 1.5 jaar lang wordt door de duvel en zijn oude moer geopperd dat Faecesbook nepnieuws verspreid en dat we de informatie van dat wanstaltig platform niet moeten geloven of aannemen. Maar nu opeens is het een betrouwbaar medium en moeten wij dus voor vol aannemen dat de beweringen aldaar op waarheid gebaseerd zijn? Het kan verkeren. De heer Charles Cooper heeft uitvoerig uitgelegd waarom hij de kandidaat die is voorgelegd niet zomaar aanneemt. Maar de haat tegen MFK zit zo diep dat er voor het gemak over heen gelezen wordt. Bah. En het roddelblad Telegraaf is nu opeens een deugdelijk tijdschrift dat zelfs bij de Ratvocaten op de tafel ligt. Uhu

 5. @Tico: los van het feit of het correct is dat hij een kandidaat afwijst omdat hij niets te kiezen heeft, als een van zijn motivaties is dat hij (ook) is afgewezen omdat het een makamba is, dan ben je dom bezig.

  Ik neem aan dat zelfs jij dat snapt.

 6. @tico Martina:
  “Maar minister Cooper liet op Facebook weten niet op een ’makamba’ te zitten wachten. ”
  Verdraaid hij dan ook zijn eigen woorden?
  Of legt hij zijn eigen woorden verkeerd uit?

 7. Zo heeft hij vraagtekens bij het maandsalaris van 17.000 Antilliaanse gulden.

  Maar hij had geen problemen met het miljoenen salaris van Paul de Geus?

 8. De heer Cooper heeft uitvoerig uitgelegd waarom hij de voorgelegde kandidaat terug naar de tekentafel heeft gestuurd.

  Ja want hij is een makamba.. foei Cooper!

 9. Er is geen sprake van discriminatie maar verkeerd uigelegde woorden. Dat is een feit die de waarheid is. De heer Cooper heeft uitvoerig uitgelegd waarom hij de voorgelegde kandidaat terug naar de tekentafel heeft gestuurd.

  Voor een krant die verzinsel rubrieken uitbrengt zoals “opgebiecht” en het walgelijke “dagboek van een minnares” geeft het weer aan waarom het zo belangrijk is om aan feitenchecken te doen. Maar ja het is MFK he. Daar werden vanaf 2010 ook leugens en prietpraat over verkondigd. Zeer jammer.

 10. @Drechi!
  Je bent tegen discriminatie.
  En terecht!
  Volgens mij vindt niemand het goed dat er discriminatie is.
  Maar ben je ook tegen elke vorm van discriminatie door wie dan ook uitgeoefend?

 11. Niet tactisch van de minister, om dat te zeggen.
  Geeft ook een signaal af die je niet moet willen, als gezagdrager.

  Als gezagdrager dien je een objectieve /neutrale houding aan te nemen.

  Soms lijkt het alsof populisme belangrijker is dan je “objectief” en rechtvaardig op te stelken.

  Als er zieltjes mee gewonnen kunnen worden is discriminatie (of discriminerende meningen) dan wel geoorloofd?

  Ministers dienen hier heel correct mee om te gaan.

  Zeker op een eiland waar “discriminatie” of discussies over discriminatie een ding is .

  Al heeft hij liever een landskind, wat op zich ok is. Het argument om iemand (niet)aan te nemen mg nooit met iemands ras/afkomst te maken hebben.

  Dat moeten we niet willen!
  De beste persoon met de beste kwaliteiten zou moeten gelden, of de persoon nou zwart, groen of wit is.

 12. @T.Martina…Denk maar tja! een van m’n vele verzinsels(Bakerspraatjes) heeft het
  deze keer moet afleggen tegen de enige juiste bikkelharde feit!
  Tema cerrado.

 13. Vgs @TM volgt/leest ‘de meerderheid’ deze krant niet.
  Nu ga ik de krant niet verdedigen maar op elk advocaten kantoor bv ligt de krant.
  Waar rook is is meestal vuur, de T is vaak goed vooraf geïnformeerd.
  De tijd dat de T in de Volkskrant werd gewikkeld omdat je er niet mee gezien wilde worden is al vele decennia voorbij.
  Destijds dat je met een AH boodschappentas naar Aldi ging, eveneens.
  TM get your bloody facts een keer straight man, en hou je een keer bij feiten ipv luchtfietserij.

 14. @Joseph. Tja dat verbaasd mij niks dat die krant zo een grote oplage heeft. De lezers zijn dezelfde die naar de Toppers gaan, naar Boer zoekt vrouw kijken, staan te deinen op “de grote tandenborstel show en waarvan de vrouwen zich massaal inschrijven bij “help mijn man klust”. Dan heb je ook nog het gedeelte dat staat te jengelen bij de rijdende rechter over het takje van de buren die al jaren over hun heg hangt. Maar de overige mensen (gelukkig een meerderheid) die gebruikt de krant niet. En buiten wie de krant leest of niet, bent u het met mij eens dat de krant sensatieberichten naar buiten brengt of niet? Het is dezelfde krant die met verzonnen verhalen de lezers proberen te binden, houd daar rekening mee.

 15. @T.Martina,…gelieve wel op de hoogte te blijven van de juiste feiten,inplaatst van
  lukraak van en over van alles zomaar ter wille van de sensatie de reinste flauwekul
  uitkrammen!
  Btw! Ter opfrissing van jouw gebrekkig kennis van feiten: Het dagblad met het grootste landelijke bereik is de Telegraaf. Deze krant bereikt op zaterdag 1.558.200 lezers en op doordeweekse dagen is het bereik van deze titel 1.151.800 lezers.
  Ter afronding ben zelf (digitaal) geabonneerd op de NRC Handelsblad/Volkskrant.

 16. Is @ Drekkie ook weer wakker geworden en effe uit zijn nog niet dicht gespijkerde doods kist gekropen, ga er maar snel weer in liggen Drek, heb gehoord dat Gerrit de Raaf regelmatig naast jou komt liggen, vroeger noemde ze dat zogenaamd kontje bonkje slapen. Kom er maar in Drekkie.

 17. @drenchi,
  Ik ga niet uitleggen wat discriminatie is dat gaat je IQ ver te boven.
  Dus blaf maar verder. Blind dom simpel dat zou jou handel moeten zijn.
  Woef woef.

 18. Jullie kunnen me wat Dames…… Schoolvoorbeelden van ra(s)cisten…. Inclusief de lokale “Chupadores”……. Ik zal maar geen namen noemen. Krijgen we dat geouwehoer weer… “Bosnan tur por bai den……”
  Y’all know what I mean….

 19. Discriminatie is helaas part of life en ingebakken in onze genen; primitieve survival. Zeker ook bij MFK en Cooper. Gelukkig willen velen daar niets meer van weten; het mishandelen van een zwarte, het niet aannemen van een blanke, het schelden naar een homo enz. horen niet bij een land van baranka, fatsoen, dushi en Dios en dus moeten wij ons daar tegen verzetten. Ook al was die vrouw, inderdaad, zowiezo weggegaan bij de Isla en ook al zijn die salarissen, zeker, bij het CMC en FKP te hoog. Een schier eindeloze strijd. Maar erg de moeite waard

 20. Zoals altijd verkondigd de Telegraaf weer eens leugens. Er is geen enkele rel op Curacao, alleen maar een paar grootmuilen die schreeuwen. Maar die schreeuwers zal het aan den reet roesten of het om makambas gaat of wat dan ook, nee het gaat om het MFK bashen en aanval op de heer Cooper. Zoals met alles wordt ook hier weer alles uit zijn verband gerukt. de heer Cooper krijgt een vodje papier op zijn bureau met een naam en verzoek “he ouwe rukker, teken even bij het kruisje dan kunnen we ook weer verder”. Geen enkele onderbouwing of motivering hoe de kandidaat selectie tot stand is gekomen. Terecht dat de heer Cooper dan vraagt, “ok weer wordt er iemand aangedragen die niet van de eilanden komt, was er dan echt geen geschikte yui di Korsou voorhanden?” Uiteraard wordt er direct moord en brand gegild door degenen die liever zien dat de corrupte PAR aan de macht is van “zie je wel MFK en de heer Cooper zijn racisten”. Dat kleine groepje schreeuwers staan volop in de aandacht, terwijl de gemiddelde yui di Korsou denkt, bosnan bai kaminda bosnan a sali, ami ta morto di hamber aki i sin trabou, i bosnan ta kana pompa ku koi kens. En uiteraard gaat de Telegraaf weer eens roeptoeteren zonder te kijken wat er aan de hand is. Dit is ook de reden waarom de meeste mensen de Telegraaf nog niet in huis halen als onderlegger in de kattenbak of als het wc papier op is.

 21. Ai nos bon yunan di korsow .
  Nos dushi hendenan .
  Dit soort volk is ontstaan voor en na 30 mei 1969
  Nos dushi hendenan , ami ta un bon yu di korsow
  Ik en mijn familie eerst en de rest van het volk misschien despues

 22. Discriminatie van ‘witte’ mensen is op curacao helaas nog steeds op alle nivo’s de gewoonste zaak van de wereld. Dat begint al als je op Hato bij het douane poortje arriveert. Maar wat wil je als onze pareltjes in de regering het voorbeeld blijven geven en het vervolgens nog willen goed praten ook. Hoe dom kan je zijn? Excuses en onmiddelijk aftreden lijkt me de enige juiste keuze.

 23. Cooper is geen stemmen kanon, en toch wordt hij binnen partij gehaald, waarom?
  Zita is geen stemmen kanon en ze blijft zitten, waarom?
  Steven Martina is ook geen enorme stemmen trekker en runt MAN op de schouders van zijn vader dat is nog, soort van, begrijpelijk.
  Door de publieke storm is er een mogelijkheid dat de PAR als staten partij gaat reageren. Het liefst hadden ze het niet gedaan anders hadden ze het ook gedaan zonder de publieke opinie.
  PAR is net zo rot als mfk alleen een heel klein beetje minder opzichtig

 24. Breek me de bek niet open over cooper, er blijft geen stuk van hem heel, rioolrat dat is en , niets meer. Liegen , verdraaien, frauderen, en dan nog het lef hebben ook maar een facet als “gezagsdrager” waar te maken.

 25. Cooper moeten ze aan de hoogste boom hangen. dit is de grootste Rat die er op deze aardkloot rondloopt die alles steelt wat los en vast zit en bang is dat de Europese Nederlanders hem doorkrijgen. hij weet alleen nog niet dat 80% hem al lang door heeft.

 26. Een “slim “spel gespeeld! De Isla is op sterven na dood dus haar vertrek aldaar was normaliter een zaak geweest dat op korte termijn toch zou gebeuren.
  Dan zelf je ontslag aldaar indienen alvorens je een nieuw contract hebt ondertekend bij een toekomstige werkgever, niet slim dus.
  De job gaat niet door, dus mevrouw is niet slim geweest. Dat de rechter daar ingetrapt is, is ook niet slim.
  Heeft ieder die hierbij betrokken was boter op z’n hoofd gehad?
  Een eventuele claim (mits in hoger beroep bevestigd) die uitgevoerd moet worden gaat ten koste van zowel ziekenhuis als bevolking.
  Trouwens een dergelijk salaris (exclusief bijkomende emolumenten) is schandalig te noemen beloofd door een RvC van het CMC dat zo in financiële problemen zit.
  Of heeft de RvC en RvB ook dergelijke hoge schandalige salarissen.

 27. Alles wat Cooper (hij is geen stemmenkanon) jarenlang heeft gepresteerd is een desastreus beleid voorstaan. En Suus R, ach die Suus R. toch.

 28. vonnis net gelezen en het komt allemaal niet sterk over. Jan van der Wal heeft bedankt voor een rol binnen HNO en dat valt hem te prijzen, maar Gilbert Martina lijkt gewoon het advies van Romer te volgen, niet sterk.

  Ook apart om te lezen dat Romer de afwijzing doet vanwege gebrek aan ziekenhuis ervaring en dat zowel de opvolger van Schotborgh, als Martina, als Betrian ook geen ziekenhuis ervaring hebben

 29. Vette Suus Camelia liegt flink ‘ze ontkent dat ze zich ermee heeft bemoeid’ , het is heel normaal om bepaalde groepen te begunstigen want daar weet zij alles vanaf. Friends&family first!
  Hetzelfde geldt voor Cooper.

  Interessante uitspraak. Het CMC dat grote schulden heeft kan betalen. Correctie ook dit komt op de schouders van minder dan 45% van de werkenden neer.

 30. Het eiland, en dat zie je het duidelijkst aan politici als Cooper ennSuzy, (ondanks haar slimheid) is nog heel erg primitief!
  Neandertaler, bestia!
  Verwacht geen decency van deze horken!
  Het eiland zit VOL racisme en racisten!
  En dan heb ik het over “yugu” di Kòrsou!
  Maar het gaat sneaky! , Bo’i man!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -