24.9 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Telegraaf | JA21 wil opvang veiligelanders verplaatsen: ’Asielzoekers naar Curaçao’

Valentijn Bartels en Niels Rigter


Elke dag melden zich gemiddeld zo’n 200 mensen in Ter Apel. „We blijven de komende maanden met mensen door het land zeulen”, zegt een COA-woordvoerder.Ⓒ ANP/HH

Den Haag – Nederland moet de asielprocedure voor asielzoekers uit veilige landen verplaatsen naar het Caribisch deel van het koninkrijk. Dat voorstel doet JA21. Het zou dan gaan om zelfstandige landen binnen het koninkrijk als Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Ook partijen als VVD en PVV willen migratiedeals met landen buiten de EU.

De partij doet het voorstel in navolging van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, die de asielprocedure willen verplaatsen met Rwanda. Maar waar Nederland in dat land zou stuiten op andere wetgeving, kan opvang terugsturen van veiligelanders vanuit de Cariben volgens fractieleider Joos Eerdmans volgens Nederlandse wetgeving.

Bekijk ook: Deens model als oplossing in opvangcrisis asielzoekers? ’Het ontbreekt gewoon aan politieke wil’

„Onze verwachting is dat deze beleidswijziging van ons asielbeleid een enorm remmend effect zal hebben op de komst van veiligelanders naar Nederland.” Wat hem betreft is het een eerste stap naar het volledig verplaatsen van asielprocedures naar partnerlanden.

Regeerakkoord

Het kabinet heeft zich in het regeerakkoord voorgenomen ’ migratiepartnerschappen met derde landen’ te zoeken ’om migratiestromen te beheersen en terugkeer te realiseren’. Van die voornemens, die ook al door het vorige kabinet werden gekoesterd, is echter nog niets terechtgekomen. Met zijn voorstel wil Eerdmans de druk opvoeren.

Bekijk ook: Sobere opvang veiligelanders blijkt fiasco: ’Het wordt grimmiger’

Hoogleraar Europees recht Gareth Davies en universitair docent migratierecht Martijn Stronks van de Vrije Universiteit vinden het voorstel weliswaar ’juridisch interessant’, maar geven weinig voor de uitvoerbaarheid. Eerdmans erkent dat Curaçao, dat volgens hem vanwege z’n omvang het meest voor de hand ligt bij dit plan, nog niet om medewerking is gevraagd.

Migratiedeals

Behalve JA21 en de PVV is ook regeringspartij VVD voor afspraken zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk die (willen) maken met Rwanda. „De VVD is voorstander van migratiedeals met landen buiten de EU”, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans onlangs.

„Het Verenigd Koninkrijk laat zien dat migratiedeals met landen buiten Europa nog steeds mogelijk zijn. De EU moet hier ook meer werk van maken.”

Bron: Telegraaf

Artikel delen

22 reacties

 1. @Showroe, Nederlandse politiek kent nu eenmaal veel kleine eenmans fracties met mensen die van alles en nog wat roepen. De grote partijen luisteren er niet eens naar.

 2. Ca. 100 miljoen mensen op de vlucht wereldwijd.
  Kan me nauwelijks voorstellen dat de meesten uit ‘veilige landen’ komen.

  De meeste mensen die echt vluchten voor oorlog die zitten vaak in buurlanden of in de regio.
  Veel van de veiliglanders gaan juist weer naar Europa toe zodat daar geen plaats is voor de mensen die voor oorlog vluchten.
  Oplossing is dus om veiliglanders zo snel mogelijk terug te sturen of vang ze tenminste op in hun regio.

 3. Ja21 ? Eerdmans en die fatso GeenStijl-del Nanninga, een etnocentrisch randverschijnsel, de zoveelste one-trick-pony-partij. Who gives a hoot what they say?!?

 4. Ca. 100 miljoen mensen op de vlucht wereldwijd.
  Kan me nauwelijks voorstellen dat de meesten uit ‘veilige landen’ komen.

 5. @John, De mensen uit Oekraine vluchten voor oorlog terwijl de veiliglanders economische gelukszoekers zijn die uit een land komen waar geen oorlog is.
  En omdat de EU faalt kunnen deze mensen gewoon jarenlang in de EU verblijven en gaan ze desnoods de illegaliteit en criminaliteit in.

 6. Ik snap niet waarom die lui niet in een groot vrachtvliegtuig worden gepropt met een parachutte om. Op cruise hoogte boven de woestijn en laadklep open, terwijl de kapitein “Let it go, let it go” zingt.

  @ericlapas. Really? Jij gelooft nog steeds in het fakenieuws verhaal van Aslan? De enige schuldige is zijn vader die nooit zijn tanden poetste voor het slapen gaan en opstaan. Verdiep je er maar in. Over Lampedusa, die mensen kunnen terug op dezelfde wijze hoe ze gekomen zijn.

 7. Als zelfs Geert W het plan afschiet dan kan Eerdmans het wel schudden.

  Verder las ik net dat bijna 10.000 Oekraïners een job hebben gekregen. Er zijn net geen 60.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd en zo’n 17% heeft al een job gekregen.
  De EU heeft een uitzondering ingesteld en mogen zij meteen aan het werk, behalve melden aan het UWV.

 8. Ik begrijp de standpunt van @Brian S niet. Het gaat om asielzoekers uit veilige landen, die hebben geen recht op asiel en worden per definitie teruggestuurd waardoor de meesten in de illegaliteit verdwijnen.

  Van de Europese Unie hoeft niemand wat te verwachten, op lampedusa zijn duizenden onbekende graven van aangespoelde bootvluchtelingen. De EU keek ernaar en zweeg. Zelfs toen het jongetje van 3 op het Turkse strand aanspoelde, was de EU niet in beweging te krijgen.

  Wij kunnen gerust zeggen, de bootvluchtelingen in Europa zijn de onderstandtrekkers en minimumloners hier op Curaçao.

 9. Maar waarom pakt de EU dit gewoon niet gezamenlijk aan? Er is voldoende ruimte in bv Frankrijk of Spanje of Polen of Zweden. Stuur daar iedereen heen en men kan daar wachten. Indien men mag blijven kan er worden onderverdeeld. Nu lijkt het er ook op dat vrijwel iedereen die aankomt ook mag blijven.

  En waarom moeten veiligelanders worden opgevangen hier? Dit zijn mensen die uit veilige landen komen uit economische landen. Deze mensen dienen terug te gaan naar de veilige landen. Dit geeft toch wel aan hoe de asielprocedures in Europe en Nederland falikant fout gaan.

  We zouden best wel wat echte asielzoekers tijdelijk kunnen opvangen maar daarna is NL verantwoordelijk voor het weghalen wanneer en er een uitspraak is.

 10. Onze jongeren hebben al behoorlijk veel last van racisme in Nederland, ze kunnen op basis van hun huidskleur en afkomst vaak geen stageplaatsen en werk vinden.

  Met het grote tekort aan werknemers in Nederland ligt het toch echt aan jezelf als je geen werk kan vinden in Nederland.

  Onze politici zeggen toch elke keer dat we 1 koninkrijk zijn en elkaar moeten steunen? Nu kan dat. Gewoon wat mensen opvangen en NL betaald!

 11. Zijn toch nette mensen, hier is plaats genoeg, veel leegstand, in Ned weten ze niet meer waar hun eigen mensen te plaatsen. En Ned zorgt wel voor de miljoentjes. Hebben die mensen fijne tijd hier .

 12. @ TOC , “interessante thesis”. Met veilige landen in Nederland hebben ze het vaak over Noord Afrikanen en dat zijn Marokkanen. Deze Marokkanen hebben geen recht op asiel en vormen in Spanje een groot probleem in de criminaliteit en ook in Nederland bezorgen ze veel overlast.

  Wat deze Joost Eerdmans en zijn racistische partij JA21 voorstellen is dat wij als beerputje voor deze probleemjongeren dienen.

  Het is dat KKC een respectvol forum is anders heb ik laten weten wat ik van onze parlementariërs en ministers denk.

  Onze jongeren hebben al behoorlijk veel last van racisme in Nederland, ze kunnen op basis van hun huidskleur en afkomst vaak geen stageplaatsen en werk vinden.

  Nu willen racistische partijen hun afval hier dumpen en onze achterlijke ministers en parlementariërs staan niet gelijk op hun achterpoten.

 13. Er zijn niet eens genoeg huizen voor de mensen op Curaçao zelf.

  Waar willen ze huizen vandaan halen voor de vluchtelingen

  Is er geen plek in NL, stuur ze dan terug naar Oekraïne.

 14. Wat een slecht plan. Het eiland is niet groot en met veel werkelozen.Wij moeten zorgen dat zij hier niet komen of gelijk terug sturen.En niet een ander opzadelen met onze problemen!Daar licht een taak voor JA 21

 15. Je hebt voor 150% gelijk @ Plasje, het curacrimse volk stemt ook alleen maar op laagvliegers zonderverstand en scoren ook om op racistische politieke “lees MFK NPN” en nog een paar van die huppeldepup partijen te kiezen, de Makamba haat druipt van hun sm..l af, alleen als ze geld nodig hebben likken ze je reet hellemaal leeg tot dat er geen stront meer in zit. Het word tijd dat er een referendum komt gemeente van NL SI of NO.

 16. Interessante thesis.

  Veiligelander is eigenlijk wat beter bekkende term voor een economische vluchteling. Een Venezulaanse bootvluchteling, die zijn land ontvlucht om economische reden, is dus een ook veiligelander. En we weten wat er met die bootvluchtelingen gebeurd.

  Met 24% van de beroepsbevolking werkeloos, waarvan 44% jonger dan 28 jaar, krijgen we duizende jonge niet blanke veiliglanders via Nederland.

  Echte kolonialistische gedachte. Nu niet met schepen maar met vliegtuigen.

 17. Kan ze geen ongelijk geven om Curacao met Rwanda te vergelijken. Velen op deze forum hebben dat reeds gedaan. Als Nederland onze politici een paar miljoentjes geeft dan wordt een deal snel gesloten. Hopelijk worden de Venezolanen ook inbegrepen.
  Ik verheug mij op de mooie blonde Ukraine vrouwtjes. Hun mannen mogen toch het land niet uit. Hier hebben we een overschot aan vrouwen, maar die zijn meestal van die vette padden, dus welkom asiel zoekers, laat maar komen.

 18. Hij spoort niet.
  Verder bazelt hij over ‘veilige landen’ zoals Rwanda.
  Er zijn dagelijks demonstraties tegen het besluit van Piti Pratel mbt mensen naar Rwanda uit te zetten.

  Met s af lkevredoect ik denk niet dat we hier op de eilanden hierop zitten te wachten.
  Maar daar krijgt deze bal nooit meerderheid voor, hooguit van Haga en blonde Gerrit

 19. Meestal moeten we eerder naar wie iets zegt kijken dan wat gezegd wordt. Joost Eerdmans is een politicus die de Nederlandse bevolking niets te bieden heeft, een politicus die alleen op de populariteit van anderen meelift.

  Zo heeft Eerdmans zijn positie in de gemeenteraad van Rotterdam ooit aan de populariteit van Pim Fortuin te danken. Nu heeft hij zijn plaats in de tweede kamer en de positie van zijn partij JA21 in de eerste kamer aan de populariteit van een ander racistische partij, Forum voor Democratie te danken.

  De stemmers op deze partijen zijn vaak de laaggeschoolde werkeloze Nederlanders die deze partijen hen laat overtuigen dat de schuld van hun ellende aan het aantal buitenlanders en asielzoekers ligt.

  Vroeger waren termen als “vol is vol” en “eigen volk eerst” taboe in Nederland, tegenwoordig zijn het slogans die goed bij de electoraat scoren.

  Racistische partijen proberen de laagopgeleide Nederlanders ervan te overtuigen dat hun stamppot met worst cultuur vanwege “omvolking” wordt bedreigd.

  Het zal een kwestie van tijd zijn voordat een gek net als in Buffalo, New York gewapend met een machinegeweer en overmand door de duivel en negerhaat, schietend een winkelcentrum of metro in de Bijlmer zal binnen stappen.

  Zoals altijd zal politici als Wilders, Baudet en Joost Eerdmans hun handen in onschuld wassen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -