27 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ambtenaren mogen weer 100 procent van hun salaris; politici moeten definitief inleveren

HomeLandenArubaNTR | Ambtenaren mogen weer 100 procent van hun salaris; politici moeten...

Oscar van Dam & John Samson

Foto John Samson

DEN HAAG/CARIBEN – Ambtenaren op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten mogen van Nederland weer honderd procent van hun salaris verdienen, maakt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties, D66) bekend. De tijdelijke korting van 12,5 procent gold als voorwaarde voor de corona-leningen.

Veel mensen verloren hun baan door de corona-pandemie, terwijl de eilanden nauwelijks geld hadden om mensen in hun levensonderhoud te voorzien. Via Nederland kwamen er honderden miljoenen aan renteloze leningen, met verschillende voorwaarden. Bijvoorbeeld dat iedereen die loon krijgt via de belastingbetaler, ‘uit solidariteit’ (verplicht) op hun salaris moeten inleveren.

Topinkomens moeten wel 25 procent omlaag
De salarissen mogen in de komende maanden weer voor honderd procent uitgekeerd worden, op een belangrijke voorwaarde wat Nederland betreft: wie op de eilanden een topsalaris verdient via de overheid, moet definitief gaan inleveren.

Het is een lang gekoesterde wens van politiek Den Haag. Politici en grootverdieners bij de verschillende overheidsbedrijven gaan 25 procent minder verdienen.

Sodariteitsheffing verdwijnt niet in één keer
Een belangrijke reden om nu ruimte te bieden voor het terugdraaien van de korting is volgens Van Huffelen dat ‘de de kosten voor het gewone leven nu steeds hoger worden’. Ook blijkt het voor de eilanden moeilijker te zijn geworden om ‘goed personeel’ binnen te halen door de salariskorting.

De ‘gewone’ ambtenaar zal niet in één klap het normale salaris gaan ontvangen. De eilanden moeten met een plan komen hoe ze dit zelf gaan financieren. Zonder geldsteun vanuit Den Haag dus.

Aruba verwacht dat haar ambtenaren per 1 juli alvast vijf procent weer erbij krijgen en pas in 2023 de rest van hun loon.

Curaçaose premier: ‘Klinkt mooi, maar eerst zwart op wit’
Op Curaçao wordt voorzichtig gereageerd op de bekendmaking vanuit Den Haag. In een eerste reactie zegt premier Gilmar Pisas dat het idee ‘mooi klinkt’, maar dat hij de details wil zien. “Ik wil de ‘oké’ van de Rijksministerraad eerst zwart op wit zien, dan zal ik reageren.’’

De eilanden hebben Nederland vaker gevraagd om te stoppen met de korting. De afschaffing van de ‘solidariteitsheffing’ wordt woensdag 25 mei officieel besproken tijdens de Rijksministerraad in Den Haag.

Arubaanse premier: ‘Het is ons gelukt, alle vertrouwen in’
De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes reageert wel met enthousiasme op de bekendmaking uit Den Haag. “Het is ons gelukt”, zegt de premier. “Ik verwacht niet dat het in de Rijksministerraad anders zal verlopen. Ik heb er alle vertrouwen in.”

“Maar er zijn dus wel drie voorwaarden, waaronder: dat parlementsleden moeten inleveren. Daar kan ik geen beslissing over nemen, want daar gaat het parlement zelf over. Ik wil ook weten wanneer het parlement het wetsvoorstel van de Wever-Croes-norm gaat behandelen.”

Het wetsvoorstel regelt dat geen enkele directeur bij een overheidsbedrijf of -stichting, politicus of topambtenaar meer dan de minister-president kan verdienen. In Nederland geldt sinds 2013 de Balkenende-norm.

Dit jaar wel vakantiegeld voor ambtenaren
Op Curaçao is ook minister van Financiën Javier Silvania terughoudend. Hij wil nog niet inhoudelijk reageren, maar benadrukt dat zijn kabinet voor maatregelen heeft genomen om de Curaçaose ambtenaren alvast tegemoet te komen. Dit jaar krijgen ambtenaren wél 3 procent vakantiegeld; vóór de pandemie was dat 6 procent en vorig jaar nul. ‘‘Dat is ook goedgekeurd in de Curaçaose ministerraad.’’

De Financiën-minister zal net als zijn collega’s op Aruba en Sint-Maarten met een plan moeten komen, waar hij het geld vandaan haalt om de salarissen te financieren.

‘Salariskorting zorgde voor veel frustratie op Curaçao’
Het Curaçaose parlement is al lang klaar met de 12,5 procent-korting. Statenlid Giselle McWilliam (MAN), oud-minister van Economische Ontwikkeling, zegt ‘heel blij’ te zijn met de toezegging vanuit Den Haag. Maar ze benadrukt dat het ‘wel erg laat’ komt. “Ambtenaren hebben gedurende de pandemie keihard gewerkt voor het land. En als dank kregen ze minder salaris.”

“Het zorgde voor veel frustratie op Curaçao”, aldus McWilliam. “Daarnaast worden bijvoorbeeld mensen in de verpleging in Nederland, en ook Bonaire, wél extra beloond. Dat is heel scheef. Dus ik ben blij dat dit wordt rechtgetrokken.’’

‘Solidariteit? Grote verschillen in het Koninkrijk’
De salariskorting werd halverwege 2020 ingesteld naar aanleiding van de corona-pandemie als teken van ‘solidariteit’ voor de mensen die hun baan kwijt zijn. ‘‘Dat argument over solidariteit is echt al een tijd achterhaald. Zeker omdat er al enige tijd grote verschillen in het Koninkrijk zijn.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 reacties

  1. Onze Pias vindt vast wel een potje om de ambtenaren weer op 100% te krijgen.
    Voor de onderstand was geen ruimte voor enige verhoging maar als het om ambtenaren gaat ongetwijfeld wel.
    Straks gaat deze grapjas nog roepen dat voor deze groep de benzineprijs is verlaagd alsof zij zich een auto kunnen veroorloven.

  2. Heb altijd gedacht dat solidariteit juist bedoeld is om met de minder bedeelden in de samenleving rekening te houden. Ook weer blijkt toch de minachting die op dit land voor de armen en minimumloners heerst.

    Laten we elkaar geen Mietje noemen zoals de Amerikanen zeggen we weten niet wat solidariteit is, “even if it jump up and bite us in the ass”.

    Larmonie-Cecilia was duidelijk over, minimumloon kan niet omhoog want dat valt niet aan de ambtenaren en anderen die het in dit land goed hebben te verkopen.

  3. Non-figuur McW raaskalt er ook maar op los.
    Heeft zij al ingeleverd, doet zij iets aan de armoede op het eiland welke een kwart van de bewoners treft, heeft zij daar al voorstellen voor gedaan, onderwijs? Jeugdcriminaliteit, oplopend aantal hiv gevallen, gebruik lachgas op illegale feesten, jeugd reclassering?
    Tja zo ken ik er nog wel een paar voor haar.
    Dezelfde die haar dochter onbetaald (!) werk laat doen ..
    Uiterst dom figuur. Maar ja wat wil je ook.

  4. Amtenaren en overheids nv
    en andere overheidsgelieerde instellingen hebben niet ingeleverd op hun bruto salaris
    maar op de secundaire arbeidsvoorwaarden.

  5. McWilliam verklaart wegens de pandemie “IEDEREEN ZAT THUIS OF AAN HET STRAND ???????” hebben de ambtenaren keihard gewerkt en moet nu inleveren ik zou zeggen geef alle ambtenaren een werkdag van 6 uur een laar lang.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties