Stephan Koole
Curaçao, Aruba en Sint Maarten moeten hun verzet tegen het homohuwelijk staken. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Ondanks verschillende rechterlijke uitspraken blijven de eilanden tegen invoering van het homohuwelijk. Ze willen dit aanvechten tot aan de Hoge Raad.
Onbegrijpelijk, vindt de Tweede Kamer. VVD, D66, PvdA, GroenLinks en JA21 roepen verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen op om met de eilanden in gesprek te gaan om hen te bewegen hun verzet tegen het homohuwelijk op te geven.
De staatssecretaris liet daarop vandaag weten dat ze vindt dat in het hele koninkrijk het niet uit zou moeten maken van wie je houdt en met wie je wilt trouwen. “In Nederland hebben we deze discussie grotendeels achter de rug. Ik zie dat men op Curaçao, Aruba en Sint Maarten nog niet zover is in het debat.”
In cassatie
In december oordeelde het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de eilanden in hoger beroep in twee zaken dat Curaçao en Aruba het homohuwelijk moeten openstellen. De regeringen van de Caribische eilanden weigeren dat en gaan in cassatie tegen de uitspraak.
Formeel kan Nederland daar weinig aan doen. “Het koninkrijk is geen koloniaal rijk”, zei premier Rutte eerder. Maar zijn eigen partij, de VVD, wil zich daar niet bij neerleggen. “Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn weliswaar autonome landen, maar tegelijkertijd weten ze ons altijd te vinden als ze iets nodig hebben van ons”, zegt Kamerlid Kamminga. “Dan willen ze wel één koninkrijk zijn. Nou, dat moeten we dan ook zijn bij het homohuwelijk.”
Ook PvdA-fractievoorzitter Kuiken vindt het moeilijk te verkroppen dat de drie Antilliaanse eilanden hier zo moeilijk over doen. “De staatssecretaris moet dus met ze in gesprek en duidelijk maken dat deze opstelling onaanvaardbaar is.”
Haar D66-collega Wuite is het daarmee eens: “Het homohuwelijk is een recht waarvoor D66 zich keihard heeft ingezet. Ik vind dat overal binnen het koninkrijk iedereen gelijk behandeld dient te worden. Dus moeten mensen van hetzelfde geslacht ook kunnen trouwen op Curaçao, Aruba en Sint Maarten.” JA21 en GroenLinks sluiten zich daarbij aan.
Alternatief aanbieden
Van Huffelen liet in haar reactie vandaag weten dat het homohuwelijk sinds de uitspraak van de rechter al onderwerp van gesprek is met de eilanden. Ze wil dat de eilanden op zijn minst zich houden aan de verplichting om een alternatief aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een geregistreerd partnerschap.
Ook mensenrechtenactiviste Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean vindt het onbestaanbaar dat de eilanden blijven weigeren het homohuwelijk te erkennen. Zij staat een echtpaar bij dat op 7 maart zou willen trouwen, maar dat moet nu worden uitgesteld. “En dat is triest. En boos makend. Dat ze niet accepteren dat wij ook recht hebben op het homohuwelijk.”
Bron: RTL Nieuws
Oké Robert. We lopen hier zo’n 40 jaar achter met Noord Europa waaronder Nederland. Laten we dan ook afspreken dat als we het over gelijkwaardigheid hebben Nederland rond 1980 bedoelen.
Wat slordig en niet realistisch als we alleen maar achter willen lopen als het ons aanstaat/uitkomt.
Men is hier nog niet zo ver, OK, wij lopen wat achter. Den Haag moet dit respecteren. Jawel. Geef het wat tijd, het komt er heus wel van. Niet door onze strot duwen geachte medelanders, is niet verstandig
Het is eigenlijk heel raar dat Curacrim St maarten en Aruba tegen het homohuwelijk is, het sterft van de homo’s in de regeringen in die landen, trouwens op al die landen barst het van de HOMO’S en vind je dat gek als je goed kijkt naar de curacrimse vrouwen ze zien er allemaal uit als BILLIE TURF op enkele na maar die komen weer uit onze buurlanden en die spelen meestal voor gezelschap dame????.