29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

PBC | Zes seminars over de Curaçaose online goksector

HomeLandenCuraçaoPBC | Zes seminars over de Curaçaose online goksector

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Comtado Carib organiseert een zestal seminars op Curaçao over de goksector, opsporing & rechtshandhaving e-gaming. Een hele reeks aan mensen uit de politiek, het bestuur, de juridische keten en de financiele sector van Curaçao is uitgenodigd.

 

Dat de seminars nu plaatsvinden is niet toevallig. Het licht staat al enige tijd op de online gokwereld van Curaçao. De minister van financiën is druk bezig met het implementeren van de nieuwe Landsverordening Online Kansspelen onder de naam LOK, die hij eigenlijk al voor 1 april 2023 van kracht had willen zien.

Maar de praktijk is weerbarstiger en een opvolger van de uit 1993 daterende ‘Landsverordening buitengaatse hazardspelen’ is uitgesteld tot in ieder geval het einde van dit jaar.

Gedoe

Er is al jaren veel gedoe rondom de goksector van Curaçao. In 1993 werd bedacht om Curaçao economisch wat sterker te maken door binnen haar soevereiniteit de gokwereld te faciliteren.

De daarop ingerichte landsverordening werd zodanig opgesteld dat de lokale bevolking werd uitgesloten om daar zelf aan deel te nemen, vandaar dat ‘buitengaatse’.

Verder werd bepaald dat vergunning tot het aanleggen en houden van deze hazardspelen slechts wordt gegeven aan in de Nederlandse Antillen gevestigde rechtspersonen en dat de vergunning niet voor overdracht vatbaar is.

Trustsector

De huidige master- en sublicentie structuur – die overigens in de wet geen grondslag heeft – blijkt een praktijk gecreerd te hebben waar de door de overheid toegewezen vergunninghouders aan de regelgeving een eigen interpretatie hebben gegeven.

De wet uit 1993 is duidelijk over wie met een licentie goksites mag exploiteren: de vergunninghouders. Maar die hebben de daadwerkelijke exploitatie uitbesteed aan duizenden andere bedrijfjes, waardoor toezicht door de overheid niet meer mogelijk is, althans niet wordt gedaan.

De trustsector beweert haar eigen toezicht op die goksites uit te voeren en die voldoende onder controle te hebben.

Witwassen

De zes seminars van Comtado Carib zijn in de periode van 25 april tot en met 30 mei en vinden plaats in de aula van de universiteit van Curaçao. Zij doen het licht schijnen op het huidige toegepaste beleid en de handhaving daarop en wat daarvan het gevolg is.

De seminars worden gehouden in aanloop naar de Caribbean Financial Action Taskforce, die in juni 2024 Curaçao gaat evalueren op haar veertig aanbevelingen op het gebied van voorkoming witwassen en financiering terrorisme.

Om aan die aanbevelingen te kunnen voldoen zal de Curaçao International Financial Services Association (CIFA) de overheid daarbij ondersteunen.

Uit de seminars van Comtado Carib gaat blijken wat voor kluif CIFA hieraan zal hebben om de acceptatie van de betrokken vergunninghouders met de daaraan gelieerde rechtspersonen te garanderen om te voorkomen dat Curaçao op de grijze lijst increased monitoring wordt geplaatst.

Comtado

Comtado Carib is opgezet door Peter Comello. Een ex-politieman met 42 jaar ervaring bij de Nederlandse Politie, waarvan 11 jaar bij de Financial Intelligence Unit. Op zijn uitnodiging zijn verschillende experts aanwezig tijdens de seminars, die hun licht laten schijnen over de Curaçaose gokwereld.

Bron: Persbureau Curacao

3 reacties

 1. Ik denk dus dat legitimatie de bedoeling is, maar ik ben nogal negatief ingesteld.
  Hoe meer sprekers en aanwezige bekende en betrouwbare personen zijn hoe groter de legitimatie van de sector.
  Er moet betaald worden voor toegang dat is de eerste drempel om “ongewenste personen” en daarmee ongewenste vragen te voorkomen.
  Het betalen voor toegang heeft ook nog een ander effect;
  Komen er toch veel mensen (of ze nu betalen of niet, de genodigden lijst bepaald eigenlijk) kan dat gebruikt worden dat het onderwerp echt leeft.
  Komen er minder mensen (de genodigden laten het afweten)
  Komt dat door de prijs.
  Wat voor signaal wordt er afgegeven als onder de aanwezige ministers, politieke fractie leiders, leden van OM, vertegenwoordigers van buitenland en mischien zelfs de gouverneur is?
  En dan tot de conclusie komen dat de sector niet zo slecht is en om het te bewijzen meer openheid en toezicht belooft?
  Een betere promotie kan de sector niet wensen.

 2. Laten we even reëel blijven. Waar het vroeger (1993) ging over “buitengaatse” hazardspelen (het was dus een gevaar, maar niet voor de lokalen) lijkt er nu een aanLOKkelijk perspectief te zijn. De gokwereld schuurt altijd dicht tegen de criminele onderwereld aan waar veel geld in omgaat. Nardy Cramm heeft daar al veel over geschreven. De moord op H. Wiels was verbonden met deze onderwereld en leidde tot de val van een aantal politici in de bovenwereld. Op het moment dat je met een LOK-wet probeert het idee te vestigen dat je die criminele onderwereld wilt faciliteren, bevestig je als Land Curaçao dat je minstens een aandeel wilt confiskeren uit die enorme geldstroom. Op Malta liet een journalist (Daphne Galizia) het leven vanwege de schimmige criminele activiteiten in die ondergrondse gokwereld en zij was niet de eerste. Nardy Cramm moest “onderduiken” en vervolgens wordt niets gedaan aan de criminele activiteiten van een Lottery Baas als Dos Santos op het eiland. Dat gokken een verslaving is en wordt versterkt met een LOK, laat zien dat de overheid van Curaçao onverantwoordelijk handelt en een high-risk-game voert om (beperkte) invloed te krijgen op de geldstromen in die wereld. Dit is een vorm van gelegaliseerde criminaliteit door een overheid die de strijd nooit zal winnen en dus gebruik maakt van het principe “if you can’t beat them, join them”. Een buitengewoon gevaarlijke onderneming tegen een machtige onderwereld. Zijn er nu seminars (tegen betaling) nodig om het onverantwoord handelen door de overheid goed te praten? Who is next?

 3. Ik ben benieuwd.
  Als er een neutraal licht op de sector komt op de sector zijn de betrokken personen per direct “persona non Gratia” of het worden politieke helden die de sector met begrip omarmen en voor de bewoners en buitenwereld duidelijk kunnen maken dat er geen of nagenoeg geen misbruik van de regeling gemaakt wordt en de sector van cruciaal belang voor de locale economie is.
  Ik vrees dat het laatste de bedoeling is, en dat de aangekondigde maatregelen meer dan voldoende zijn om de bestaande toestand te legaliseren zonder dat er, in realiteit, iets veranderd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties