31 C
Willemstad
• dinsdag 6 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

PBC | ‘Veel vrouwen bereiken de top, zonder dat zelf door te hebben’

HomeLandenCuraçaoPBC | ‘Veel vrouwen bereiken de top, zonder dat zelf door te...

Persbureau Curacao

Foto Extra
Bijna heel haar leven zet Reyna Joe zich in voor een betere positie van vrouwen op Curaçao. Op de politiek rekenen? Niet doen, zegt ze. Wat haar opvalt, is dat veel vrouwen al de top hebben bereikt, zonder het zelf door te hebben, schrijft Dulce Koopman van het Caribisch Netwerk.

In de jaren ’80 maakte ze elke zondagavond bij TeleCuraçao een speciaal tv-programma: Muhé Informá. Reyna Joe focust zich op ‘empowerment’ van vrouwen op het eiland, want kennis is macht.

Ze is internationaal spreker op het gebied van ‘Class and Professionalism’. Op Curaçao organiseert ze ondertussen elk jaar de conferentie ‘About Female Leadership Evenet’, over vrouwelijk leiderschap. Dit jaar – op 26 mei – doet ze dat voor de twintigste keer.

Dag van de Vrouw
Ja, vrouwen op Curaçao hebben het over het algemeen goed. Zeker als je naar andere landen kijkt, hebben vrouwen op het eiland goed toegang tot het onderwijs, zegt ze.

En toch is het nog veel vrouwen niet gelukt om vooruit te komen in het leven, zegt ze.
Daarom vindt Reyna Joe het ook belangrijk dat we elke keer stilstaan bij de betekenis van Internationale Vrouwendag.

Het is de dag waarop veel mannen op Curaçao vrouwen feliciteren. Is het de felicitatie waard? “Ik zeg simpelweg dankjewel, als ik word gefeliciteerd, als ik een roos en wat chocola krijg”, vertelt Reyna Joe. “Want ik zie dat als beleefdheid.”

“De mensen die je feliciteren, doen het niet vanwege een filosofie die daarachter zit. Ze doen dit uit beleefdheid. Ik moet ergens anders zijn voor mijn gedachten rond de viering.“

Top bereiken
In de afgelopen decennia, hebben vrouwen veel bereikt. Sommige vrouwen ‘hebben het niet eens door dat ze er al zijn’, zegt ze. Vooral tijdens haar jaarlijkse conferentie zag ze genoeg voorbeelden. Vrouwen die, een voor een, hun doelen hebben bereikt en heel tevreden zijn met hun leven.

“Op Curaçao is het voor jonge meisjes makkelijk om onderwijs te krijgen, ook in mijn tijd toen ik klein was”, zegt Joe. Niet overal ter wereld liggen die kansen. “Dus, wij hebben geluk dat we daarvan kunnen profiteren. Daar moeten we dankbaar voor zijn; dat ben ik zeker.”

Tegelijkertijd, vindt ze het jammer dat veel vrouwen die de top hebben bereikt, niet achteromkijken en een helpende hand bieden. “Ze denken: het is hun eigen prestatie, hun eigen geluk, hun eigen bestemming en ze delen het dus niet.”

“Wat heel duidelijk moet zijn voor alle vrouwen die de top hebben bereikt”, zegt ze, “we komen en blijven aan de top met z’n allen pas als wij – als vrouwen – elkaar daarin gaan steunen.”

Helpen
Vrouwen zouden elkaar vaker moeten gaan helpen, vindt ze. “Help de vrouw die een uitdaging wil en de wil heeft om vooruit te gaan. Creëer kansen voor elkaar, maar maak je je niet druk, omdat iemand simpelweg een vrouw is, terwijl die zichzelf niet vooruit wil helpen.”

“Ik heb zelf veel vrouwen een kans gegeven in mijn bedrijf. Vrouwen die zichtbaar aan hun houding, niet om hun intelligentie of kennis, pathetisch waren en zelf niet vooruit wilden.”

“Verspil je energie niet aan die vrouwen. Maar help de vrouwen die wel vooruit willen. Duw ze vooruit, maar word niet boos als ze jou vooruit zijn. Vrouwen die met de juiste blik naar de wereld kijken, zullen altijd hun waardering hebben voor wat je betekend hebt.”

Politiek
Wat voor rol heeft de Curaçaose politiek voor de positie van vrouwen? Volgens Joe hebben we alle recht om trots te zijn dat de voormalige Nederlandse Antillen verschillende vrouwen hadden als premier.

Toch heeft Curaçao – al twaalf jaar als autonoom land – nog geen enkele vrouw als premier gehad. Dat is geen reden om pessimistisch te zijn, vindt Joe. “Wat er al is bereikt, is een fantastische winst. We moeten onze jongeren daaraan blijven herinneren.”

“In 2023, kan de politiek toch niet veel voor vrouwen op Curaçao doen, als vrouwen daar zelf niet veel aan willen doen.”

Bovendien, vrouwen hebben niet per se de hulp nodig van de politiek, vindt ze. Het ligt aan de mindset. “Zulke vrouwen helpen zichzelf, kunnen zelf actie ondernemen. En daarna ook voor andere vrouwen die dat willen.”

“Het gaat om vrouwen die zich inlezen, de internationale ontwikkeling in de gaten houden, vrouwen die meedoen aan activiteiten van niveau en die er goed op let met wie ze omgaat.”

“Ik zou niet op de politiek leunen om de positie van vrouwen te verbeteren. Dit onderwerp is nooit hoog geweest op de politieke agenda.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties