28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

PBC | Startschot gegeven voor een Ecoindustriepark op deel Isla-terrein

Persbureau Curacao


WILLEMSTAD – Er komt een Eco-Industriepark op het terrein ten westen van de raffinaderij. Deze gronden maken onderdeel uit van terreinen die niet ter exploitatie beschikbaar zijn voor de nieuwe operator van de raffinaderij.

Refineria di Kòrsou (RdK) en de Curaçaose Wegenbouw Maatschappij (CWM) hebben deze week een overeenkomst getekend die de weg vrij maakt om de benodigde infrastructuur aan te leggen.

De aanleg van Eco-Industriepark Schottegat bestaat uit drie fasen. CWM start binnenkort met de voorbereidingen van de eerste fase op het terrein ten westen van de raffinaderij. Dat terrein is ongeveer 65 hectare groot en wordt begrensd door Schottegatweg-Noord, de Nijlweg, de raffinaderij en een watergebied dat in verbinding staat met het Schottegat.

Milieu
In het Eco-Industrie park komt duurzame lichte bedrijvigheid die niet milieubelastend is en die de omgeving geen overlast bezorgt.

Eén van de eerste projecten die op het nieuwe Eco-Industrie park komt, is een 1 MWp zonnepark met een daaraan gekoppeld laadstation voor elektrische bussen van ABC Busbedrijf, met een batterij reserve en een energiebeheersysteem. Met dit systeem wordt een volledige duurzame keten vanaf energieopwek tot consumptie verwezenlijkt.

Tevens is uitbreiding naar een 5 MWp energie-producerend zonnepark al onderdeel van dit geheel. De groene energie van dat zonnepark zal in de toekomst onder anderen geleverd worden aan de andere licht industriële- en innovatieve activiteiten op het terrein. In een tweede en derde fase van het totale project zal het zonnepark nog verder kunnen groeien.

Bij de ontwikkeling van de terreinen wordt rekening gehouden met belanghebbenden. Mede daarom komen er op het terrein voldoende groenvoorzieningen die niet alleen een esthetische functie hebben, maar ook zorgen voor het afvangen van stof en CO2 en het produceren van zuurstof.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Prima , zo’n ecopark. Waar het echter veel meer om gaat is de raffinaderij (die op vnl. gas gaat draaien). De burger wordt nu al meer dan 2 jaar aan het lijntje gehouden, om de tuin geleid en nauwelijks geinformeerd. Wat ging er mis met de Cie. Wiels? Waarom werd het aanbod van Saoedi Arabie niet opgepakt? Wat ging er goed? Met welk uiteindeiljk resultaat? Veel vragen en te weinig antwoorden. Binnenskamers, presentaties voor vriendelijke high-society clubjes en te weinig openheid van zaken. Nog afgezien van de geloofwaardigheid van de ‘preferred bidders’ die bijna in de rij zouden staan om een kleine 3 miljard te mogen investeren in onze dying fossil refinery. Who is fooling who?

 2. De draaimolen heet ecomolen en de regering is de man die het geld moet ophoesten, maar een troost er is een draaimolen chef die controle houd over de draaimolen inkomsten, en die roept 12 uur per dag, kom maar, kom maar DRAAIEN voor een kwartje draaien maar en dat 12 uur perdag.

 3. Als je naar de resterende vangrails kijkt op de Nijlweg
  dan valt op dat ze geroest zijn door jarenlang bloot stelling aan de lucht
  van de raffinaderij.
  Kunnen zonnepanelen wel tegen overmatig SO2 in de lucht?
  Het zonnepark komt onder de rook te liggen.
  Herinnert men zich nog hoe het vroeger stonk als men bij Habaai
  naar de raffinaderij toe liep/reed.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -