26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | Protestantse en Evangelische kerkleiders op Curaçao hekelen staatssecretaris en Tweede Kamer om druk homohuwelijk

HomeLandenArubaPBC | Protestantse en Evangelische kerkleiders op Curaçao hekelen staatssecretaris en Tweede...

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De Vereniging van Christelijke Pastors APK hekelt de suggestie van staatssecretaris Alexandra van Huffelen dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten onrecht begaan met hun opvatting over het homohuwelijk.

“APK acht het oneerbiedig ten opzichte van onze normen, waarden en cultuur om de eigen immoraliteit, die onnatuurlijk is, op te leggen aan onze gemeenschap, gezinnen en kinderen.”

Ook de kleine meerderheid in de Tweede Kamer die druk uitoefent op de eilanden vanwege het vermeende onrecht is een doorn in het oog van de protestantse kerkleiders en predikanten op Curaçao.

De beweging die opkomt voor de rechten van homoseksuelen is volgens de kerkleiders rechtstreeks in strijd met Gods orde in de schepping, het doel en de waardigheid van het menselijk lichaam.

“Als zodanig kan deze beweging zelfs gezien worden als het werk van de duivel, de tegenstander van God. De paus in Rome heeft ook bevestigd dat homoseksuele relaties zondig zijn en dat het huwelijk alleen voorbehouden is aan heteroseksuelen”, aldus APK.

Homoboot

Ook betreuren de kerkleiders en predikanten dat Curaçao in de markt wordt gezet als een ‘homovriendelijk eiland, met als gevolg dat een schip met 4.500 homo’s met perverse openbare handelingen Aruba en Curaçao heeft bezocht.’

“Dit alles, samen met de uitspraak van de rechtbank, plaatst de bevolking van Curaçao voor een dilemma over waar de kerk staat. Wat dit onderwerp betreft, is de kerk het eens met de schepping die iedereen kan zien en ermee instemt”, aldus de protestantse en evangelische voorgangers.

Mensenrechten

Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn niet verplicht om het homohuwelijk te aanvaarden. In lijn met de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2016, heeft het Gemeenschappelijk Hof in haar uitspraak van 6 december 2022 bevestigd dat het homohuwelijk geen mensenrecht is.

APK vindt het opmerkelijk dat relaties van hetzelfde geslacht wel erkend moeten worden in de vorm van burgerlijke verbintenissen. Met dat deel van de uitspraak van het Europese Hof zijn de kerkleiders het niet eens. Het enige verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap, zo zeggen zij, is het aantal rechten dat daaruit voortvloeit.

“Als er geen biologische mensenrechten zijn voor het homohuwelijk, voor het erkennen van de homoseksuele relatie, inclusief de homoseksuele daad en het verlenen van rechten daarop, volgt daaruit dat er geen basis is om iets minder rechten toe te kennen in de vorm van burgerlijke verbintenissen,” aldus de predikanten.

Zeker als door beide vormen de homoseksuele daad erkend door wordt door de overheid, aldus APK. “Dat heeft astronomisch schadelijke gevolgen voor elke gemeenschap. We zien dit al in andere ‘progressieve’ landen. Achtjarige kinderen worden aangemoedigd om te ‘ontdekken’ of ze homoseksueel zijn of niet.”

Bron: Persbureau Curacao

10 reacties

 1. Blij dat ik normaal ben. Blij dat ik op mijn achtste niet over mijn geaardheid moest nadenken. Blij dat ik zo fijn kind kon zijn en met poppen kon spelen tot mijn 12de. Blij dat ik niet met mijn moeder langs boten met vulgaire idioten hoefde te lopen.

 2. Hoe is het mogelijk dat deze walgelijke lieden op deze rots nog steeds een platform krijgen om hun ranzige denkbeelden te uiten. Het wordt tijd voor een nieuwe definitie van criminele organisaties.

 3. Het zou goed zijn als Protestantse en Evangelische kerkleiders zich over de schrijnende armoede op het eiland zou bezig houden in plaats van wat mensen in hun eigen achterste willen hebben.

 4. Hoewel ik best een mening heb over de actie van de kerken vind ik het belangrijker dat de overheid voldoet aan de eis uit de Grondwet om niet te discrimineren.

  Vooral in de tijd van BLM, Herstelbetalingen en discriminatie valt het op dat bepaalde groepen of activisten nu muisstil zijn.

  Apartheid en Slavernij was ook ‘goedgekeurd’ door de kerken

 5. Er is een verschil in de positie die kerken en die een overheid kan innemen. Kerken kunnen een standpunt innemen over een maatschappelijke ontwikkeling en die goed of afkeuren. Daarbij moet men dan wel zorgvuldig zijn en zich aan de feiten houden en geen wilde verklaringen afleggen. De overheid mag niet discrimineren. Het gaat erom of de overheid een verbindtenis tussen twee mensen kan verbieden. Dat kan niet op regligieuse gronden maar alleen indien die verbindtenis in strijd is met wettelijke normen. Of je dat nu huwelijk of geregistreerd partnerschap noemt is feitelijk minder relevant mits er geen verschil in de rechtspositie ontstaat. Hoewel ik best een mening heb over de actie van de kerken vind ik het belangrijker dat de overheid voldoet aan de eis uit de Grondwet om niet te discrimineren. Voor het oordelen over de uitlatingen van de kerken zijn andere ook juridische wegen begaanbaar.

 6. Ook betreuren de kerkleiders en predikanten dat Curaçao in de markt wordt gezet als een ‘homovriendelijk eiland, met als gevolg dat een schip met 4.500 homo’s met perverse openbare handelingen Aruba en Curaçao heeft bezocht.

  Laat de homos en hun geld dan maar wegblijven toch?

 7. APK acht het oneerbiedig ten opzichte van onze normen, waarden en cultuur om de eigen immoraliteit, die onnatuurlijk is, op te leggen aan onze gemeenschap, gezinnen en kinderen.

  Veel gezinnen zijn 1 ouder gezinnen…

 8. @isereenbodem, blij dat je zegt wat je zegt.
  Een aantal weken geleden speelde een bijna identieke discussie hier omdat er een schip met duizend lhbtq’rs op Aruba aanmeerde en men met plezier door Aruba flaneerde. Er was op dit forum mijn naamgenoot plus1 die mij een moraalridder vond omdat ik op een ingezonden brief van een ‘vader die toevallig ook een protestantse dominee’ was reageerde. Die vogel die verschool zich achter kinderen. Ik verwees in mijn bijdrage naar een paar recente zeer uitgebreide onderzoeken van de in dit geval de kk in Rome en Portugal waaruit naar voren kwam hoeveel misbruiken er va 1950 hebben plaatsgevonden.
  Eveneens merkte ik op dat dezelfde huichelachtige voorgangers verenigd in de APK een walgelijke brief de media instuurden in 2021 over het feit dat er een gay pres van het Hof werd benoemd.
  Deze vieze huichelaars zijn dezelfden die hun bek niet opentrekken over het eeuwenlange misbruik van hun soortgenoten.
  Just saying.

 9. Door de eeuwen heen heeft de kerk de bevolking (hun slaven) altijd fysiek en mentaal onderdrukt om zo hun machtspositie te kunnen handhaven. Onze schijnheilige kerk voorgangers hier op Curaçao zijn geen uitzondering. Zat bewijs dat deze predikanten massaal kinderen misbruiken maar daar hoor je ze niet over. Maar de tijd van onderdrukking is echt allang voorbij. Wij zijn geen “slaven” meer en willen zelf bepalen wat het beste voor onszelf is. Ik ben hetro voor het geval iemand denkt dat ik pro homo predik.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties