32 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

Extra | Journaal 3 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 oktober 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | ’Trump maandag aanwezig bij opening proces over aandikken vermogen’

NEW YORK - Voormalig president Donald Trump woont naar verwachting maandag de opening bij van het proces waarin moet worden bepaald wat de straf wordt voor de...

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...
- Advertisement -spot_img

PBC | Parlementariër Curaçao streeft naar wetsvoorstel om homohuwelijk te blokkeren

HomeLandenCuraçaoPBC | Parlementariër Curaçao streeft naar wetsvoorstel om homohuwelijk te blokkeren

Persbureau Curacao

Rennix Calmes | Extra

Foto Extra

WILLEMSTAD – Rennox Calmes, de leider van de Curaçaose politieke partij Trabou pa Kòrsou (TPK), wil het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht op Curaçao via de wet blokkeren.

Of er steun is voor zijn wetsvoorstel is niet bekend. Mocht het voorstel na de verschillende adviesraden de Staten halen, dan heeft het een gekwalificeerde meerderheid van twee derde van de 21 zetels in het Curaçaose parlement nodig.

In december vorig jaar oordeelde de rechter dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en de staatsregelingen van Curaçao. Hierop reageerde de regering door dezelfde maand nog in cassatie te gaan. Volgens het Curaçaose kabinet is er geen juridische verplichting, noch nationaal, noch internationaal, om het traditionele huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.

Het huidige Burgerlijk Wetboek van Curaçao stelt dat een huwelijk enkel tussen een man en een vrouw kan worden gesloten. Maar de rechter vindt deze bepaling in strijd met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod, zoals vastgelegd in de grondwet van Curaçao.

Stoel

Calmes stelt dat de rechter met deze uitspraak ‘op de stoel van het parlement gaat zitten’. Dat is volgens hem onwenselijk bij een ‘dergelijk fundamenteel onderwerp’. Hij beweert verder dat de Curaçaose bevolking nooit heeft aangegeven een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht te accepteren.

Eerder, in februari, ging ook de regering van Aruba in cassatie tegen een uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof op Curaçao over het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao. De Arubaanse regering argumenteerde dat de rechter met deze uitspraak ‘op de stoel van de regering is gaan zitten’.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Tegenwoordig durft men de mond niet open te maken, mocht men iemand per ongeluk met de verkeerde “pronoun” aanspreken. Ik wordt er echt niet wijs van wat het allemaal betekent: LBGTQPIA+ . Ik ben maar een simpele mens en denk dat een man die zich waant anders te zijn dan een man, gewoon homo is, en een vrouw die zich ook anders waant, een lesbienne is. Die andere benamingen slaan nergens op. Ze zijn dus nog steeds een “hij” of een “zij”. Iets anders bestaat niet. Ze worden wettelijk niet gediscrimineerd want ze mogen allemaal trouwen. “Hij” met een “Zij”. Die andere “dingen” zijn gefantaseerd en dus niet echt. Willen ze in een fantasie leven, laten ze hun gang gaan, maar val andere mensen niet lastig ermee. Anders moeten ze maar terug in de kast, zodat een “normaal” mens al dit abnormale gedoe en discussie niet hoeft mee te maken en in vrede kan leven.

 2. Nederland heeft de betrekkingen met Uganda op een lager pitje gezet vanwege een wet die homohuwelijk verbiedt.
  Het is niets als een schijnbeweging om het neocolonisme aan te tonen.
  Nederland als bemoeial en belemmering in de zelf beschikking. Onze elite is goed Nederland is slecht.
  Simpel

 3. TPK…. ahum…
  Die moeten wel echt boter op hun hoofd hebben…
  Ha Ha..
  Volgens mijn info is het geen slimme zet.

 4. Is dit wijkagentje nog niet uit het parlement getrapt met zijn oplichtpraktijkennen gesjoemel met vervalste verhoogde salarisslips van een medewerker? Eea zodat er meer geld gedeclareerd kon worden door de medewerker, die op haar beurt weer een deel verplicht moest afstaan en hem? Uitmelker is het

 5. Voor de bühne.
  Zo willen de politici laten zien dat zij vechten voor de autonomie.
  Daar voor gebruiken ze het onderbuikgevoel van een deel van de bevolking om zo de boodschap over te krijgen dat: “wij bepalen wat er op ons eiland gebeurt”.
  En wat er gebeurt als er aan de autonomie getornd wordt.
  Het is scoren om zo langer de huidige situatie, die voor de elite geen wind eieren legt, in stand te houden.

 6. Waar je over druk kan maken , er zijn belangrijke thema,s waar je echt druk om moet maken .
  Maar dan hoor je ze niet .
  Parlement , welke parle ment een stelletje nietsnutten en klaplopers meer is het niet .
  Een strikje hier en een opening daar en maar reizen .
  Ban serio si Calmes .
  Burgelijke wetboek of is het de kerk die het bepaald ?

 7. Universele rechten van de mens buiten toepassing verklaren op Curaçao?
  Discriminatie op basis van sexuele geaardheid bij wet invoeren?
  Dit door de invloed van die Amerikaanse fascistische belijdeniskerken?
  En dan tegen anderen zeggen dat discriminatie niet mag (bijv. op basis van huidskleur).
  Bah, bah en nog eens bah!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties