26.1 C
Willemstad
• zaterdag 4 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

PBC | Nederland gaat alsnog geld overmaken voor SDKK

Persbureau Curacao

DEN HAAG – Nederland gaat alsnog geld overmaken aan Curaçao voor de nieuwe vreemdelingenopvang in de SDKK-gevangenis. Dat schrijft Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer.

Volgens de staatssecretaris heeft Curaçao voldoende vooruitgang geboekt om vreemdelingen een menswaardige behandeling te geven en de omstandigheden voor vreemdelingen in lijn te brengen met internationale standaarden.

Knops

Staatsecretaris Knops weigerde in januari vorig jaar nog langer te investeren in verbetering van de vreemdelingenopvang omdat Curaçao het flink af liet weten.

Aanleiding destijds voor deze beslissing was het rapport van Amnesty International Nog steeds niet veilig: Venezolanen krijgen geen bescherming op Curaçao, van 11 oktober 2021.

Toegang tot juridische bijstand en medische zorg, opleidingen van personeel ten aanzien van bejegening van vreemdelingen, passende huisregels bij de verschillende regimes en een zinvolle dagbesteding waren de eisen die Knops toen stelde.

Daaraan is volgens Van Huffelen nu aan tegemoet gekomen. Afgelopen maanden zijn er volgens haar concrete stappen ondernomen om zowel de juridische bijstand als het dagprogramma te verbeteren en zijn er opleidingen en trainingen gegeven aan personeel werkzaam in de Vreemdelingenopvang om o.a. de bejegening naar vreemdelingen te verbeteren.

Verder heeft Curaçao volgens de staatssecretaris plannen voor het aantrekken en opleiden van personeel het inrichten van een medische kamer en het uitvoeren van een dagprogramma gericht op vreemdelingen binnen de opvang”, schrijft Van Huffelen.

Pilot actieve openbaarmaking

Sinds 1 mei 2021 is de Wet open overheid, Woo van toepassing, waarbij is beschreven dat informatie vanuit een bestuursorgaan actief openbaar gemaakt moet worden als inspanningsverplichting.

In het kader hiervan loopt er binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een pilot waarin geëxperimenteerd wordt met het actief openbaar maken van informatie.

Binnen deze pilot is ervoor gekozen het proces om te komen tot het uitkeren van de resterende middelen voor vreemdelingenbewaring Curaçao openbaar te maken.

De informatie behorende bij dit proces, zoals brieven, nota’s, en mailwisseling die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het besluit van Van Huffelen, worden half februari gepubliceerd op de site van rijksoverheid.nl.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -