28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

PBC | MQ-9 ‘killerdrone’ Defensie: ook voor Ukraine?

Persbureau Curacao


Na jarenlang politiek gekissebis over de vier Nederlandse Reaper-drones lijkt bewapening van deze onbemande vliegtuigen nu een stap dichterbij te komen. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt bewapening en ook bij Defensie zelf neemt het enthousiasme toe.

Zowel Luitenant-Kolonel Boudewijn Roddenhof, Squadron Commander bij Koninklijke Luchtmacht als Commandant van de Luchtstrijdkrachten Johan van Deventer kijken met spanning uit naar dat moment.
autohuur Curaçao

Ze zijn deze week op Curaçao gearriveerd om de vier gloednieuwe MQ-9 Reaper drones te testen. Ze blijven tot het eind van dit jaar op het eiland. De drones worden gestald op de Amerikaanse luchtmachtbasis FOL op Hato.

“De MQ-9 is een geweldige aanwinst voor defensie”, zegt Roddenhof. “We kunnen nu zelfstandig inlichtingen te vergaren. Het toestel kan 27 uur op één brandstoflading vliegen, data verzamelen en omzetten naar inlichtingen. Hiervoor waren we afhankelijk van partnerlanden.”

Hato MQ-9 Reaper drones | Persbureau Curacao

Ukraine

Beiden kijken met zorg naar het huidige conflict in de Ukraïne, maar over de inzet van de MQ-9 zien ze wel een mogelijke rol weggelegd.

“Het is aan de politieke leiding in Den Haag waar we hem gaan inzetten”, zegt van Deventer, die hoopt dat de NAVO niet betrokken raakt bij het conflict. “Het zou kunnen dat we bijdragen aan de NAVO-kant van de grens door te patrouilleren en inlichtingen te vergaren.”

Ook Roddenhof hoopt dat het daarbij blijft. “Ik maak me vooral zorgen over de ontwikkeling in de Ukraine en het enorme hoeveelheid menselijk leed dat daaruit voortvloeit. Maar ik zie wel een rol defensie. We kunnen natuurlijk verder kijken dan daar waar we vliegen met het verzamelen van inlichtingen en informatie.”

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

3 reacties

 1. Ja laten we Venezuela veroveren.
  4 drones en blaas die leger idioten uit hun stoel.
  Rusland gaat zich er echt niet niet druk over maken en china heeft niet ook niet echt interesse.
  De VS kunnen niks zelf.
  Dus ja pak t.
  2 drones. moet werken.

 2. Uiteindelijk beslissen beide heren niet of de Reapers worden bewapend, maar het bevoegd gezag. En uitjes boven oorlogsgebied in Ukraine, really? NAVO, airspace, provocatie & response, article 5, MAD…..ring a bell,anywhere?
  Trouwens, de satellieten en dagelijkse NATO-patrouilles met AWACS vanuit oa Duitsland bieden genoeg info die, in combo met Ukraines Bayraktar drones beelden en info voldoende intel doorsturen over troepenbewegingen, formaties, bewapening etc.
  Techsavvy als ze zijn, hebben de Ukrainers zelfstandig enkele miniscule pods ontwikkeld waar andere naties graag over willen beschikken, die hun strijd aardig effectief maken tegen de Ruski’s.
  Boris heeft er maar moeite mee.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -