31 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

PBC | Film ‘Curaçao underwater Kunuku’ in juni te zien aan boord van Tui

HomeLandenCuraçaoPBC | Film ‘Curaçao underwater Kunuku’ in juni te zien aan boord...

Persbureau Curacao


WILLEMSTAD – Een team van bevlogen snorkelaars maakte een bijzondere meerdaagse snorkeltocht langs de 100 kilometerlange zuidelijke kuststrook van Curaçao.

Deze tocht, die nooit eerder door iemand is gedaan, is op film vastgelegd. . In de film – met de titel ‘Curaçao Underwater Kunuku’ – vertelt ‘The Suit’ het verhaal van Curaçao Underwater Kunuku, de prachtige onderwatertuin van Curaçao. Vanaf 1 Juni is de film te zien aan boord van de Dreamliners van TUI.

De tocht van het team van ervaren en toegewijde zwemmers, duikers en snorkelaars ging in acht etappes van zo’n 6-7 uur per dag zwemmen, langs de zuidkust van het eiland. Van het meest oostelijke punt van Curaçao naar het meest noordwestelijke punt.

Onderweg filmden zij de overweldigende onderwaterwereld van Curaçao. Op dieptes waar iedere willekeurige snorkelaar zelf ook kan ervaren wat ‘The Suit Ocean Team’ zag en op beeld vastlegde. Met als doel bewustzijn te creëren ten aanzien van oceaanbeheer in het algemeen en de kustwateren van onze eilanden in het bijzonder.

Curaçao Underwater Kunuku
Het resultaat is een ruim 30 minuten durende film, met mooie beelden, voice-over en muziek, die de kijker de prachtige onderwatertuin – in het Papiaments ‘kunuku’ – van Curaçao laat beleven. Als vissen in het water zwemmen Karel, Niko en Curd van oost naar west.

De non-profit film kwam tot stand dankzij de onbaatzuchtige steun van verschillende partijen. Zo is de voice-over van de Nederlandse versie van de film van Erwin Arkenbout, voormalig vertegenwoordiger van Nederland voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

De film geeft het publiek, in niet minder dan zes talen, de kans om vanaf een scherm de onderwaterwereld aan de zuidkust van Curaçao te beleven. Dit zet volgens de initiatiefnemers hopelijk aan tot het zelf willen gaan bewonderen ervan.

Daarnaast werd het ruwe filmmateriaal ter beschikking gesteld voor zowel educatie als de wetenschap. Zo kwam de maker van de film alle drie de beloftes na: een mooie film, materiaal voor onderwijs en een schat aan informatie ten behoeve van de wetenschap.

The Suit
The Suit is een fictief personage dat speciaal voor de film gecreëerd werd door bedenker, grondlegger en producer van de film, Curd Evertsz, een geboren en getogen Curaçaoënaar. In de film verwijst Evertsz naar ‘The Suit’, het duikpak. Iets wat zowel duikers als snorkelaars, met minimaal een duikbril en een snorkel, gebruiken.

De steun en betrokkenheid bij de realisatie van deze prachtige film, waarin interactie tussen mens en natuur op verhalende wijze wordt gebracht, is belangrijk. Ongeacht wie wat deed, maar wel dát men het in de anonimiteit deed, leidt tot de conclusie dat iedereen in dat duikpak kan zitten en dus de ‘The Suit’ kan zijn. Hieruit vloeide de naam ‘The Suit Ocean Team’ voort.

Voorproefje aan boord
Curd Evertsz, creator van ‘Curaçao Underwater Kunuku’ & ‘The Suit Ocean Team’: “Natievorming moet ook duurzaam oceaanbeheer omvatten. Immers, gezonde oceanen dragen bij aan welvaart in de wereld. Daarom dienen wij als mens in de natuur, de natuur in de mensheid te gebruiken om oceanen te behoeden tegen wat dreigt, goed te beheren en in duurzame bescherming te nemen. De toekomst van wat ons gegeven werd is onze handen.”

De film is ook (in 6 talen) op YouTube te bekijken:

Bron: Persbureau Curacao

1 reactie

  1. Prachtige documentaire film. Dank aan deze fantastische team voor het maken van deze film zodat wij allen, speciaal de jeugd kunnen genieten van onze onderwater kunuku, er van gaan houden en beschermen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties