29 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 09:17

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Justitiele terreur voortgezet

Opinie George Lichtveld

Opinie | Persbureau Curacao

Vol misplaatste trots wordt in de media melding gemaakt van het project voor de uitbreiding van het vreemdelingencentrum (barakken) op het terrein van onze gevangenis Sentro di detenshon i Korekshon Korsou (SDKK) te Koraal Specht.

Ontstellend is het gemak waarbij zonder ook maar de minste vorm van reflectie of zonder enig kritische terugblik, ook deze nieuwe regering het weerzinwekkende- en mens onterende beleid dat de vorige minister van Justitie hanteerde tegen crisis-migranten, onverdroten voort blijft zetten.

- Advertentie -

Het getij leek even ten goede gekeerd te zijn toen in de media verkondigd werd dat onze premier tevens interim-minister van Justitie, geschokt zijnde door de wanhoopsbrieven van crisis-migranten die reeds meer dan acht maanden in detentie zaten, te kennen gaf te werken aan hun spoedige vrijlating.

Dat bleek valse hoop te zijn toen uit de top van de justitiele keten te kennen werd gegeven dat zulks voorlopig niet gaat gebeuren vanwege de ‘continuiteit van het beleid’.

Dit laatste is uiteraard een stomzinnig argument omdat er geen enkele reden bestaat om beleid te continueren dat van alle kanten verkeerd in elkaar steekt. Hoe haalt men het in het hoofd goed te vinden dat mensen gedurende bijna een jaar gevangen worden gehouden puur vanwege geschonden administratieve bepalingen, als je als gezagdrager daar geen moeite mee hebt dan ben je of maligne of falikant gestoord.

Bij aantreden van de nieuwe regering bestond er een prachtig moment om een einde te maken aan het schandalige struktureel schenden van mensenrechten van crisis-migranten, iets waar ons land zich stelselmatig schuldig aan bleef maken.

- Advertisement -

Maar ook deze regering schijnt niet opgewassen te zijn tegen de xenophobe terreur die bepaalde topambtenaren voeren vanuit de machtsposities die zij bekleden. Een prachtige gelegenheid tot herstel van ons imago als voorbeeldig land op gebied van de inachtneming van mensenrechten wordt wederom de grond ingeboord door het gif dat deze gewetenloze machtsmisbruikers blijven spuien op onze kersverse gezagsdragers die in feite zich nog geen eigen beeld, laat staan een eigen mening hebben kunnen vormen over de mate waarin de vorige regering de mensenrechten van crisis-migranten aan hun laars hebben gelapt.

In een vorig ingezonden stuk heb ik reeds gewaarschuwd voor de rechtsstaat-bedreigende combinatie van onervaren (en dus manipuleerbare) regeerders die beïnvloed worden door maligne adviseurs/topambtenaren, zie hier het afschuwelijke resultaat, er is blijkbaar besloten om het onmenselijke-, uitzichtloze detentie-beleid voor crisis-migranten rigoureus te continueren en dit beleid bovendien te herbevestigen in de (af)bouw van een stuk detentie-infrastruktuur dat duidelijk laat blijken dat het land nog heel lang van plan is om crisis-migranten op een dermate inhumaine manier te blijven behandelen.

Dat geld had immers ook geïnvesteerd kunnen worden in een opvangcentrum buiten gevangenismuren zoals dat in de meeste beschaafde landen gebeurd die te maken hebben met migratie-problematiek.

Maar nee, dat is te beschaafd en niet afschrikwekkend genoeg, hou die gevaarlijke gelukzoekers die enkel van ons land komen profiteren maar veilig achter tralies en geef hen een hard time, leer ze een lesje opdat zij hun pogingen om ons eiland slinks in te sluipen niet meer zullen herhalen en dump hen dan vervolgens terug op de plaats waar ze vandaan komen.

Die primitieve, inhumaine geaardheid van ons bestuur jegens buitenlanders die enkel bestaansrecht en geluk nastreven lijkt bestendigd te worden en het nieuwe ‘Guatanamo-Bay Curacao Detention Camp’ wordt het symbool daarvan. Curacao kiest dus wederom bewust voor het schenden van mensenrechten en dus voor verdere aftakeling van moraliteit en mede-menselijkheid.

Ook de persoon die omwege levensbedreigende situaties zijn eigen land tracht te ontvluchten en daarbij mogelijk administratieve toegangsregels tot andere natie-staten voor de voeten treedt, blijft net als elk van ons een volwaardig mens en heeft dus recht om als zodanig behandeld te worden, kunnen die griezels die de dienst uitmaken in de justitiele keten dat niet begrijpen?

GEORGE LICHTVELD

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. ….”Die primitieve, inhumaine geaardheid van ons bestuur jegens buitenlanders die enkel
  bestaansrecht en geluk nastreven lijkt bestendigd te worden en het nieuwe ‘Guatanamo-Bay Curacao Detention Camp’ wordt het symbool daarvan. Curacao kiest dus wederom bewust voor het schenden van mensenrechten en dus voor verdere aftakeling van moraliteit en mede-menselijkheid”…..

  @Lichtveld, dat is het gevolg van bestuurders die zelf ook geen fatsoen, opvoeding en sociaal besef hebben.

  Kijk hoe mensen hier met dieren, de natuur (zwerf en dumpvuil) en bv sociaal gedrag in het verkeer, luid geronk en harde muziek omgaan!
  Niet vreemd dat er een vertegenwoordiging is in staten en regering met dezelfde karaktertrekken zit, net als hun kiezers!

 2. Voor pisas ook werk aan de winkel, die arme vissers onder erbarmelijke omstandigheden in Venezuela, of is maduro toevallig ‘n vriend van het gespuis wat nu in het kabinet zit.

 3. Onschuldige buitenlanders worden in een cel gegooid en veroordeelden zoals Brian Mariano, Jacinta Constancia en Cicely van der Dijs hoeven hun straf niet uit te zitten.

 4. Scherp stuk zoals altijd!
  Danki!
  Houd de regering scherp/ integer!
  Confronteer ze met oncomfortabele facts.
  Ze zullen je haten…maar op Curaçao betekent dat dat je de waarheid spreekt!

  Wat de “jus” minister betreffen!
  Eerst hadden we een hbo- mbo jurist,
  Met alle gevolgen van dien

  Nu hebben een BLO “jus” mininster.
  Verwacht dat het een grote puinhoop wordt
  Naast een “kleptokrasia” zijn we nu vooral een “bobokrasia”,
  te veel “onder”geschoolden runnen ministeries en diensten.

  Op curacao ben je minister omdat je visitekaartje dat zegt. Niet omdat je ministervaardigheden hebt.

  Nu nog een gouden tand bij de minjus en het plaatje is compleet

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | Falende liberaliseringspoging Nederlandse onlinegokmarkt creëert ongelijk speelveld

Opinie Jeroen Winkel | Financieel Dagblad Per 1 oktober mogen enkel goedgekeurde bedrijven onlinegokken aanbieden. Buitenlandse bedrijven mogen ten vroegste in april 2022 hun vergunning aanvragen. De afwezigheid...

WIK | Premier Rutte naar New York om Verenigde Naties toe te spreken

WelIngelichteKringen.nl DEN HAAG (ANP) - Vlak na het begrotingsdebat in de Tweede Kamer is premier Mark Rutte op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene...

ParadiseFM | RMR vergadert weer over liquiditeitssteun

De Rijksministerraad (RMR) vergadert vandaag weer over de liquiditeitssteun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De ontmoeting gaat over de 7de tranche...

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...
- Advertentie -