27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Nu.cw | Motie heronderhandelen Coho ‘wall to wall’ aangenomen

HomeLandenArubaNu.cw | Motie heronderhandelen Coho 'wall to wall' aangenomen

Alle 21 Statenleden van Curaçao hebben de regering in een motie verzocht om de heikele punten in de consensusrijkswet Coho te heronderhandelen. Zo vinden de Statenleden dat de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een te dikke vinger in de pap heeft.

De invloed van de Nederlandse minister in het Coho is te groot, aldus de motie.

Ook stellen de Staten dat een vooraf gedefinieerd kader van de financiële investeringen, noodzakelijk voor de economische ontwikkelingen van Curaçao te garanderen ontbreekt. De Staten voelen zich gesterkt door de adviezen van de Raad van State en de Raad van Advies. Verschillende elementen in de voorgestelde Coho-wet tasten de autonomie van Curaçao aan. Daarnaast veroorzaakt het voorstel veel consternatie in de gemeenschap.

Voor het opstarten van het heronderhandelingstraject verwijzen de Staten naar de Staatsregeling (artikel 78) en de Nederlandse grondwet (artikel 84). Deze artikelen hebben dezelfde strekking. Zolang een ontwerp-landsverordening in gediend door de regering niet door de Staten is goedgekeurd, kan deze door hen, op voorstel van een of meer leden, en door de regering, worden gewijzigd.

Ook de Staten van Sint Maarten staat afkeurend tegenover het wetsontwerp. Half mei moet het verslag van de parlementen van de CAS-landen bij de Tweede kamer binnen zijn. Het Nederlandse parlement wilde voor het zomerreces het Coho aannemen.

Bron: Nu.cw

7 reacties

 1. @Brian ….foei, shame on you! Comfy salarissen, onbegrensde int’le reislust, “richtinggeven” aan aanbestedingen, belasting”luwtes” en vergunningen, benoeming F&F, Lider di barrio’s etc etc. That’s the gravy Daar gaat het om. Het verdienmodel.
  COHO of hoe dat toezicht ook moge heten: alles wat als hindering en/of belemmering tot de kasgelden wordt ervaren door de Ali Baba’s van Forti, is een No-No.
  Verlies “Autonomie” of althans, hun interpretatie daarvan, is alleen een handig gereedschapje om me. Van Huffelen en haar club de mangrove in te sturen. De rest van de Dushi Hende mogen creperen.
  Wedden dat de vakbond bobo’s [ivm worst case outcome] hun enkel-ticket Schiphol al klaar hebben?

 2. Hopelijk gaat het deze regering wrl lukken door o.a belastingen te innen.

  Je kan je beter inzetten in kostenbesparing! Vooral hoge salarissen en plezierreisjes afschaffen!

 3. Curaçao heeft al meerdere jaren 5 rijkswetten o.a. cft. Heeft dat werkelijk geholpen? Heeft de justitie beter materiaal om mee te werken? Allemaal een dikke NEEN. Zal de COHO (3 amtenaren in Nederland) zonder budget voor investeringen het eiland kunnen helpen? Curaçao zal het zelf moeten doen. De vorige regeringen hebben te wrinig gedaan. Hopelijk gaat het deze regering wrl lukken door o.a belastingen te innen.

 4. @ Robert 100% mee eens.
  Het wordt eindelijk eens tijd dat het volk , zelf hun toekomst gaan moeten bepalen en het niet overlaten aan zogenaamde gekozen vertegenwoordigers van en voor het volk. Just Think about it.

 5. COHO…. Ben ik blij dat het niet door gaat. Gaat in iedergeval Pik weer punten scoren…. “Voor het volk, door het volk en van het volk” …. Belasting verhouding, meer armoede, geld in de pockets van …. nos dushi Ministers & FF.

 6. Wat een vertoning. Hoe lang nog moeten we deze schertsvertoning aanhoren? De staten…. Zijn noet eens in staat hun werk op minimaal niveau uit te voeren. ZIJ veroorzaken die consternatie; afleidingsmaneuvre. Ten koste van het volk. Autonomie? Van wie? De staten…. Politici willen geen goed bestuur. Helaas is het nodig dat er zoiets als een Coho moet komen. Voor het volk en de vooruitgang van ons Land. Valt niet mee met onze zwakke ‘Caribische’ pompador bestuurders

 7. De Coho wet veroorzaakt geen enkele consternatie bij de gemeenschap. Hooguit bij de ( semi) ambtenaren die nu eindelijk loon naar werken krijgen.
  De gemeenschap wil verbeteringen van hun levensstandaard en gaat zich wel realiseren dat, ondanks alle prietpraat over autonomie, er niets verandert als er niet hard van buitenaf wordt ingegrepen.
  Laten we niet algemeen bekend maken in NL hoeveel geld we vanaf 2010 van ze hebben ontvangen en hoe we dat weten te verkwisten want dan ontstaat er wel consternatie bij de Hollandse gemeenschap.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties