31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Democracy now! | Friday, September 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

NTR | Toilet busstation Curaçao al maanden kapot: ‘Het stinkt overal naar urine,


WILLEMSTAD – Wie met het openbaar vervoer reist via busstation Otrobanda, moet er nog steeds rekening mee houden dat je niet naar de wc kan. Al een half jaar geleden is het toilet door vandalen gesloopt en sindsdien ook niet meer door de overheid gerepareerd.

Het stinkt naar urine op het drukste busstation van Curaçao. Mensen moeten hier hun plas ophouden of ergens anders in de omgeving op zoek naar een wc, met het risico dat je je bus mist. Ook de buschauffeurs zijn het zat en hebben als protest een wc-pot midden op het busstation neergezet.

“De overheid moet ervoor zorgen dat het toilet óf gemaakt wordt, óf dat de verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan ons zodat wij het zelf kunnen regelen”, aldus Conrad ‘Juni’ Maduro. Hij is buschauffeur van een minibus en woordvoerder van de buschauffeurs die in actie zijn gekomen.

Niet alleen buschauffeurs, ook passagiers en kleine ondernemers op het busstation zijn de situatie meer dan zat. Verschillende mannen kiezen er al gauw voor om langs de rand van het busstation te plassen, waardoor het overal naar urine ruikt.

Volgens ABC-busbedrijf maken dagelijks zo’n vierduizend passagiers gebruik van de busstations in Otrobanda en Punda. Daarbij moeten nog de passagiers gerekend worden die dagelijks gebruik maken van de minibusjes.

Waar ga je dan naar het toilet?

“Als ik naar het toilet moet dan ga ik of naar het casino of naar een hotel in de omgeving. Maar ook zij zitten er niet op te wachten dat mensen daar steeds komen om te plassen”, vertelt een passagier.

“Het is heel vervelend dat ik op die dagen meerdere keren per dag mijn werkdag moet onderbreken om naar een toilet opzoek te gaan”, aldus een van de buschauffeurs. “Ik moet ergens naar toe rijden zodat ik daar kan gaan plassen. En ik ben een vrouw, wij vrouwen hebben een aantal dagen in de maand vaker per dag een toilet nodig.”

Kim Hendriksen

Medische klachten door gebrek aan toilet
Volgens Maduro hebben sommige van zijn collega’s nu zelfs medische klachten doordat ze niet op tijd naar het toilet kunnen.  “Collega’s moeten zo lang hun plas ophouden, dat ze er blaasontsteking van hebben gekregen.”

“Eind december heeft de minister van Verkeer ons verteld dat de overheid geen geld heeft om het toilet te repareren en ook niet om het toiletgebouw schoon te maken”, aldus de woordvoerder Maduro van de buschauffeurs. “Maar dat kan toch niet? Wij hebben een toilet nodig!”

Buschauffeurs boos op minister
De buschauffeurs vinden het onbegrijpelijk dat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) het probleem nog niet heeft opgelost. “Het enige wat minister Cooper aan ons vertelt is dat de overheid geen geld heeft”, vertelt Maduro.

“En ook al zouden ze het toilet repareren, dan hebben ze geen geld om het schoon te laten maken. In december stopte het schoonmaakbedrijf met het schoonmaken van het toilet omdat zij niet meer betaald kregen van de overheid.”

Liefst willen de buschauffeurs het toiletgebouw voortaan in eigen beheer, zodat zij er zelf voor kunnen zorgen dat het schoon blijft én onderhouden wordt. “Maar op dit verzoek hebben we tot op de dag van vandaag geen reactie gekregen.”

Minister Charles Cooper van VVRP was niet bereikbaar voor commentaar.

Al maandenlang geen openbare wc’s op het drukste busstation van Curaçao. Chauffeurs zijn de situatie zat en hebben als protest deze wc-pot bij de haltes geplaatst. (Foto: Kim Hendriksen)

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -