25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | Spoedcursus tumba-muziek: Dit zijn de 4 lessen voor prinses Amalia


Koning Willem-Alexander, koningin Máxima i prinses Amalia zijn op Curaçao. Vrijdagavond wordt er een speciale tumba-avond voor hen georganiseerd op het Brionplein. 

Het bezoek van de koninklijke familie valt dan ook midden in het carnavalsseizoen. Voor Caribisch Netwerk reden genoeg om prinses Amalia voor te bereiden op de populairste muziek van het eiland, met een spoedcursus van Oko Dap.

Dap is de schrijver en componist van de tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’ (waar rook is, is vuur) waarmee zanger Raey Lauffer afgelopen weekend tumba-koning 2023 is geworden.

“Deze tumba gaat over een vulkanische carnavalsfantasie”, vertelt Dap. “Uit deze vulkaan komt alleen positief, vloeibaar gesteente en gas. Denk aan vrede onder elkaar, diversiteit van culturele uitingen, bescherming van gewoontes en waardering voor de kunst. De compositie heeft alle kenmerken van een goede tumba.”

Les 1: Een tumba is altijd vrolijk!
De compositie van een tumba is gebonden aan verschillende regels. Maar het belangrijkste is dat het een vrolijk nummer is, met een positieve boodschap en een passende tekst in de sfeer van carnaval.
Les 2: Het ritme is ideaal om de carnavalsroute op te lopen
Welk ritme dat precies is, begrijpen alleen doorgewinterde muzikanten. Het is een 6/8 maat waarbij je het gevoel krijgt van een driekwartsmaat en een tweekwartsmaat die tegelijkertijd worden gespeeld.
Les 3: Een samenspel tussen zanger en achtergrondkoor
De tekst volgt het ritme van de muziek. Vaak is er een refrein met vraag en antwoord. De zanger stelt een vraag, het achtergrondkoor geeft antwoord. En dat spel herhaalt zich steeds weer. Een ‘sfeervol intermezzo’ zweept het publiek op dat dan ‘helemaal uit zijn dak gaat’.
Les 4: Je hoort veel instrumenten
De trompettisten en trombonespelers kun je niet missen. Soms hoor je ook een baritonsaxofoon, een basgitaar en piano. Dan is er de ritmesectie met slaginstrumenten zoals timbales, conga en koebellen. En natuurlijk de wiri; een lokaal instrument waar de muzikant met een staafje op een stuk ijzer slaat.

Zoon van een legendarische tumba-koning
Milangelo ‘Oko’ Dap is de zoon van de legendarische tumba-koning, zanger en componist Anselmus ‘Boy’ Dap die in 2021 is overleden. Boy Dap won het festival tien keer in de periode van 1971 tot en met 1997 en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Zoon Oko heeft de muziek en tekst geschreven van vier winnende tumba’s (2007, 2009, 2013 en 2023). Oko Dap is politieagent bij het Korps Politie Curaçao en componeert in zijn vrije tijd muziek.

Dit is de winnende tumba van 2023:

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Wij kennen dat waarschijnlijk allemaal nog uit onze kinder- jaren, de boeken waarin negers met rieten rokken, botten door hun neuzen en dikke lippen als kannibalen dansen rond een pot kokend water werden geportretteerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -