26 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

NTR | Oud-premiers reageren: ‘Geldactie van Gerrit Schotte straalt negatief af op Curaçao’

Foto: MFK

WILLEMSTAD – Voormalig minister-president Gerrit Schotte (MFK) deed begin deze maand via sociale media een beroep op de Curaçaose bevolking om hem te helpen met donaties. Hij heeft 1,8 miljoen Antilliaanse guldens nodig om uit de gevangenis te blijven. Verschillende oud-premiers vinden dat de actie schadelijk is voor het imago van Curaçao.

Hij heeft inmiddels laten weten dat de deadline om voor 12 mei al het geld bijeen te hebben voorlopig van de baan is omdat het OM open lijkt te staan voor een betalingsregeling. Zijn bankrekening bij de ORCO Bank werd vorige week plots geblokkeerd. Inmiddels zijn voorlopige rekeningen geopend in New York en Brussel waarop mensen hun donatie kunnen storten.

‘Wanhoopsdaad’
“Een wanhoopsdaad”, zo noemt Etienne Ys, oud-minister president van de Nederlandse Antillen (2004 en 2006) namens de PAR, de actie van Schotte. “Geld ronselen om je geldboete te betalen is geen misdrijf. Maar het zal wel vragen oproepen als hij dat enorme bedrag op korte termijn bij elkaar krijgt.”

Beeldvorming
Een andere voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen, Maria Liberia-Peters (tussen 1984 en 1986 en tussen 1988 en 1994), is van mening dat de actie van Schotte ‘niets te maken heeft met de functie of gewezen functie als minister-president’. Liberia-Peters zegt: “Mijn moeder, Sabaanse van afkomst hield ons altijd voor: ‘Every pot sits on their own bottom’.”

Suzy Camelia-Römer, minister-president van de Nederlandse Antillen in 1993 en tussen 1998 en 1999, stelt dat ‘in de ogen van de bevolking iemand zijn hele leven wordt gezien als voormalig minister-president’. “Daarom is het slecht voor de beeldvorming van Curaçao dat iemand op deze manier de bevolking vraagt een bijdrage te leveren voor geld dat hij moet terug betalen.” Camelia-Römer vindt de zaak op de eerste plaats vervelend voor Schotte. Maar ze merkt tegelijkertijd op dat het negatief afstraalt op Curaçao.

‘Niet correct dat gemeenschap moet opdraaien voor zijn fouten’
Ook Eugene Rhuggenaath, premier van Curaçao tussen 2017 en 2021 namens de PAR, stelt dat hij ‘als burger en mens’ Schotte alle goeds toewenst. “Maar als oud minister-president vind ik dat Schotte zich aan de wet moet houden, ‘good governance’ en ethisch leiderschap laten zien.”

Rhuggenaath vindt dat de daden waarvoor Schotte is veroordeeld slecht zijn voor de reputatie en het vertrouwen in Curaçao. Corruptie is volgens hem ‘slecht voor de gemeenschap en leidt tot armoede’. Het is vooral schadelijk voor de mensen die het meest kwetsbaar zijn. Rhuggenaathh: “Daarom vind ik het niet correct dat Schotte wil dat dezelfde gemeenschap op moet gaan draaien voor de fouten die hij zelf heeft gemaakt.”

Strafzaak

Gerrit Schotte werd de eerste premier van Curaçao en kwam met zijn partij MFK aan de macht tussen 2010-2012. Hij is in een strafzaak in 2018 wegens onder meer voor ambtelijke corruptie en witwassen veroordeeld. Hij kreeg een celstraf van drie jaar en kreeg daarnaast een ontnemingsmaatregel opgelegd van bijna 2 miljoen Antilliaanse guldens (circa 900.000 euro). Schotte heeft tussen 2018 en 2020 bijna twee jaar in de SDKK-gevangenis gezeten.

De oud-premier is in bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen de geldboete van 1,8 miljoen guldens. Maar die heeft vorig jaar september bepaald dat de ontnemingsmaatregel die is opgelegd terecht is en daarom gehandhaafd blijft.

Zelf stelt Schotte dat hij nu ‘even rust heeft’, omdat volgens hem het OM open staat voor een betalingsregeling en de deadline van 12 mei daarmee van tafel is. Zodra er meer duidelijk is, meldt Schotte zich weer op sociale media.

‘OM is geen financiële instelling’
Begin mei van dit jaar liet hij op sociale media weten dat hij voor 12 mei geld moet betalen, omdat hij anders opnieuw zou worden opgesloten. Guillano Schoop, officier van Justitie, legt uit tegen Caribisch Netwerk dat ‘iedereen tegen wie een ontnemingszaak loopt, minstens drie keer hierover een brief krijgt’. “We zetten mensen niet opeens voor het blok.”

Volgens Schoop is het OM, in tegenstelling tot bij een boete, niet verplicht om een betalingsregeling aan te bieden bij een ontnemingszaak. ‘’Maar we staan er wel voor open.” Eind vorige week kreeg het OM een brief van de advocaat van Schotte, Paula Janssen, met het verzoek om tot een betalingsregeling te komen. Schoop zegt dat daarop zal worden gereageerd. Wat die reactie inhoudt, wil hij niet met de pers delen.

In het algemeen stelt hij dat het OM ‘geen financiële instelling’ is en niet openstaat voor een afbetalingsregeling van tien of twintig jaar of nog langer. Eerder moet worden gedacht aan een periode van twee jaar vanaf het moment dat de straf definitief is. Dat zou betekenen dat Schotte nog tot september 2023 heeft om af te betalen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

8 reacties

 1. Het OM maakt zich hiermee volstrekt belachelijk.

  OM maakt zich elke keer belachelijk.

  Brian Mariano veroordeeld maar hoeft niet de cel in
  Cicely van der Dijs tot aan cassatie veroordeeld maar hoeft de cel niet in
  Jacinta Constancia tot aan Hoger beroep veroordeeld en zit niet in de cel
  En dan hebben we nog de bewezen fraude en corruptie door GS en vrienden bij de overheids NV en het OM Weigerde om er een zaak van te maken ondanks al het bewijs!

  Het OM heeft eerlijk gezegd geen functie en niemand nemen ze meer serieus!

 2. De Hoge Raad heeft bepaald dat de ontnemingsmaatregel die opgelegd is terecht is en daarom gehandhaafd blijft.
  In mijn inziens zal het OM niet op een besluit komen om voor Gerrit de Raaf een uitzondering te kunnen maken aangezien hij nooit van zijn lang zij ze leven die 1.8 miljoen in een normale tijd kan afbetalen ( of het moet uit drug geld komen van F&F ). Heb even drie aflossingsberekeningen voor het OM en voor Gerrit de Raaf gemaakt. 1e aflossingsregeling van september 2022 tot en met september 2023 1. 8 miljoen aflossing gedeeld door 12 maanden = 150.000,00 gulden pm. 2e aflossingsregeling vanaf morgen 12 mei 2022 4 maanden tot september 2023 /12 maanden, 2024 /12 maanden totaal 28 maanden aflossing pm 64.285,73 gulden pm. Aflossingsregeling 4 jaar = 48 maanden á 37.500 gulden pm . 10 jaar – 120 maanden aflossingsbedrag á 15.000,00 pm, hoe je het ook wend of keert dit is voor Gerrit de Raaf niet op te brengen helemaal niet met de omzet uit zijn loempia eet tentje in de Poenda dus Paula Janssen neem het vliegtuig naar NL weer terug nu u faalt voor Gerrit, de Game is over Gerrit het volk en je F&F die altijd zo achter jou stonden laten je vallen als een baksteen in het water en dat heeft het OM nu ook gezien nu er geen gulden in je verstopte kluis terecht komt, je kan in ieder geval van die 30.000,00 naf 3 jaar goed eten in het gevang, je kan in ieder geval in die 1095 dagen de bijbel uit je hooft leren maar hoorde net van Dick Drayer dat je daar ook al mee bent gestopt, nu ik zou zeggen veel plezier in het SDKK.

 3. Deze Schotte is al sinds 2010 zeer schadelijk voor het Eiland. Het eiland ging bijna ten onder door deze Schotte met al zijn streken en leegplukkerij. Hij heeft Genoeg op zijn buitenlandse bankrekeningen om dit bedrag wel 20x op te hoesten (allemaal gestolen van Curacao) Dus lekker die 3 jaar laten zitten en tevens de kosten hiervan laten betalen.
  Ook het OM is weer in een van zijn streken getrapt, echt schanelijk.

 4. Laten we elkaar geen Mietje noemen, de oud premiers hebben ook allemaal boter op hun hoofd. Etienne Ys heeft zelf zijn zaken goed gevuld en nooit wat aan armoede bestrijding gedaan.

  Blijkbaar onderschat iedereen de gevolgen van armoede, naast criminaliteit en andere narigheden blijkt dat mensen die hun hele leven in armoede leven ongeveer 5 jaar eerder sterven. Ik durf de stelling aan dat politici hier op Curaçao op zijn minst schuldig zijn aan dood door schuld.

  Blijkbaar is hier een gat in de wet of het OM heeft weer liggen slapen en niet gesteld dat Schotte het geld uit eigen middelen moet betalen. Iedereen mag nu alle verkeersregels overtreden en een petitie beginnen om anderen de boete te laten betalen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -