32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

HomeNieuwsComin' upNTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl.

“Ook al is Bonaire een eiland waar alles op een rustiger tempo gaat, toch hebben vrouwen veel verschillende rollen en verantwoordelijkheden”, zegt Suliën Zimmerman.

Zimmerman is van Fundashon E Miho Solushon, een van de organisatoren van de avond. “We zijn als vrouwen vaak met zoveel dingen tegelijk bezig, dat we onszelf vergeten. Daarom is het zo belangrijk om hierbij stil te staan.”

“Heel eerlijk gezegd kan ik zelf soms ook niet altijd de tijd vinden om weer tot mezelf te komen”, geeft Zimmerman toe. “Op sommige dagen ben ik zo op, dat ik op de bank in slaap val. Dus ik ben hier ook nog om te leren.”

Tekst gaat door onder video

Balans houden voor veel vrouwen lastig
“Het is heel belangrijk om stil te staan bij de balans in je leven. Voor mij en voor heel veel vrouwen denk ik wel”, zegt bezoeker Madelein. “Mijn struikelblok is dat ik het moeilijk vind om nee te zeggen. Ik merkte dat dat invloed had op mijn gezondheid en mijn familie. Daarom ben ik het rustiger aan gaan doen. Ik zet mezelf nu op een.”

“Het idee van het rustige island life is er niet meer”, zegt bezoeker Tamara. “Zonder een bepaald salaris, wordt het leven erg moeilijk, dus iedereen werkt en zoveel mogelijk. Daarnaast nemen huishoudelijke taken en sportactiviteiten van de kinderen ook veel tijd in beslag.”

Daar merkt Tamara ook de gevolgen van. “Als ik geen tijd neem voor mezelf, dan ben ik veel vermoeider, geïrriteerder, minder alert en heb ik over het algemeen gewoon minder plezier in wat ik doe. Aan het einde van de dag heb ik soms niks meer om te geven, omdat ik zo moe ben. Dus balans houden is zeker niet makkelijk.”

“De meerderheid van de vrouwen heeft twee banen”, zegt bezoeker Sharleen. “Of ze besteden zoveel tijd aan het helpen van anderen dat ze zichzelf vergeten.” Dat herkent Sharleen zelf ook. “Mijn struikelblok is dat mijn werk mijn grootste passie is. Ik vind het geweldig om met kinderen te werken. Maar ik moet wel bewust zijn van hoeveel energie ik hierin steek. Ik kan ze niet optimaal helpen, als ik ook niet voor mezelf zorg.”

Tot jezelf komen
Wat doen vrouwen om weer tot zichzelf te komen? “Wat voor mij helpt, is echt even de tijd te nemen om te reflecteren”, zegt Sharleen. “Uit te schrijven wat effect heeft gehad op mij gedurende de dag. Ook denk ik dat het voor iedereen belangrijk is om te kijken hoe ze hun uren besteden. Maar voor vrouwen misschien wel extra. Zij zijn vaak toch het centrum van het gezin.”

“Ik vind het fijn om naar de sportschool te gaan, te koken, een pedicure te nemen en ik ga graag naar het strand”, vertelt Madelein. “Maar ook uitgaan met vriendinnen heb ik weer opgepakt, naar karaoke. Dingen die ik lange tijd al niet had gedaan.”

De conferentie werd georganiseerd door Fundashon E Miho Solushon, Stichting WeConnect en VIBRA.  

Bron: NTR/CaribischNetwerk

11 reacties

 1. @ben je de meest recent belangrijke vergeten: George Bush en Tony Blair.

  En Idi Amin? Mobutu? Pik Pisas? Gerrit Schotte? Stanley Betrian? Whiteman? Godett? De Ayatollas? Soeharto/Soekarno? Hirohito? Bouterse?

 2. Alex, in het lijstje van mannen “die niet weinig puinzooi” hebben veroorzaakt, ben je de meest recent belangrijke vergeten: George Bush en Tony Blair.

 3. @TicoMartina, bijzondere uitdrukking, die klinker die op de kop geslagen wordt. Het verhoogt wel de kans dat je wat raakt, maar helaas is dit een klap ernaast.
  Mannen hebben door de tijd heen immers niet weinig “puinzooi” veroorzaakt. Een willekeurig persoon kan er talloze noemen, maar vooruit dan maar: Hitler, Stalin, Mao Zedong, Pol Pot, Saddam Husein, Putin, Kim Jong-un, Osama bin Laden of, om het dichterbij onze werelden te brengen, de vroegere slavenhandelaars, en onlangs de hoofdrolspelers in de toeslagenaffaire. Dus ik zou het er maar op houden dat de mens, ongeacht het geslacht, er in staat is om er een puinzooi van te maken.

  Ik ben het er wel mee eens dat vrouwendag, maar ook vaderdag, moederdag, secretaressedag, valentijnsdag, ludieke commerciële verzinsels zijn waar de massa gedachteloos achter aan hobbelt. Het is blijkbaar eenvoudiger om zo nu en dan een inspiratieloos boeket over de schutting te gooien dan dagelijks wat oprechte aandacht en respect te tonen.

  Verder, geen idee wat voor vrouwen je om je heen hebt, maar als het jonge vrouwen zijn zou het fijn zijn als je ze corrigeert zodat het hopelijk nog wat wordt. Indien het volwassen vrouwen zijn die anderen beledigen, nog altijd denken dat uiterlijk alles is en blijft, zichzelf zielig vinden en anderen hun misère wijten, dan is het tijd om snel weg te wezen. Tenminste, behalve als je zelf de zeurpiet wilt zijn die over vrouwen klaagt.

 4. Misschien maar ophouden dat alles voor iedereen hetzelfde moet zijn wanneer we gewoon allemaal ‘anders’ zijn. En dat is niet slecht of raar maar gewoon een feit.

  Vrouwen maken fouten en mannen maken fouten. Veel vrouwen zijn wellicht iets beter in 1 ding en mannen in iets anders. Hou dan op dat iedereen in hetzelfde zo goed mogelijk moet zijn.

  Net als bij rassen en sport en eventuele intelligentie en werk.

 5. ” Vrouwen verdienen geen speciale aandacht omdat ze vrouw zijn.”

  er zijn uitzondering: Loes verdient onze aandacht

 6. @ericlapas, je slaat de klinker op zijn kop. In de geschiedenis waren er vele vrouwen aan het roer die er een puinzooi van hebben gemaakt. haarlak kapsel von der leijen met haar schimmige pfizer deals en het europa inronselen van een conflict, condoleza rice die medeschuldig is aan talrijke doden in irak, angela merkel die door haar domme uitspraken ervoor heeft gezorgd dat steden in duitsland niet meer veilig zijn voor vrouwen, annemarie jorritsma die de belastingbetaler op kosten joeg door eenzijdig bij de betuwelijn een contract te tekenen met een clausule, maria liberia peters met haar corruptie en omayra leeflang die alla david copperfield een heel schip heeft laten verdwijnen onder de noemer “leermoment”.

  Als we kijken naar de geschiedenis dan zie je dat vrouwen elkaar niet steunen. Zij zijn het die andere vrouwen slettenbak noemen. Zij zijn het die vrouwen adviseren voor een “foute man” te kiezen want hij is zo knap. Hun verhalen zijn altijd van ik ik ik en hoe zielig ze wel niet zijn. Nemen ook geen verantwoordelijkheid voor eigen handelen, het is altijd een ander der schuld.

  Daarom weiger ik met deze kul mee te doen van vrouwendag etc. Vrouwen verdienen geen speciale aandacht omdat ze vrouw zijn. Ik kijk naar prestaties. Doe iets goed en ik bewonder je. Maar verwacht geen extra aandacht omdat je moet hurken om te plassen.

 7. Vrouwendag is voor vrouwen. De twijfelaars hebben hun LGBTQ etc.. maand. Een hele maand notabene, komt dat omdat ze streven naar een alfabet van 30 letters ? Ik zie namelijk steeds meer bijkomen en met rare omschrijvingen van wat ze denken te zijn.Mannen hebben geen Internationale mannendag nodig.

 8. @dat er veel vrouwen op de eilanden zijn die in hun eentje kinderen moeten opvoeden, in pure armoede leven en elke avond een pakslag van hun partner en kinderen krijgen, zal Madelien aan haar reet roesten.

  Is dit de schuld dan van Madelien? En als Madelien wat zou willen doen dan roept de ydk dat ze moet oprotten naar haar land en dat is onze cultuur is.

 9. Velen van ons mannen denken met weemoed terug aan de tijd toen het enige recht wat de vrouw had, het aanrecht was. Vrouwen willen graag aan de macht maar wat hebben ze bereikt? Niets, oorlog in Oekraine, hongersnood en meer dan 30.000 onschuldige doden in Gaza.

  In Amerika de machtigste land ter wereld gaan twee demente oude mannen strijden voor de presidentschap, simpelweg omdat er geen geschikte vrouw te vinden is.

  Het probleem met vrouwen is, dat ze vaak te egocentrisch en egoistisch zijn, kijk maar naar het verhaal van deze Madelien;

  “Ik vind het fijn om naar de sportschool te gaan, te koken, een pedicure te nemen en ik ga graag naar het strand”, vertelt Madelein. “Maar ook uitgaan met vriendinnen heb ik weer opgepakt, naar karaoke.

  Het is alleen maar ik, ik en de rest mag stikken, dat er veel vrouwen op de eilanden zijn die in hun eentje kinderen moeten opvoeden, in pure armoede leven en elke avond een pakslag van hun partner en kinderen krijgen, zal Madelien aan haar reet roesten.

 10. Vieren transgender vrouwen ook vrouwendag ? Is het gepast om een transgender vrouw een vibrator cadeau te geven? Gebruiken zij ook tampons ? Deze vragen vanwege de commotie in Nederland vanwege de stellingen van de PvdA. Ik wil graag weten hoe de mensen op de eilanden hier over denken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties