29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

NTR | Het jaar van Ini Statia (70): ‘Spannend dat anderen mijn gedichten kunnen lezen’

HomeLandenCuraçaoNTR | Het jaar van Ini Statia (70): ‘Spannend dat anderen mijn...
Ini Statia. Foto: uitgeverij In de Knipscheer

In het jaar dat zij zeventig is geworden, heeft Ini Statia een van haar dromen waargemaakt. De taalliefhebber debuteert als dichter en brengt een boek uit in drie talen.

Ze werkte bij de taalinstituut FPI, organiseert literaire evenementen en geeft schrijvers- en vertalerscursussen. Eigenlijk is ze heel haar leven met taal bezig, vooral met haar moedertaal Papiamentu. Na ruim vijftig jaar bijdragen schrijven voor kranten, is het tijd voor een gedichtenbundel.

Op het Curaçaose Wilhelminaplein lacht Ini Statia een beetje verlegen, maar eigenlijk is ze best trots op haar boek. Thuis, op haar computer had ze veel geschreven. Voor zichzelf, aanvankelijk. Achteraf blijkt de corona-pandemie voor haar een mooie gelegenheid om in haar archieven te duiken.

“Het zijn gedichten die ik heb geschreven over een bepaalde periode. In de aanloop naar mijn zeventigste verjaardag, nam ik de tijd en de rust om ze te lezen, waar nodig aan te passen, nieuwe te schrijven en uiteindelijk te publiceren.”  Drie woorden die bij haar blijven hangen, als ze de gedichten dan leest. “Kracht, heling en hoop.”

In drie talen
“Toen ik ging bekijken wat ik allemaal had geschreven, realiseerde ik me dat er zowel gedichten in het Papiaments, Nederlands als Engels waren. Ik wilde niet voor één taal kiezen.” En dankzij Lucille Berry-Haseth (vertaling Papiamentu) en Richenel Ansano (vertaling Engels) heeft ze alle gedichten drietalig kunnen publiceren: ‘Na nòmber di amor/In naam der liefde/In the Name of Love’.

Voor Statia is het publiceren van de bundel nogal een stap, ook al heeft ze al veel gedaan en betekend als het gaat om taal op de abc-eilanden. “Ik vind het wel spannend dat dadelijk anderen die gedichten ook gaan lezen en daar een mening over hebben.” Maar, ze heeft de smaak te pakken. “Ik ben, zoals altijd, door blijven gaan met schrijven. Ik heb al weer genoeg gedichten voor een tweede bundel”, zegt ze met een glimlach.

De bundel opent met het gedicht ‘Mijn taal en ik’, dat daarna in het Papiaments is afgedrukt (‘Mi lenga ku mi’) en daarna in het Engels (‘My language and I’).
Hieronder het volledige gedicht in het Nederlands.

Mijn taal en ik

Mijn taal stroomt met de oceaan

uit duizenden richtingen binnen;

de big bang spat in ontelbare deeltjes uiteen:

de kiem is gelegd, gefluisterde passie

bezielt en beademt de verwachting

van grenzeloze groei en potentie.

Zacht deinend smelten mijn taal en ik samen.

Mijn taal steekt de zee over, vaart en vliegt

van het ene eiland naar het andere.

De stem van de vrouw die mijn taal draagt

voedt haar met zang, gedichten en verhalen,

die vol verlangen in me neerdalen.

Mijn taal vibreert, vloeit en ontroert;

zij luistert, leert, betovert en bemint.

Mijn taal sleept gestrande inheemse klanken,

in bruisend Afrikaans bloed gedompeld,

uit een ver verleden met zich mee.

Mijn taal buigt, barst en breekt soms bijna,

wil ondanks de pijn geboren worden,

zich voortplanten, helen en voldragen zijn.

Mijn taal en ik, tot het einde samen.

 

Statia is in 1952 uit Bonairiaanse ouders op Aruba geboren. Zij woonde en werkte op elk van de abc-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. Ze studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Groningen en specialiseerde zich in het Papiaments, haar moedertaal. De presentatie van de bundel heeft in de afgelopen weken daarom ook plaatsgevonden op álle drie eilanden.

De bundel Na nòmber di amor/In naam der liefde/In the Name of Love (106 pagina’s) wordt uitgegeven door In de Knipscheer en is tot stand gekomen door onder andere een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. 70 jaar en nog zo goed uitzien? Blijkbaar is het waar wat ze zeggen, “Black do not crack”. Het is vaak op oudere leeftijd te zien wat voor leven iemand geleidt, heeft.

    Er zijn een aantal factoren die op latere leeftijd hun sporen achterlaten, alcohol, drugs en armoede.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties