25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | Expositie over Juliana vertelt ook de Caribische en Surinaamse verhalen


Veel musea en theaters in Nederland worstelen er nog steeds mee: hoe krijg je bijvoorbeeld meer mensen met een Caribische en Surinaamse achtergrond bij hen in de zaal? Bij de expositie over koningin Juliana in Amsterdam, komt er toch nog een groep kijken dankzij Izaline Calister en Howard Komproe.

In de Nieuwe Kerk is de komende weken de tentoonstelling ‘De eeuw van Juliana’ te bekijken. Meer dan tweehonderd herinneringen (zoals een koets, haar galajurken en oude films) worden tentoongesteld. Grote foto’s en reproducties van de voormalige koningin staren je aan. 

Comedian Howard Komproe is gevraagd om de ‘theatrale ode aan Juliana’ te organiseren. Hij heeft voor vier theater-avonden bekende artiesten uitgenodigd, zoals schrijver Abdelkader Benali, comedian Sanne Wallis de Vries en zangeres Izaline Calister. De bedoeling: een andere kijk op de verhalen over het koningshuis.

Benali wijst in zijn toespraak erop dat Marokko het eerste land was dat het koninkrijk Nederland heeft erkend. De Vries bespreekt haar ongemakkelijk Indische achtergrond en neemt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op de hak.

Deze week heeft Izaline Calister de sterren van de hemel gezongen, nadat ze zelf een kijkje nam. Koningin Beatrix kent ze beter, maar de zangeres is door de expositie meer over Juliana te weten gekomen. “Ik heb wel bewondering voor hoe ze dat heeft gedaan”, vertelt Calister. “Ze had moeite met het koningschap en ze dacht veel na over haar relatie.”

Van haar oudere tantes kent ze verhalen over koningin Juliana en ‘de overspelige’ prins Bernhard. “Ik zing bijvoorbeeld I guess he’s not for me, dat gaat over iemand die twijfelt of het nog wel goed komt met de liefde van je leven.”

Howard Komproe. (Foto: Sam Jones)

De oma van gastheer Howard Komproe heet ook Juliana. Hij heeft meegemaakt dat de oudere generatie Surinamers ‘erg begaan zijn met het koningshuis.’ Maar zelf heeft de comedian niet zo veel met het koningshuis, vertelt hij aan het publiek.

“Aan de ene kant vind ik het een mooi romantisch, sprookjesachtig ding. Je wordt in het buitenland ook nog daarop aangesproken. Ik was onlangs ik Argentinië en daar zijn ze heel trots op Máxima. Aan de andere kant vind ik het gek dat deze mensen geen belasting hoeven te betalen maar dat er in hun familie wel een huisjesmelker zit.”

Er zijn ook een paar Caribische jongeren af gekomen op de ‘theatrale ode aan Juliana’. “Ik kom voor het theater-gedeelte, voor Howard”, zegt een jongen die op Curaçao geboren is. “Ik heb weinig tot niets met het koningshuis, maar nu ik er toch ben neem ik ook een kijkje op de expositie,” voegt hij er lachend aan toe.

‘Ik denk dat het belangrijk is dat mensen van kleur een podium krijgen’

“Ik kom voor de deejay”, zegt een andere jongere. Bij de expositie wordt veel muziek gedraaid: r&b en een mix van Afro, Caribische en Surinaamse stijlen. “Ik heb getwijfeld of ik naar de tentoonstelling Juliana zou komen. Maar ik hou van de combinatie van theater en museum dus dacht ik: dit is te gek! Ik kom toch stiekem even kijken.”

Een andere jongen met een Caribische achtergrond is ook aan het rondkijken op de tentoonstelling. Hij was eigenlijk óók niet van plan om te komen. “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen van kleur een podium krijgen”, zegt hij. “Daarom ben ik hier om ze te supporten.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

1 reactie

  1. Comedian Howard Komproe, van de meeste Comedians wordt gezegd dat ze net als Clowns, altijd een lach op hun gezicht hebben, terwijl hun echte leven alleen uit droevigheid en ellende bestaat.

    Zo weten sommigen van ons nog dat Howard Komproe ooit zijn vriendin bont en blauw heeft geslagen, weet niet wat zijn vriendin gedaan heeft om dat te verdienen maar er zijn andere manieren om een vrouw te straffen.

    Gezien de fysiek van Komproe, een man van 1.70m en een BMI dat naar Obisitas neigt is het wel begrijpelijk dat hij niet voor de gebruikelijke manier die vrouwen veel plezier bezorgd gekozen heeft om zijn vriendin te straffen maar de weg van geweld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -