30 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

NTR | Documentaire over Kerwin Duinmeijer, 40 jaar na de racistische moord

HomeLandenCuraçaoNTR | Documentaire over Kerwin Duinmeijer, 40 jaar na de racistische moord

Vanaf 12 december is online een indrukwekkende documentaireserie te zien over de 15-jarige Caribische jongen Kerwin, die in 1983 in Amsterdam werd vermoord vanwege zijn huidskleur. Het leidde tot felle protesten in Nederland. 

Kerwin Duinmeijer, wiens echte naam Kerwin Lucas is, werd hierdoor ongewild het icoon van racistisch geweld. De serie KERWIN (NTR) is een gedetailleerde reconstructie van een gruwelijke moord en de gigantische impact van zijn dood op velen. Purly Lucas blikt 40 jaar na dato terug op de moord op zijn broer Kerwin.

De broer neemt je mee naar zijn vroege jeugd en het moment dat hij samen met zijn grote broer en hun moeder vanuit Curaçao naar Amsterdam verhuisden. Hier raakte Kerwin innig bevriend met buurjongen Eric Duinmeijer. Kerwin bracht veel tijd door bij de familie Duinmeijer.

Purly bezoekt zijn vader op Curaçao, die nooit eerder met hem over het grote verlies van zijn zoon heeft gesproken. En hij keert terug naar het huis en de tuin van de familie Duinmeijer, waar de deuren altijd voor de broers openstonden.

In KERWIN wordt ook gesproken met vrienden van Kerwin, oud-politierechercheurs en de ambulancebroeder die Kerwin meenam naar het ziekenhuis. Door deze gesprekken en de unieke privé-filmbeelden uit het archief van de familie Duinmeijer, krijg je als kijker een goed beeld van de vrolijke, onbevangen, stoere Kerwin en van het Amsterdam in de jaren 80.

De vriendschap van twee tieners, de moord, de mediastorm, racisme, de felle protesten en de rechtszaak. Na 40 jaar blijkt het verhaal van Kerwin nog steeds een urgent verhaal.

Vanaf 12 december te zien via NPO Start.

Aflevering 1: Broederliefde
In het eerste deel van KERWIN zien we hoe hij opgroeide in Curaçao en met zijn moeder, broer en zus naar Nederland vertrok. In een onrustige periode waarin extreemrechts in de samenleving opkwam, leerde de familie Lucas in Amsterdam de familie Duinmeijer kennen.

Aflevering 2: De Fatale Nacht
Wat is er in die fatale nacht precies gebeurd? Aan het woord zijn onder andere een taxichauffeur die de gewonde Kerwin aan zag komen rennen op de Dam, de ambulancebroeder die Kerwin meenam naar het ziekenhuis en twee oud-politierechercheurs van bureau Warmoesstraat.

Aflevering 3: Black is Beauty
De grote herdenking. Een terugblik op de hevige reacties en demonstraties in de samenleving die volgden op de moord van Kerwin. Hij werd ongewild het symbool van racistisch geweld en zijn verhaal is 40 jaar later helaas nog steeds actueel.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 reacties

 1. Moet zeggen dat vroeger racisme in Nederland toch andere vormen had, veel donkere mensen vooral Afrikanen werden sávonds in elkaar geslagen door die racistische boerenjongeren in Nederland.

  Als je opsporing gezocht kijkt dan is het inderdaad veranderd. Vooral moslim en donker gekleurde jongeren die witte jongeren in elkaar slaan of ze steken elkaar neer als drillrapper.

 2. Het verhaal ging dat een taxi chauffeur weigerde om Kerwin naar het ziekenhuis te nemen, bang dat het bloed vlekken in zijn auto zal achterlaten.

  Helaas hebben ze in Nederland niet veel geleerd, elk jaar zien we een groep racisten rond het standbeeld van Fortuin en jongeren stemmen in Nederland massaal op racistische partijen.

  Moet zeggen dat vroeger racisme in Nederland toch andere vormen had, veel donkere mensen vooral Afrikanen werden sávonds in elkaar geslagen door die racistische boerenjongeren in Nederland.

  Het is toch een wonder dat nog geen gekke met een Machinegeweer een Moskee is binnengelopen na het horen van de woorden, “minder, minder Marokkanen” van Geert Wilders.

  Elk jaar herdenken ze de slachtoffers van de tweede wereldoorlog maar blijkbaar zien ze niet dat het langzamerhand diezelfde kant opgaat met nu de asielzoekers in de rol van de Joden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties