32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

HomeEconomieEnergiesectorNTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030.

Zes ministers en verschillende parlementsleden heffen een glas champagne. De bouw van een nieuw windmolenpark op Koraal Tabak is begonnen. Met de nieuwe windmolens moet het voor het eiland mogelijk zijn om tegen 2030 minimaal 70 procent energieopwekking uit duurzame bronnen te hebben. Althans, op dagen waarop er genoeg wind is.

Daarmee zou Curaçao het eerste land in het Koninkrijk der Nederlanden zijn. Dit dappere streven wordt bekend gemaakt door elektriciteit- en waterbedrijf Aqualectra.

Samen met NuCapital Aspiravi is er begonnen met de werkzaamheden voor de bouw van vijf windmolens, die aan het Aqualectra-netwerk worden aangesloten als ze het zover is. Lokale banken en investeerders zorgen voor het resterende kapitaal.

Verminderen van brandstofimport
“Meer duurzame energie draagt bij aan het verlagen van de elektriciteitsprijzen, het verminderen van onze brandstofimport, het verminderen van onze uitstoot van broeikasgassen en het verbeteren van onze betalingsbalans”, zo legt Aqualectra uit.

Of dit ook uitkomt is te hopen voor het eiland. Maar of het realistisch is, is de vraag.

Curaçao wil groene energie exporteren
Een helemaal groen Curaçao is nog een verre droom, zo zeggen alle betrokkenen. Maar het eiland heeft verschillende ambities als het gaat om groene energie.

In januari 2021 was bijvoorbeeld het streven om over tien jaar Curaçao een toonaangevende rol te laten spelen op het gebied van duurzame energie. Over twintig jaar wil het eiland een belangrijke exporteur zijn van hernieuwbare energie in het Caribisch gebied.

Om deze ambitie te realiseren is er in dat jaar een Living Lab opgericht, waarin de overheid van Curaçao, TNO en de University of Curaçao (UoC) samenwerken met Nederlandse en Curaçaose bedrijven. Daarna kwamen er plannen voor hydro-energie en het omzetten van energie in waterstof.

Windmolens op zee
Curaçao heeft daarover met demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) een akkoord gesloten vorig jaar. Want juist met die windmolens op zee zou er onder meer groene waterstof kunnen worden geproduceerd voor de export. Daarmee zou het eiland ook geld kunnen gaan verdienen.

Het Nederlandse bedrijf Fugro doet momenteel geofysisch onderzoek naar de zeebodem rond Curaçao. De bodemonderzoeker kreeg in juli vorig jaar opdracht van de overheid om naar de meest geschikte locatie voor een drijvend windturbinepark te zoeken.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

6 reacties

 1. Welk land binnen ons konink rijk is het meest vervuild en vervuilend.
  Ongezuiverde afval vloeistoffen worden in de grond of in zee gedumpt. Is het minste millieu bewust heeft een aantal onafgeschermde afval bergen. In t hart een half vergane raffinaderij met asvalt meer.

  T is dat windmolens niet echt vervuilen zelfs niet als ze stuk gaan. Maar in 2030 is zeker de helft of meer niet meer werkend want onderhoud doen we niet. En blijven ze gewoon staan en worden als werkend meegeteld.

  50% of meer procent van huizen heeft nog asbest daken.
  Curacao is een grote afvaldump. Met meer koelkasten in de mundi dan in de winkel. Heeft de duurste electriciteit en water in het konink rijk en zelfs bijna ter wereld.

  Maar hee wind molens schoon en groen…….
  Curacao heeft ook eerlijke politici die geen geld vragen en vangen bij “projecten” of media leugens ……

 2. Alle windmolens totnutoe zijn/worden gebouwd door Aqualectra i.s.m. NuCapital Aspiravi. Dit al het vierde windpark.

  https://www.aspiravi.com/officiele-start-bouw-nieuw-windpark-curacao/

  Was en waren er openbare aanbesteding(en)? Zijn hierover vragen gesteld in ons parlement?

  APC draagt met financiering bij aan transitie naar meer duurzame energie

  Met dit nieuwe windmolenpark is een investering gemoeid van circa USD 60 miljoen (ANG 110 miljoen), waarvan USD 50 miljoen door APC wordt gefinancierd.

  https://www.apc.cw/blog/2024/02/07/apc-draagt-met-financiering-bij-aan-transitie-naar-een-meer-duurzame-energie-2385/

  Zoveelste Pastechi…?

 3. Welk land binnen ons Koninkrijk draait op 70% groene energie en welk land doet alle moeite een raffinaderij weer open te krijgen waardoor ze het meest vervuilende land ter wereld zijn per hoofd van de bevolking.
  Curaçao natuurlijk.

 4. Terwijl Curacao krampachtig probeert partijen te vinden om de raffinaarderij weer op te starten. “Dubbele tong of gespleten tong of ……”?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties