26 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

HomeLandenCuraçaoNTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de...
Het zijn vaak de kleine dingen die het leven mooier maken. Nog een laatste keer over de pontjesbrug. Mensen die terminaal zijn hebben bijna nooit ‘grote, kostbare wensen’. Foto: Fundashon Ambulans Deseo.

Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.

 

Dankzij stichting Ambulans Deseo Kòrsou zijn de afgelopen twee jaar 25 wensen van terminaal zieke patiënten vervuld. “De blijdschap is onbetaalbaar”, zeggen vrijwilligers

“Het zijn eigenlijk nooit grote, kostbare wensen”, zegt vicevoorzitter Angelle Scharbaai. In de laatste fase van een leven blijken alledaagse dingen juist heel belangrijk. Mensen die terminaal ziek zijn willen vaak hun geliefde, familie, vrienden en buren om zich heen hebben, ze kunnen zien en aanraken. “Niemand wil in die laatste levensfase naar Disneyland.”

Scharbaai denkt bijvoorbeeld aan de man die een laatste keer wilde zwemmen in

Het zijn vaak de kleine dingen die het leven mooier maken. Nog een laatste keer over de pontjesbrug. Mensen die terminaal zijn hebben bijna nooit ‘grote, kostbare wensen’. Foto: Fundashon Ambulans Deseo.

de zee. Ambulans Deseo brengt hem naar Grote Knip, helemaal op de westpunt van het eiland. Behalve de verpleegkundige en de chauffeur, gaat de zweminstructrice mee die de stichting als vrijwilliger helpt. Een aquatherapeut zorgt voor een speciale rolstoel.

Een onvergetelijke dag voor de man die weet dat hij niet lang meer zal leven. “Je zag hem stralen! Hij heeft écht genoten.”

Of de bewoonster van een hospice die heel graag in een visrestaurant wil eten, voor de laatste keer. Ze zou het alleen volhouden met een hoge dosering pijnstillers. “Dan zou ze te suf zijn om er echt van te genieten”, zegt Scharbaai. Dus doet Ambulans Deseo iets wat niet gebruikelijk is: zij brengen de wens naar de vrouw toe in plaats van andersom.

Een deel van de hospice wordt omgetoverd in een restaurant. Een chef-kok bereidt de maaltijd. Zo kan het dat de laatste wens van deze hospice-bewoonster toch in vervulling gaat. En zoals altijd blijft de mascotte van de stichting, Beertje Kees, achter. “Het was te triest om te zeggen: dit doen we niet..”

Bestuursleden en vrijwilligers van Ambulans Deseo Kòrsou. Links vicevoorzitter Angelle Scharbaai. Foto: Ambulans Deseo

Het zijn dus van die kleine dingen die in die laatste fase van het leven grote betekenis krijgen. “Rijkdom blijkt dan in ieder geval niet het belangrijkste”, weet Scharbaai na twee jaar. “Ik ben me er nu meer van bewust dat je het beste moet maken van elke dag. Accepteer mensen zoals ze zijn en zorg dat je een goede band hebt met je familie.”

Ze herinnert zich de man die nog één keer naar huis wilde. Hij is er zo slecht aan toe dat ze twijfelt. ‘Papi’ heeft uiteindelijk een mooie dag met zijn geliefden. Hij overlijdt een paar dagen later. ‘Een prachtige herinnering’, laat de familie weten.

“We hebben het risico genomen dat hij op de dag van de wens zou overlijden”, vertelt Scharbaai. “Het is bij ons nog nooit gebeurd, maar dat bespreken we dan wel vooraf met verpleegkundigen en familieleden. We zorgen dat iedereen op één lijn zit: dat de familie toestemming geeft en de behandelend arts op de hoogte is.”

‘Die dankbare blik is onbetaalbaar’


“We hebben het liever niet over iemand die terminaal ziek is”, merkt Angelle Scharbaai van Ambulans Deseo Kòrsou. “Mensen zijn vaak nog huiverig om ons in te schakelen. Het is een klein eiland en ze willen niet dat anderen het horen.” Daarom wil de stichting ook extra voorzichtig zijn met het delen van informatie van klanten. Het gaat de vrijwilligers erom dat die laatste wens zo mooi mogelijk in vervulling gaat.

Scharbaai noemt het team vrijwilligers van de stichting een ‘perfecte match’. “Elke keer weer realiseer ik me hoe belangrijk het is dat je van het leven geniet”, reageert een van de vier verpleegkundigen. “Het werk is ook een soort therapie voor mijzelf.”

Een ander noemt de dankbare blik in de ogen die zegt: ‘dat ik dit nog mee mag maken’. “Dat is onbetaalbaar.”

Of die dame die op weg terug naar de hospice zegt: ‘Het is goed zo. Ik heb iets moois achtergelaten.’ Dat moment van afscheid is het meest emotioneel; voor de familie en voor de vrijwilligers van Ambulans Deseo. “Tegelijkertijd is er een gevoel van blijdschap, omdat het ons is gelukt die wens uit te laten komen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 reacties

  1. Nou moet zeggen dat bij dit verhaal toch gemengde gevoelens heb. Het is natuurlijk prachtig als de laatste wens van een terminaal zieke in vervulling gaat maar meestal moeten ze daarna nog een lijdensweg ondergaan in afwachting op de dood. En dit alleen omdat meneer Pastoor zegt dat euthanasie niet mag.

  2. mooi om te zien dat je geen dure reizen naar Dubai, verkeersbeurzen of andere fratsen nodig hebt om met weinig middelen een enorme impact te hebben. Voorbeeld voor politici en andere “toppers” op Curacao!

  3. Geweldig dat dit initiatief ook op Curacao van de grond is gekomen. Het klinkt zo eenvoudig, het kost veel tijd om te regelen, maar hetgeen iedereen er voor terug krijgt is onbetaalbaar.
    Een sprankje ‘hoop / plezier’ in een hopeloze situatie. Wat is er mooier dan dat ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties