32 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Witwasboete voor trustkantoor Intertrust voor gebrekkige klantcontroles

HomeLandenCuraçaoNOS | Witwasboete voor trustkantoor Intertrust voor gebrekkige klantcontroles

Intertrust, het grootste trustkantoor van Nederland, moet een boete van 2,5 miljoen euro betalen vanwege gebrekkige controle van klanten. Uit een steekproef van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is gebleken dat Intertrust tien klanten al als klant had aangenomen zonder dat het wist waar hun geld vandaan kwam.

 Dat is in strijd met de wet om witwaspraktijken te voorkomen.

Trustkantoren, zoals Intertrust, bieden verschillende financiële diensten aan voor bedrijven en vermogende personen. Het gaat om diensten als het uit handen nemen van de administratie tot het opzetten van zogenoemde brievenbusfirma’s, waarmee voor een bedrijf of persoon uit het buitenland een kantooradres en bestuurders in Nederland worden geregistreerd.

Niet alleen multinationals maken veel gebruik van deze dienst om via Nederland belastingvoordelen op te strijken, ook steeds meer criminele bendes doen dat om hun geld wit te wassen.

Maximale boete

In 2021 heeft het kabinet daarom laten onderzoeken of trustkantoren moeten worden verboden. Dat bleek uiteindelijk een brug te ver, concludeerde toenmalig minister Kaag van Financiën een jaar later. De in 2018 ingevoerde strengere regels waren volgens haar voldoende.

DNB deed al twee keer onderzoek naar de manier waarop Intertrust de achtergrond van klanten controleert. Na beloofde verbeteringen keek de toezichthouder in 2021 of de klantcontrole toen wel in orde was. Omdat dit bij alle tien de opgevraagde dossiers nog steeds niet het geval bleek, krijgt Intertrust nu de maximale boete opgelegd.

Intertrust, dat in 2022 werd overgenomen door het Amerikaanse CSC, kan nog bezwaar maken tegen de sanctie. Het bedrijf was niet voor commentaar bereikbaar voor de NOS. Tegenover persbureau ANP zegt CSC “het nakomen van alle geldende wetten en regels serieus te nemen” en dat er een verbeterplan is opgezet.

Bron: NOS

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties