31 C
Willemstad
• vrijdag 14 juni 2024

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Oproep: Onderteken het Verdrag van Bazel

HomeLandenArubaIngezonden | Oproep: Onderteken het Verdrag van Bazel
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Timo Brouwer (Green Force) aan het woord.

Milieu- en recyclingorganisatie Green Force doet een onmiddellijke oproep aan de regering van Curaçao om het Bazel-verdrag uit 1989 te ondertekenen en te ratificeren. Het Bazel-verdrag gaat over het verschepen en verwerken van gevaarlijke goederen tussen landen. Ooit in het leven geroepen om het vervoer van gevaarlijke afvalproducten van geïndustrialiseerde landen naar derdewereldlanden te reduceren of te mijden.

Kort door de bocht: als je gevaarlijk afval hebt, hou het lekker zelf. Met dit verdrag wordt vermeden dat derdewereldlanden dumpingsites worden van eerstewereldlanden. Wat vaak bijvoorbeeld het geval is met elektronisch afval (e-waste) dat van Europa in Azië of Afrika wordt/ werd gedumpt. Oude auto-accu’s, die bevatten zuur, vallen bijvoorbeeld hieronder.

Maar recentelijk ook plastic afval door een handtekeningenactie die plaats heeft gevonden. Voor Curaçao is export van vitaal belang en een deel van onze exportproducten valt onder de categorie recycling. Door middel van recycling creëert men banen, een schoner milieu, een exporteconomie en het genereert de broodnodige deviezen (buitenlands geld, denk aan euro’s en dollars) om bijvoorbeeld de import van goederen te kunnen financieren. Green Force, en waarschijnlijk ook andere recyclingexporteurs, ondervinden steeds meer last door het feit dat Curaçao geen ondertekenaar is van het Bazelverdrag.

Het Koninkrijk der Nederlanden is wel ondertekenaar, al sinds enige jaren, maar alleen voor het Europese deel. Dus niet Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES- eilanden. Eigen verantwoordelijkheid, zal men maar zeggen. Met alle klimaatproblemen en milieuproblemen op de wereld, worden de regels steeds sterker aangescherpt. Het niet meedoen aan het Bazel-verdrag zorgt er nu voor dat Curaçao, en dus verschillende exportbedrijven hier op het eiland, niet meer hun vracht kunnen vervoeren/ verkopen aan verschillende landen op de wereld. Dit isoleert Curaçao van verschillende wereldmarkten die misschien betere prijzen kunnen geven, meer deviezen voor het eiland, of dat men helemaal sommige producten niet meer kan exporteren.

Met als consequentie het wegvallen van banen en het houden van soorten recyclebaar afval dat niet hier verwerkt kan worden. Het is geen geheim dat milieu op Curaçao totaal geen rol speelt, maar dit raakt ook de economie. Green Force doet een urgent verzoek aan de regering en het parlement om dit spoedig te regelen in het belang van de duurzaamheid (milieu, economie en sociale aspecten) van dit eiland. Het verdrag is geratificeerd door meer dan 53 landen en 189 landen zijn onderdeel daarvan (aldus een snelle search op Wikipedia).

Hoe dan ook, Curaçao niet. Men kent ook de Duurzame Ontwikkelingsdoeleinden, ook wel SDG’s genoemd (Sustainable Development Goals). Verschillende van deze doeleinden worden geraakt door het wel of niet meedoen met het Bazel-verdrag, denk aan nummer 3 (goede gezondheid en welzijn, direct geraakt door een gezond milieu); nummer 8 (kwalitatief werk en economische groei); nummer 11 (duurzame samenleving en steden); nummer 12 (verantwoorde consumptie en productie); en verder nummers 13, 14 en 15 (klimaatactie, leven onder water en leven boven water).

Al deze duurzameontwikkelingdoeleinden worden geraakt door afval en/of de recyclingindustrie. Dat zijn er zeven van de zeventien SDG’s. Curaçao kan veel beter doen en worden.

Timo Brouwer (Green Force),

Curaçao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties