29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 12:10

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Oproep: Onderteken het Verdrag van Bazel

- Advertentie -
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Timo Brouwer (Green Force) aan het woord.

Milieu- en recyclingorganisatie Green Force doet een onmiddellijke oproep aan de regering van Curaçao om het Bazel-verdrag uit 1989 te ondertekenen en te ratificeren. Het Bazel-verdrag gaat over het verschepen en verwerken van gevaarlijke goederen tussen landen. Ooit in het leven geroepen om het vervoer van gevaarlijke afvalproducten van geïndustrialiseerde landen naar derdewereldlanden te reduceren of te mijden.

Kort door de bocht: als je gevaarlijk afval hebt, hou het lekker zelf. Met dit verdrag wordt vermeden dat derdewereldlanden dumpingsites worden van eerstewereldlanden. Wat vaak bijvoorbeeld het geval is met elektronisch afval (e-waste) dat van Europa in Azië of Afrika wordt/ werd gedumpt. Oude auto-accu’s, die bevatten zuur, vallen bijvoorbeeld hieronder.

- Advertentie -

Maar recentelijk ook plastic afval door een handtekeningenactie die plaats heeft gevonden. Voor Curaçao is export van vitaal belang en een deel van onze exportproducten valt onder de categorie recycling. Door middel van recycling creëert men banen, een schoner milieu, een exporteconomie en het genereert de broodnodige deviezen (buitenlands geld, denk aan euro’s en dollars) om bijvoorbeeld de import van goederen te kunnen financieren. Green Force, en waarschijnlijk ook andere recyclingexporteurs, ondervinden steeds meer last door het feit dat Curaçao geen ondertekenaar is van het Bazelverdrag.

Het Koninkrijk der Nederlanden is wel ondertekenaar, al sinds enige jaren, maar alleen voor het Europese deel. Dus niet Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES- eilanden. Eigen verantwoordelijkheid, zal men maar zeggen. Met alle klimaatproblemen en milieuproblemen op de wereld, worden de regels steeds sterker aangescherpt. Het niet meedoen aan het Bazel-verdrag zorgt er nu voor dat Curaçao, en dus verschillende exportbedrijven hier op het eiland, niet meer hun vracht kunnen vervoeren/ verkopen aan verschillende landen op de wereld. Dit isoleert Curaçao van verschillende wereldmarkten die misschien betere prijzen kunnen geven, meer deviezen voor het eiland, of dat men helemaal sommige producten niet meer kan exporteren.

Met als consequentie het wegvallen van banen en het houden van soorten recyclebaar afval dat niet hier verwerkt kan worden. Het is geen geheim dat milieu op Curaçao totaal geen rol speelt, maar dit raakt ook de economie. Green Force doet een urgent verzoek aan de regering en het parlement om dit spoedig te regelen in het belang van de duurzaamheid (milieu, economie en sociale aspecten) van dit eiland. Het verdrag is geratificeerd door meer dan 53 landen en 189 landen zijn onderdeel daarvan (aldus een snelle search op Wikipedia).

Hoe dan ook, Curaçao niet. Men kent ook de Duurzame Ontwikkelingsdoeleinden, ook wel SDG’s genoemd (Sustainable Development Goals). Verschillende van deze doeleinden worden geraakt door het wel of niet meedoen met het Bazel-verdrag, denk aan nummer 3 (goede gezondheid en welzijn, direct geraakt door een gezond milieu); nummer 8 (kwalitatief werk en economische groei); nummer 11 (duurzame samenleving en steden); nummer 12 (verantwoorde consumptie en productie); en verder nummers 13, 14 en 15 (klimaatactie, leven onder water en leven boven water).

Al deze duurzameontwikkelingdoeleinden worden geraakt door afval en/of de recyclingindustrie. Dat zijn er zeven van de zeventien SDG’s. Curaçao kan veel beter doen en worden.

Timo Brouwer (Green Force),

Curaçao

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -