30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Caribische literatuur?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Caribische literatuur?
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Brede Kristensen aan het woord.

In het Antilliaans Dagblad van 27 juli reageerde Henry Habibe uitvoerig op een stukje van mijn hand in het tijdschrift Kristòf (XVIII-1-2017). In zijn reactie brengt hij diverse belangrijke meningen over Caribische literatuur naar voren. Mijn stukje in Kristòf ging echter over ‘filosoferen in de Caribische regio’.

Niet over Caribische filosofie, noch over Caribische literatuur. Omdat er vooral in de Caribische literaire werken veelvuldig wordt gefilosofeerd, richtte ik de aandacht met name op literatuur. Maar nu dan toch de vraag weer aan de orde komt wat Caribische literatuur is, zou ik dit erover willen zeggen. De eilanden in het gebied worden gekenmerkt door specifieke, historisch gegroeide sociaal-culturele en ook politiek-economische omstandigheden.

Wie in dit gebied leeft, werkt, denkt en schrijft, dus met die omstandigheden en condities in hoofd en ziel, zal daarom gevoelig zijn voor bepaalde filosofische thema’s (in mijn Kristòf-stukje noemde ik er vier). Diezelfde en enkele andere thema’s worden ook telkens weer literair verbeeld en typeren de literatuur die ‘in’ het Caribisch gebied ontstaat. Deze visie komt overeen met de tweede definitie van Caribische literatuur die Henry Habibe noemt.

Nu het Caribisch gebied met ontelbare netwerken verbonden is met de omringende wereld, komt het me voor dat we met deze tweede definitie het beste uit de voeten komen om het Caribisch eigene, hoe pluriform ook, onder woorden te brengen.

Brede Kristensen,
Curaçao

4 reacties

  1. @William, dat klopt! Wij hebben veel grootmeesters in de Caribische omgeving. Frantz Fanon heeft bijvoorbeeld ook goede inzichten.

  2. Leuk dat je hem noemt, BulliBulli

    Ben net bezig aan zijn Logboek van een terugkeer naar mijn geboorteland. Interessant wel zijn jeugd in Martinique.
    Wat dat betreft verschil de cultuur van de eilanden weinig van elkaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties