31 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Bándabou vergeten gebied

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Bándabou vergeten gebied
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marcel Sommer aan het woord.

Het landelijke gedeelte van Curaçao – pak ‘m weg de helft van de lengte van het 60 kilometer lange eiland – wordt Bándabou genoemd in de volksmond. De zorgelijke ontwikkelingen/ verarming over de laatste dertig tot veertig jaar, en na de autonomie in 2010 in versneld tempo, op Bándabou laten zien dat:

– Er geen Sociale Werkplaats meer is; voorheen ‘Tayer Social’ in Landhuis Groot Santa Martha.
– Er geen filiaal van de overheid, genaamd ‘Ban Bario Bèk’, meer open is.
– Er geen filiaal meer is van de telefoonmaatschappij voor het publiek. – Er geen filiaal meer is van het water- en elektriciteitsbedrijf voor het publiek.
– Er geen commerciële banken meer zijn.
– Er geen dienstdoende apotheek is in de avonduren en de weekenden.
– Dat het een uur kan duren voor de Brandweer je brandende huis komt blussen.
– Er vaker door de politie de telefoon niet opgenomen wordt en deze zeer laks is in haar functie voor wat betreft verkeersongelukken, geluidsoverlast en diefstallen bijvoorbeeld.
– Het zomaar kan voorkomen dat er geen ambulance op post is om uiteenlopende redenen en van de andere kant van het eiland moet komen; vijftien minuten aanrijdtijd is zo al vaker een utopie gebleken.

Op Bándabou werd op meerdere plaatsen volkswoningbouw neergezet, waar mensen met marginale inkomens konden gaan wonen. Tot en met Westpunt. Er zijn veel overheidspensioentrekkers, die 860 gulden per maand krijgen om van rond te komen. Een kaartje met de bus heen- en weer naar de andere helft van Curaçao kost vijf gulden. Een brood kost zo’n vier gulden. Meerdere meters werden recent verwijderd door het nutsbedrijf, wegens diefstal van water en elektriciteit bij boven aangegeven projecten van volkswoningen.

Volgens de directeur daarvan wordt naar schatting inmiddels zo’n 30 procent van het water gestolen op heel Curaçao. Overigens krijgen overheidsfunctionarissen – met salarissen tussen de 12 en 19 duizend gulden per maand – die naar het buitenland reizen 500 gulden, belastingvrij, aan daggeldvergoeding. Dit bovenop de al betaalde vervoers- en verblijfskosten en riante salarissen. Naar schatting heeft 60 procent van de bewoners op Bándabou geen internetaansluiting. De telefoonmaatschappij voelt zich niet geroepen om een zendmast te herstellen na blikseminslag. Dit heeft tot gevolg dat meerdere mensen geen mobiele telefoon kunnen gebruiken en dat men op grotere afstanden niet te bereiken is. Op bepaalde plaatsen elders op Bándabou is dit overigens al decennia zo. Als de stroom van het nutsbedrijf wegvalt, vallen alle vaste telefoonverbindingen uit. De kwaliteit en continuïteit van deze stroomvoorziening is zeer ongunstig voor de levensduur van elektrische apparatuur.

De infrastructuur en het onderhoud langs de wegen is de laatste jaren een ware beproeving geworden voor weggebruikers. Recent wat weggemoffeld door asfalt in de grootste gaten te gooien. Doornige Wabi-struiken langs de hoofdweg worden door het frequente verkeer zelf gesnoeid. Op secundaire wegen groeien deze struiken zodanig dat zo’n beetje de helft van de rijstroken al begroeid raakt. Op vele plaatsen worden illegale funderingen gemaakt op overheidsgronden. Als er geen actie van de overheid ondernomen wordt na zoveel jaar, dan kan men gaan bouwen. En die actie is er niet.

De enige ontsnappingsroute van de hoofdweg bij stremming, de weg via Bullenbaai, is slechts te doen met 4WD-vehikels, die er bekrast van afkomen door dezelfde Wabi-struiken. Zonder goede schokbrekers is het niet verharde deel slechts te doen indien men vijf kilometer per uur rijdt met offroad-banden, waarna men onder de modder zit bij/na regen. Meerdere oude landhuizen zijn verworden tot ruïnes, terwijl er genoeg voorbeelden zijn van succesvolle restauraties. En er wetten zijn om dit tegen te gaan. Voor wie is dit nu een brevet van onvermogen?

Het laat in ieder geval zien dat Bándabou de aandacht niet krijgt, die het verdient vanuit de overheid en het publieke geld niet correct besteed wordt. Zelfs niet daar waar de nood het hoogste is en zeker niet eerlijk wordt verdeeld door alle regeringen die hier de scepter zwaaiden, tot en met de huidige. Dit volk is niet in staat de boel zelf te runnen en het leidt zo tot een janboel.

Marcel Sommer (bewoner Banda Bou)
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

  1. @DJANGO
    Nos mes por is een loze kreet wat zeer populair is geworden een aantal jaren geleden. Toen een utopie, en nu nog steeds een utopie. Zolang er geen leiderschap, visie en/of plannen zijn zal dat ook een utopie blijven. Wie neemt het voortouw hierin? Wachten op de regering heeft blijkbaar niets opgeleverd en bewustwording komt niet zomaar. We roepen meestal wat, maar initiatief blijft uit. Ik geloof erin dat toerisme een optie is in Banda bou en dat de ondernemers de koppen bij elkaar moeten steken om het 1 en ander voor elkaar te krijgen. De overheid hoort te zorgen voor infrastructuur en bepaalde voorzieningen.

  2. VIBA is in 2013 opgericht met de bedoeling meer voor de bewoners van BB te kunnen doen. Ze hadden in ‘13 al het’ actie plan.
    Inmiddels zijn we 9 jaar verder en nog hebben de mensen niets.

    Ik zou zeggen lees het ingezonden stuk van arts Sommer er nog eens goed op na dan heb je je antwoord al.

    De overheid ‘faciliteert’ vervoer?
    Vergeet het maar, ABC kampt met gigantische tekorten, al jaren eigenlijk.

  3. Organisatie VIBA van banda bou kom met een creatieve actieplan voor banda bou. Wel realistisch. Wat heeft Banda Bou nodig en hoe is dat op korte termijn te realiseren. B.v. een rijdende bus die op schema van dorp tot dorp rijdt waar bewoners te recht kunnen voor kas di bario, aqualectra, flow,bank, maatschappelijk werker etc. Schoolkinderen krijgen allemaal schooltransport gratis van de overheid en dagelijk worden door serviceclubs brood en beleg naar scholen gebracht. Een ieder heeft wel zijn
    eigen verantwoordelijkheid.

  4. Verwachtten de mensen nou echt dat Pik Pisa zich ook maar een moment zou bekommeren om het wel en wee van de burgers? De man heeft de tijd van zijn leven. Kan eindelijk reizen als een sjeik en interessant doen met zijn baard die hem “getsalte” moet geven, en een “intelligent” brilletje , die hem wijs moet doen overkomen! Blijkbaar voelt zich nog onmisbaar en belangrijk ook, en gaat binnen kort op Jan-sofat wonen. Hij is de Mugabe van Curacao, maar die had tenminste nog een degelijke opleiding om zijn vak te verstaan! Het zal De Clown van het koninkrijk een zier wezen, of het volk crepeert. Je hebt er niets aan.

  5. De overheid moet beginnen te zorgden dat mensen behoorlijk vervoer krijgen, en niet meer dan een uur moeten wachten alvorens zij een bus kunnen pakken, wat Sommers opnoemt hoef ik niet te herhalen. Ik zie niks socialistisch aan goede (nuts) voorzieningen. Internet, apotheken en andere belangrijke dagelijkse zaken.
    Sommers is huisarts één van de weinige last of thé mohikanen, dus iemand die uit ervaring spreekt en ook recht van spreken heeft.
    Wat de landbouw bete weer zo iets, niets socialistisch aan de boeren hebben het moeilijk supermarkten betalen maar de helft van wat ze van het land halen en zijn op die manier verplicht het voor een schijntje van de hand te doen omdat het bederft, ze hebben NL geen koelcellen.
    Dat is wel. degelijk de overheid aan te rekenen die maar niet stipt te blijven importeren terwijl er zat verbouwd wordt.
    Grond is ook zo iets mensen wachten jaren op een stuk grond om te verbouwen.
    Niks socialistisch aan, als je als overheid gevraagd wordt niet zo afhankelijk te zijn van toerisme.

    Dus met alle respect @Django ik ben het op veel punten niet eens met jou.
    De overheid is wel degelijk verplicht ervoor te zorgen dat mensen uit hun armoede spiraal komen, daarvoor geef je hen ook de verplichte ‘onderstaand” waar men niet mee uitkomt, hun kids nog steeds zonder eten naar school gaan, velen de bus niet kunnen betalen en thuisblijven, zoals @Kaat aangaf hinderden maaltijden klaargemaakt worden (dan nog de vele andere charitatieve initiatieven die door verschillende kerken worden gesteund) dus ja dat is de overheid aan te rekenen waarin subjecten zitten die liever reizen en geld uitgeven dan zich druk te maken over de zwaksten van de samenleving.
    Ook Pieters had haar huisartsenpraktijk daar.

    Kortom de overheid is verplicht te investeren in de ontwikkeling van het gebied.

  6. Dat dhr. Sommer (waarschijnlijk woont hij in Soto gezien zijn achternaam) aandacht vraagt voor Bandabou is logisch. Bandabou is ook een aandachtsgebied van de overheid. Zelfs ‘Judeska’ heeft aandacht voor dit gebied om landbouw te promoten. Die aandacht is ook onlangs geland op een aantal scholen waar de jeugd “warm gemaakt” worden om landbouw te bedrijven in de schooltuinen. Wat nodig is, is dat de bewoners van Bandabou zelf het initiatief nemen om te werken aan de ontwikkeling van hun eigen gebied. NOS mes por! De gedachte dat de overheid maar moet zorgdragen voor Bandabou is een oude socialistische gedachte. Ontwikkeling van een gebied heeft alleen overlevingskansen als de bewoners in die wijken bereid zijn hun energie en daadkracht in dienst te stellen van hun eigen wijk en de handen uit de mouwen te steken. De hand ophouden bij de overheid werkt niet meer in deze tijd. Die overheid is zelfs niet bij machte om de emigratie te stoppen. In Nederland wonen 150.000 Yu di Korsou en de enige manier om de emigratie te stoppen is het creëren van kansen voor ontwikkeling op Curaçao en de remigratie in gang te zetten door bijvoorbeeld werkgelegenheid in de landbouw. Toerisme is in Bandabou geen optie zolang de hele infrastructuur niet op orde is. Verandering begint bij jezelf en niet door een ander te wijzen op wat er moet gebeuren. NOS mes por! Toch wel! Om over 20 jaar verandering te constateren moet er nu (dus nu!) begonnen worden met een plan om duurzame landbouw in te zetten in dit Groene Hart van Curaçao. Chapi uit de schuur halen en terug naar de landbouw zoals dat twee eeuwen geleden ook al plaatsvond. Maar ja, dat roept natuurlijk weer andere herinneringen op…..misschien een kans voor Pisas om vanuit landhuis St. Martha de landbouwers moed in te spreken en zelf ook een moestuintje te beginnen.

  7. Sommers schrijft zijn frustratie goed van zich af. Terecht, want het is natuurlijk van de gekke dat dit voortduurt.
    Zo’n aantal statenleden, pik P, Constancia en kornuiten wonen of komen uit BB en nooit hebben ze een poot uitgestoken naar hun achterban. Want laten wel wel wezen, het is gewoon achtergebleven gebied geworden.

    Maar er zal niks veranderen hoor. Dat willen ze ook niet want we bouwen liever Banda Ariba vol met resorts.
    14 jaar geleden deed ik er exact 20 min over om naar mijn werk te gaan. Gisteren, exact geklokt, was het 1.42 min.

  8. Er zit op Banda nou wel ‘n instantie die honderden maaltijden per dag klaarmaken voor de hongerige mfk kiezers, ook in andere noden wordt voorzien , jawel het zijn die makamba’s .
    De Ezels van de (regering) gaan wel bij landhuis Daniel hun buik rond eten en drinken ,toch cooper?

  9. Goed gesproken Marcel, het laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Nu maar hopen dat de leden van het Kabinet en van de Staten ook de Knipselkrant lezen … en wakker worden uit hun lethargie!

  10. Dit is de dank van de MFK aan de vele kiezers van Banda Bou die bij de laatste verkiezingen op deze partij gestemd hebben! Kijk de uitslagen er maar op na!
    Het verlies van het vroegere bolwerk MAN van zo’n 10.000 stemmen komt nu wel duidelijk tot uiting door de valse beloften die in 2021 door de MFK gedaan zijn aan de bevolking aldaar.
    De pastechis zijn slecht bevallen. Zo zie je dat de politiek niet te vertrouwen is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties