30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Kadushi | Alaaf!

HomeBlogsBlog Carlson ManuelColumn Kadushi | Alaaf!

DossierKoninkrijksrelaties.nl

Zelfs de meest fantastische fantasie wordt vroeg of laat ingehaald door de werkelijkheid. Weet u nog dat Kadushi u een paar columns geleden op de mouw speldde dat de interim-eilandgriffier van Bonaire een sollicitatiebrief aan zichzelf had geschreven, omdat hij zo graag zijn plek in het centrum van de eilandelijke macht wenst te behouden?

Verzinsel of niet, het heeft kennelijk de gevolmachtigde minister van Curaçao, Carlson Manuel, op het idee gebracht een lovende brief aan zichzelf te dichten. Al was hij dan wel weer zo leep te bedenken die door een ander te laten versturen. Maar weer niet leep genoeg zich te realiseren dat zoiets kan uitlekken.

Verplaatst u zich even naar de balzaal van het voormalige dubbele stadspaleis aan de Prinsengracht in de residentie waar de gevmin zich af en toe per dienstlimousine naar toe laat chaufferen. Van een werkkamer kun je niet spreken: het weinige dat er onvermoeibaar beweegt zijn de gordijnen omdat de kozijnen door het al jarenlang uitblijven van onderhoud kieren. Maar nu zit daar opeens – zelfs de planten schrikken ervan – the boss himself achter de pc, turend naar het toetsenbord op zoek naar de volgende letter. Je hoort zijn hersens overuren maken: waarom staan die conjo-dinges niet in alfabetische volgorde?

“Geachte Gevolmachtigde Minister Dhr. Carlson Manuel”, verschijnt tergend traag op het scherm. Of, aarzelt hij, zal ik er zijn excellentie van maken? Nee, toch niet. Zijn personal pr-coach, songfestivalexpert en BN’er Frits Huffnagel, pepert hem voor 500 euro per uur geregeld in dat het voor de beeldvorming beter is te laten zien dat hij ondanks zijn amicale omgang met grootheden als de toekomstige secretaris-generaal van de NAVO (“Hoi Carls”, verwelkomt Rutte hem altijd joviaal in de RMR) niet naast zijn ongepoetste schoenen is gaan lopen.

Dus snel verder: “Ik wil graag mijn oprechte dank uitspreken voor uw buitengewone inzet en interventie in het recente geval van een Curaçaose ouder die met spoed naar Curaçao moest reizen om haar kind terug te halen. Uw betrokkenheid en snel handelen hebben een enorm verschil gemaakt in het leven van deze ouder en haar kind. Het is werkelijk bewonderenswaardig hoe u zich hebt ingezet om deze situatie op te lossen en ervoor te zorgen dat het gezin herenigd kon worden.”

Trots op zichzelf – hoe durfde dat parlementair verslaggevertje Woutertje de Winther van de Telegraaf te schrijven dat hij de Nederlandse taal slecht beheerst – las hij de tekst nog een keertje hardop. Manuel moest er van blozen, vooral om het woord ‘bewonderenswaardig’. Wat een vondst! Dat heeft nog nooit iemand over hem gezegd, dus het werd tijd. Hup, even de tekst copyen, in een appje pasten en naar dat mens sturen dat hem lastig had gevallen met een zeurverhaal over die moeder met dat kind.

Dat ‘mens’ is een Curaçaose die landgenoten in nood helpt door van het Curaçaohuis gedaan te krijgen waarvoor de familie Manuel en aanhang wordt betaald. De dame in kwestie had tot de gevmin weten door te dringen en hem gevraagd zijn netwerk te mobiliseren om moeder en kind uit de brand te helpen. Een belletje naar Corendon bleek genoeg: aanstaande onderkoning van Curaçao Atilay Uslu schonk een ticket. Een koopje vergeleken bij het honorarium van good-wel-erg-old Dicky dat hij sponsort om het Curaçaose elftal opnieuw het WK te laten mislopen.

Het ‘mens’ was zo happy met de goede afloop dat ze Manuel vroeg hoe zij Corendon kon bedanken. Die dacht daar het zijne van: gepaster vond hij het om hém te bedanken voor zijn ‘buitengewone inzet en interventie’. Hulpvaardig als hij is, appte de redder in nood alvast een tekst. Verbijsterd sloeg de ontvangster de instructie in de wind de lofzang per brief terug te sturen. “Kan niet waar zijn”, moet zij hebben gedacht en poste prompt een screenshot van het naar eigen roem riekende appje van de gevmin op social media.

Pijnlijk, maar voor Manuel kreeg het voorval toch nog een feestelijk staartje. Mister Triple P (Premier Pik Pisas) had niet helemaal door hoe de vork in de steel stak, wat hem wel eens vaker overkomt. Hij las het woord ‘bewonderenswaardig’ en beloonde zijn pupil met een dienstreis naar Curaçao om het hoogtepunt in het bestaan van Caribische politici mee te maken, van het Tumba-festival tot en met de Marcha di Despedida.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

Bron: DossierKoninkrijksrelaties.nl

4 reacties

  1. Het is “bewonderenswaardig” dat het eiland nog niet veel verder naar de filistijnen is met dit soort totaal nutteloze, geld en kansen verspillende zotten. Lievelingetje van hoofdzot Piekje de Paljas, wat verwacht je,

  2. @ Tico Martina, je slaat de spijker met een moker precies in zijn hersenpan. Vooral op de Hersenpannen van Piki Paljas en Cooper & Co de rest van het ongeregeld zooitje onkruid wat in de regering MFK en PNP zit te vlierenfluiten.

  3. Deze aap lukt het nog niet eens in zijn moers taal een fatsoenlijke tekst te schrijven. En dan moeten wij geloven dat hij zich deugdelijk in het Nederlands kan uitdrukken? Vergeleken met hem waren grijnzende clown Begina en Fraudelientje Wiels zeer bekwame bestuurders.

    Hoogste tijd dat men op Curacao het stemrecht afschaft. Het dient een gunst te worden die alleen wordt verstrekt na het afleggen van een test van bekwaamheid. Jammer dan dat driekwart van de bevolking deze niet doorstaat. We zijn dan wel verlost van figuren als Pikkie Paljas, Jacinta Constantia en de rest van de domme figuren. De domme bevolking kan figuren als Manuel dan aanbidden terwijl hij op de blokfluit blaast tijdens het zottenfeest, ook wel bekend als carnaval.
    Ook voor een ieder die een politieke partij wil oprichten of op de kieslijst wil komen dienen niet alleen gescreend te worden door een onafhankelijk instituut, maar dienen ook een intelligentie test af te leggen. Het zal er dan “minder gekleurd” uitzien in de staten en Forti, maar kennis gaat voor kleur zeg maar. Als men dit reeds in 1954 had ingevoerd, dan hadden figuren als Cova, Maria, Nelson Pierre, Godett en de rest van de clowns nooit een zetel kunnen innemen.

    Drechi Pa Bosnan Tur zal het er niet mee eens zijn want als laaggeletterde en niet fatsoenlijk geschoolde ras echte Yui di Korsou zal hij dan nooit kans krijgen om te stemmen, laat staan op een kieslijst te komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties