26 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

PB | Trustkantoren verenigen zich en doen dringende oproep aan Silvania en Gaming Control Board

WILLEMSTAD (23 maart 2023) - Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandag hebben trustkantoren die actief zijn in de online gaming sector het voornemen uitgesproken om zich te verenigen....

HOF | Frederieke Damme brengt beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte

WILLEMSTAD - Op 21 maart jl. bracht mw. mr. Frederieke Damme een beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte. Mevrouw Damme werd vergezeld door de mevrouw mr. Monique...

Democracy now! | Thursday, March 23, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 23 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Plannen voor watervliegtuig steeds concreter

Sanne van den Boomen De plannen voor een watervliegtuig op Curaçao worden steeds concreter. Het watervliegtuig heeft woensdag voor het eerst een landing op het water gemaakt. Eigenaar...

Nu.cw | Integraal waterbeleid van Curaçao gepresenteerd voor Waterconferentie

Op de Waterconferentie van de Verenigde Naties laat Curacao zien wat er tot nu toe is bereikt op het gebied van waterbeleid. In een persbericht deelt het...

PBC | Curaçao neemt deel aan VN-conferentie over waterproblematiek

Persbureau Curacao NEW YORK – Curaçao neemt deel aan de Wereld Water Conferentie van de Verenigde Naties. Deze worden van 22 tot en met 24 maart 2023 gehouden...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Winstbelastingtarief Curaçao omlaag

Willemstad – Het winstbelastingtarief op Curaçao over de eerste 500.000 gulden binnenlandse winst wordt verlaagd van 22 procent naar 15 procent. Voor de winst boven een half miljoen winst blijft het tarief 22 procent. Het voordeel is er vooral voor de kleinere ondernemingen.

Zo is in een zogeheten Aanschrijving bekendgemaakt. Ook is, vooruitlopend op wetswijzigingen, besloten dat bedrijven in de economische zone (e-zone of voorheen ook wel de vrije zone genoemd) voortaan ook mogen leveren aan de binnenlandse markt; dat geldt zowel voor nieuwe e-zonebedrijven als bestaande ondernemingen.

De Aanschrijving werkt terug tot en met 1 januari 2023. Het document is van zowel de minister van Financiën als de minister van Economische Ontwikkeling.

Ze hebben naar eigen zeggen ‘de krachten gebundeld’ en sturen samen de werkgroep Modernisering wetgeving e-zone aan. De huidige Landsverordening economische zones 2000 wordt gemoderniseerd, zodat het weer aantrekkelijk wordt zich in de e-zone te vestigen; wat goed is voor de economische bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Deze e-zone-ondernemingen waren tot en met 2022 onderworpen aan een belastingtarief van 2 procent winstbelasting over hun wereldwinst. Dat verandert in verband met wetsaanpassingen, mede onder invloed van internationale ontwikkelingen.

Veel bedrijven in de Curaçaose e-zone hebben het moeilijk, aldus beide bewindslieden, en zijn wegens de hoge ‘costs of doing business’ genoodzaakt het personeel te verminderen dan wel de deuren te sluiten.

De regering wil zowel bestaande bedrijven als nieuwe ondernemingen stimuleren met verlaging van het winstbelastingtarief door de introductie van een zogeheten ‘opstaptarief’ van 15 procent over de eerste 500.000 gulden aan belastbare binnenlandse winst.

Overigens komen de ministers met rekenvoorbeelden waarbij de ‘effectieve belastingdruk’ aanzienlijk lager kan uitkomen, namelijk op circa 11 en 7 procent. De effectieve belastingdruk is lager voor bedrijven die exporteren, licht Financiënminister Javier Silvania (MFK) toe: ze mogen bepaalde kosten in mindering brengen waardoor de belastingdruk lager wordt.

Over een paar maanden zal de bewindsman concrete wetsvoorstellen presenteren om de belastingdruk voor particulieren in de inkomsten- en loonbelastingsfeer te verlagen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -