31 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Wetten bij justitie hard nodig’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Wetten bij justitie hard nodig’

RvR: Cameratoezicht, verkeer en georganiseerde criminaliteit


Willemstad – De Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) constateert dat er in de justitiële keten behoefte is aan wetgeving, maar dat het lang duurt voordat wetgevingsconcepten door de ambtelijke molen heen gaan om vervolgens aan de Staten van Curaçao te worden aangeboden.

Bij drie specifieke onderwerpen noemt de Raad het gemis aan wetgeving, te weten bij het cameratoezicht, in het verkeer en bij de georganiseerde criminaliteit.

Wel ziet de RvR ‘dat er inspanningen worden gedaan om achterstanden op het gebied van wetgeving in te lopen’, zo wordt er in de laatste rapportage ‘De staat van de rechtshandhaving Curaçao 2022’ aan toegevoegd.

Onder het kopje ‘wetgeving’ staat geschreven: ,,Het ministerie van Justitie is bezig om de nodige wetgeving te introduceren. Het nieuwe Wetboek van Strafvordering is afgehandeld en is aan de Staten van Curaçao aangeboden. Het ministerie van Justitie is ook bezig om een regeling ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ op te stellen.”

Bij verschillende onderwerpen die in het rapport behandeld worden, staat echter dat wetgeving ontbreekt. Een van die onderwerpen is het cameratoezicht. ,,De Raad heeft in zijn eerdere rapporten nadrukkelijk het belang aangekaart van wetgeving ter introductie van cameratoezicht, voor zowel verkeershandhaving als criminaliteitsbestrijding. De RvR verneemt dat het wetgevingstraject Cameratoezicht en Kentekenaansprakelijkheid via een werkgroep en een stuurgroep onder leiding van het ministerie van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) loopt.

Volgens het ministerie van Justitie is het belang van deze nieuwe wetgeving met name gelegen in de handhaving van de openbare orde, de handhaving van het verkeer en de opsporing van strafbare feiten.” De Raad verwijst in dezen naar het rapport van 2021 waarin aandacht gevraagd is voor de privacy van burgers die bij deze wetgeving geborgd moet worden. In de huidige rapportage staat hierover vermeld dat het ministerie van Justitie een deskundige op het gebied van privacy heeft aangetrokken om de juridische grondslag van het cameratoezicht te borgen.

En om bij VVRP te blijven, onder het kopje ‘Verkeersveiligheid’ constateert de Raad dat dit een punt van zorg blijft. ,,Een falende handhaving gecombineerd met verouderde wet- en regelgeving versterkt de onveilige situatie. Investering in de modernisering van wetgeving, technologie en bewustwordingscampagnes zijn daarom onontbeerlijk”, aldus de RvR.

Achterstand in wetgeving wordt door de RvR ook specifiek genoemd bij het vuurwapengeweld. Hoewel schietincidenten steeds meer projectmatig worden aangepakt door criminele samenwerkingsverbanden te analyseren, constateert de Raad ‘helaas ook op dit gebied een achterstand in wetgeving’. ,,Er ontbreekt immers een bepaling om georganiseerde criminaliteit effectiever te bestrijden. Het Wetboek van Strafvordering van Curaçao biedt in tegenstelling tot het Nederlandse Wetboek van Strafvordering, ondanks de noodzaak ervan, geen mogelijkheid om onderzoek in te stellen op grond van de verdenking dat in georganiseerd verband ernstige misdrijven worden beraamd of gepleegd”, aldus de nadere uitleg.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties