29 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Reserves CBCS aanwenden’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Reserves CBCS aanwenden’

Cooper: Desnoods geeft regering-Pisas instructie aan Centrale Bank-president


Willemstad – MFK-minister Charles Cooper, lid van de regering-Pisas (MFK/PNP), houdt een stevig pleidooi om de (goud)reserves van de monetaire unie bij de Centrale Bank CBCS te gebruiken voor grootschalige overheidsbestedingen ten behoeve van bijvoorbeeld de wegeninfrastructuur.

CBCS-president Richard Doornbosch krijgt er in een recent interview met Telenotisia zelfs flink van langs van Cooper, die aangeeft dat als de topman van de Centrale Bank niet meewerkt hij een ‘instructie’ daartoe kan verwachten.

Hoe kan het zo zijn dat de CBCS op een reserve zit van ruim een miljard gulden, terwijl dit volgens Cooper conform het Centrale Bankstatuut maximaal slechts 35 miljoen gulden hoeft te zijn. Afgelopen weekend ging het fragment met zijn verklaring rond via WhatsApp.

Het heeft bij sommigen gelijk gezorgd voor een schrikreactie. Ten eerste de toon die het kabinet-Pisas aanslaat richting de hoogste functionaris van het onafhankelijke instituut de Centrale Bank, waarvan de raad van bestuur (RvB) noch de raad van commissarissen (RvC) instructies mogen vragen of aanvaarden.

Maar ook en vooral omdat Cooper de facto (opnieuw) een pleidooi houdt om de goudvoorraad aan te spreken alsof deze reserves verder geen doel dienen. Het goud op de balans van de CBCS heeft echter een belangrijke monetaire functie. ,,Critici zullen terecht stellen dat met het tornen aan het goud of zelfs de discussie over goudverkopen, het vertrouwen van het publiek in onze valuta zwaar wordt aangetast”, publiceerde deze krant in april 2021.

Overigens kan het verkeren, want twee jaar geleden wilde toen Statenlid van de oppositie maar beoogd bewindsman van de nog te vormen MFK/PNP-coalitie van de toenmalige Financiënminister weten welke stappen de regering van plan was te nemen om te voorkomen dat de CBCS ‘misbruik maakt van haar onafhankelijkheid en onze goudreserve zal verkopen, zonder hier eerst in overleg te gaan met de regering’.

Nu doet Cooper – zelf minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) – voorkomen alsof de reserves probleemloos aangewend kunnen worden ten behoeve van grote regeringsprojecten. Hij maakt daarbij wel duidelijk onderscheid tussen consumptieve bestedingen een productieve uitgaven. Geen extra geld voor onderstandstrekkers, zegt hij, maar wél in het wegennet en in algemene zin de publieke infrastructuur.

Daarvoor is de komende jaren zo’n 400 miljoen nodig. Door de reserves bij de CBCS in te zetten, voorkomt de regering het moeten aangaan van nieuwe leningen bij Nederland en daarmee schuldtoename alsmede afhankelijkheid van politiek Den Haag. ,,Of wil Doornbosch dat wij ervoor in Nederland op de knieën gaan?”

Als het niet lukt om hiervoor financiering te krijgen bij lokale banken en pensioenfondsen – het geld wordt met de motorrijtuigenbelasting als zekerheid in twintig tot dertig jaar afbetaald – dan móét de CBCS-president helpen, gezien de ‘exorbitante reserves’. ,,Zo niet, moet Doornbosch maar weg en moet er een Yu di Kòrsou komen die het wel begrijpt.”
Toch zijn er ook buiten, en naar wordt vernomen ook binnen de coalitie zorgen. Om hiervoor echter de goudvoorraad aan te spreken – het spreekwoordelijke ‘tafelzilver’ te verkopen – is volgens experts riskant, aangezien het goud een ‘stabiliserende factor’ vertegenwoordigt voor de gulden en dus een basis vormt voor het vertrouwen op Curaçao en Sint Maarten.

,,Alle acties of voorgenomen handelingen ten aanzien van de verkoop of de wijziging in de goudvoorraad in relatie tot de in omloop zijnde guldens kunnen resulteren in een effect op het vertrouwen in de stabiliteit van de gulden”, berichtte deze krant in 2021, toen dezelfde discussie speelde.

Het is niet geheel duidelijk waarom het onderwerp opnieuw actueel is. Naar verluidt zou dit afgelopen week zijn besproken tijdens de Raad van Ministers. De gedachte is dat Curaçao (en dan ook Sint Maarten, waarmee de monetaire unie wordt gevormd) een surplus aan goud zou hebben.

Cooper speelt het echter duidelijk op de man: ,,Doornbosch moet begrijpen dat hij op die positie zit voor Curaçao en Sint Maarten”, zegt hij in het vraaggesprek bij <f”ADScala-Italic”>TeleCuraçao<f”ADScala-Romein”>. ,,Wanneer heeft hij door dat de bevolking bloedt?” De minister wijst erop dat de CBCS zelf al een keer goud heeft verkocht ‘om tekorten, ontstaan door zijn eigen mismanagement, af te dekken’ (dat betrof volgens de Centrale Bank een ‘waardemutatie op goud’, waarbij de goudvoorraad zelf ongewijzigd is gebleven, red.).

‘Als burger en als minister’ sluit Cooper niet uit dat er binnen de regeringscoalitie genoeg steun is om een instructie te geven aan de leiding van de CBCS-president, als hij het niet uit zichzelf doet. ,,Het zijn niet de reserves van Doornbosch”, voegt de bewindsman eraan toe. Cooper stelt verder dat de hoogste functionaris van de Centrale Bank twee rollen heeft: het bewaken van de waarde van de gulden en een handje helpen als dat kan omdat er te veel reserves zijn.
Deze krant heeft de meest recente balans erop nageslagen: per eind maart 2023 gaat het om bijna anderhalf miljard (1.489,7 miljoen gulden om precies te zijn). De hoogte is afhankelijk van de goudprijs en die fluctueert constant.

Volgens het Bankstatuut (artikel 34) bedraagt het kapitaal van de CBCS 30 miljoen en vormt de Centrale Bank een reservefonds tot een bedrag van nog eens 30 miljoen ‘bestemd tot dekking van mogelijke verliezen op het kapitaal van de Bank’ (de 35 miljoen die Cooper noemt, komt hier niet in voor). Echter, hetzelfde statuut stelt ook (in artikel 35) dat ‘de Bank in elk geval een bestemmingsreserve voor de deviezen die onder haar directe beheer vallen vormt’. Deze deviezen belopen zo’n 3 miljard (waarvan 1,2 miljard aan terug te betalen of te herfinancieren Nederlandse liquiditeitsleningen aan Curaçao en Sint Maarten in verband met de coronacrisis). Op het balanstotaal van ruim 5,1 miljard bedraagt de post ‘kapitaal en reserves’ 1,3 miljard.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

 1. Ik mis nog alleen een soort flapper flap flop Bassie en Adriaan in het bestuur van Holle Bolle Gijs Cooper als adviseurs gaten zakkenvullers.

 2. Die snappen het uitstekend.
  Hun eigenbelang gaat ver voor het belang van algemeen of functie.
  De hoogopgeleide Europese Nederlander en de hoog opgeleide ydk met integriteit, dat had ik er bij moeten zetten, snapt het niet.
  De integriteit is hierin dus eigenlijk belangerijker dan de opleiding.

 3. Maar ik denk dat een hoog opgeleide ydk dat ook niet snapt.

  We hebben zoveel goede mensen. Steven Martina, Suzy Romer, Ivar Asjes, Eric Garcia, Chos Romero, Familie Lasten

 4. O je bedoelt; ” ,,Zo niet, moet Doornbosch maar weg en moet er een Yu di Kòrsou komen die het wel begrijpt.”
  Daarmee bedoelt hij idd, volgens mij, dat Doornbos geen ydk is en dat ydk het begrijpt dat je het best je reserves op kan maken en verdelen onder je armen.
  Idd dat snapt een hoogopgeleide Europese Nederlander niet…
  Maar ik denk dat een hoog opgeleide ydk dat ook niet snapt.

 5. ,,Zo niet, moet de YDK maar weg en moet er een Nederlander komen die het wel begrijpt.”

  Als ze dit in Nederland zouden zeggen zou de wereld te klein zijn en zou het racisme zijn.

 6. Wanneer trapt de bevolking deze, over de rug van de bevolking volgevreten ,BLOOPER-rolmops eens als persona NON GRATA van het eiland! De vleesgeworden schofterigheid!

 7. Desnoods ga jij aan de hoogste boom cooper. Je weet niks, je kan niks , mfk allemaal voor het schavot.
  Denkt even wat in te brengen.
  Geef al je gegapte poen terug.
  En biedt excuses aan , je kiezers en het hongerige volk hebben daar recht op.

 8. Holle Bolle Gijs Cooper wegenplan, vrachtwagentje van F&F met koud asfalt langs de gaten laten rijden gat vullen klap erop en zak gevuld, na 1 dag regen gat leeg en Cooper de gat vuller komt weer zingend met F&F langs.

 9. Top idee. De rest van de wereld, inclusief reuzen als China, Rusland, Turkije etc. zijn met een vooruitziende blik hun goudvoorraden fors aan het ophogen. Dat alles door een mogelijke reset van het geldsysteem. Mocht dat noodzakelijk blijken door de waanzinnige hoeveelheid geld die is bijgedrukt door centrale banken. Maar Curaçao, tot overmaat van ramp met een gulden gekoppeld aan de dollar, maakt de laatste restjes op. Dat noem ik pas blufpoker…..

 10. Ja tuurlijk zo stelen we verder.
  Cooper de grootste dief van allemaal.
  Vraag hem hoe het gaat met bouw projecten van z.n hoofd sponser Dusron
  Oplichter en dief..

 11. Geen gezijk, iedereen rijk.
  Als uitspraak.
  Maar wat hij bedoelt is dat het onder de armen, die van hem, verdeeld moet worden.
  Het heeft drie doelen;
  Een gebaar naar het electoraat;
  Het laten zien dat hij als minister van verkeer alles in het werk stelt om de verouderde infrastructuur aan wil pakken na decennia verwaarlozing.
  Een gebaar naar zijn sponsoren, als je me blijft steunen zorg ik dat je mee kan profiteren.
  En uiteraard zijn eigen portemonnee elk groot project kan afgeroomd of af gerömerd worden.

 12. Cooper, tja wat zal ik zeggen? Eens een populist altijd een populist. Omdat hij het niet voor elkaar krijgt om een goed beleid te voeren, moet anderen dan maar voor opdraaien. Ongelofelijk!!! Ik zou kunnen zeggen dat hij een ‘sin berguensa’ (Schaamteloos) is. Maar ik zou daarvoor aangeklaagd kunnen worden voor laster. Dus zeg ik het niet. Maar 1 ding weet ik zeker hij heeft geen ‘berguensa’ (schaamte).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties