31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Tweede Kamer-voorzitter: Een unicum

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Tweede Kamer-voorzitter: Een unicum

Motie-Mercelina (PNP) in Tweede Kamer


Willemstad/Den Haag – ,,Een unicum”, noemt Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) het dat komende dinsdag in het Nederlandse parlement wordt gestemd over een gisteren ingediende motie van het Curaçaose Statenlid Gwendell Mercelina (PNP).

De parlementariër van Partido Nashonal vraagt de Rijksministerraad, in verband met het stroef lopende proces rond de goedkeuring van het door Curaçao gewenste belastingverdrag met Malta, ‘te faciliteren dat belastingverdragen van Curaçao op passende wijze en zonder onnodige belemmeringen worden geratificeerd’.

De Nederlandse staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën daarover: ,,Ik heb net de motie gehoord. Ik denk dat ik daarover advies ga vragen aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), die over het Statuut en Koninkrijksrelaties gaat, en aan de minister van Buitenlandse Zaken (BZ), die over verdragen gaat. Ik ga dus verder geen appreciatie geven, in afwachting van wat beide collega’s daarover gaan zeggen.”

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de verdragstekst en de motie-Mercelina. ,,Dat wordt een unicum. Ik weet niet of u dan nog hier bent of dat u dinsdag in Curaçao bent. U bent nog hier? Dan mag u op de publieke tribune of in de voorzittersloge zitten en kunt u beluisteren hoe er over uw motie wordt gestemd.”

Gisteren mochten bij de plenaire behandeling van het belastingverdrag tussen het Koninkrijk, ten behoeve van Curaçao, en Malta behalve Kamerleden ook drie Statenleden het woord voeren, als ‘bijzonder gedelegeerden’.

,,Ik heet ook de bijzonder gedelegeerden welkom”, aldus Bosma, namens de partij van Geert Wilders, PVV, Tweede Kamervoorzitter. ,,Zij zijn aangewezen door de Staten van Curaçao.” Naast de sprekers Mercelina (PNP), Fergino Brownbill (MFK) en Giselle Mc William (MAN) was dat ook Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK).

,,Ik ben vereerd dat u er bent en dat ik deze historische behandeling mag voorzitten. Voorts heet ik in vak K (van kabinet, red.) de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Financiën van harte welkom. In de voorzittersloge heet ik de Gevolmachtigde minister van Curaçao, de heer Manuel, het Statenlid mevrouw Jesus-Leito en de griffier van de Staten van Curaçao, de heer Cijntje, van harte welkom.”

Aangezien het gaat om de behandeling van een rijkswet, hebben de bijzonder gedelegeerden het recht het woord te voeren. Er was een sprekerslijst vastgesteld waarop de Nederlandse afgevaardigden afwisselend met de afgevaardigden van Curaçao het woord voerden. ,,Conform artikel 17 van het Statuut hebben de bijdragen van de zijde van de bijzonder gedelegeerden het karakter van het geven van voorlichting”, aldus Bosma.

Terug naar de motie-Mercelina.

Die luidt: ,,Overwegende dat het essentieel is dat Curaçao gebruikmaakt van zijn fiscale autonomie om een verdragennetwerk op te bouwen dat bijdraagt aan de economische ontwikkeling van het land; constaterende dat het huidige proces via de Tweede Kamer complex lijkt te zijn, aangezien niet het parlement van Curaçao, maar dat van Nederland uiteindelijk over belastingverdragen beslist; van mening dat Curaçao voldoende capaciteit bezit om zelfstandig te onderhandelen op dit gebied en dat verdragen die voldoen aan internationale standaarden gestimuleerd dienen te worden; benadrukkende dat Curaçao momenteel slechts één belastingverdrag heeft, met Malta, dat afhankelijk is van ratificatie door Nederland, en dat het streven is om soortgelijke verdragen ‘stilzwijgend’ te laten goedkeuren, gezien de fiscale autonomie van Curaçao en het vermogen om zelf te onderhandelen; verzoekt de Koninkrijksregering, de Rijksministerraad (RMR), om bij belastingverdragen die door Curaçao worden onderhandeld en voldoen aan alle internationale standaarden, alvorens ze in behandeling te nemen en vragenrondes in te lassen voor goedkeuring, in lijn met de fiscale autonomie en het onderhandelingsvermogen van Curaçao, in overleg te treden met Curaçao om te faciliteren dat belastingverdragen van Curaçao op passende wijze en zonder onnodige belemmeringen worden geratificeerd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

  • De illegale sublicentie arresten van de Hoge Raad vindt u hier en hier
  • De illegale sublicentie adviezen van de Hoge Raad vindt u hier en hier
  • De illegale sublicentie vonnissen van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie vindt u hier en hier
  • Illegale sublicentie vonnissen van het Gerecht in Eerste Aanleg vindt u hier, hier, hier en hier.

Lees ook: Curacao.nu | Curaçao verlengt onrechtmatig gokvergunningen

Lees ook: Dossier Koninkrijksrelaties | Hoge Raad: Illegale Curacaose goklicenties mogen illegaal worden genoemd

Lees ook: Curacao.nu | Geen van de ‘masterlicentiehouders’ op Curaçao heeft een geldige vergunning

Lees ook: Follow The Money: Cryptomiljarden en illegale goksites: ‘Russisch’ 1xBet verovert vanuit Curaçao de wereld

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | Malafide trustbazen over misbruik van trustvergunningen voor illegale online goksites.

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | First Lady over innige banden tussen politici en de georganiseerde misdaad.

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | Masterlicenties over de illegaliteit van Curacaose online gok masterlicenties.

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | Sublicenties over de illegaliteit van Curacaose online gok sublicenties.

Lees ook: Koninkrijksbelangenblog | Witwaswalhalla over witwassen met behulp van een niet op de wet gebaseerde en niet door de overheid gereguleerde online gambling masterlicentie – sublicentie structuur.

Lees ook: Koninkrijksbelangenblog | Waar zijn de miljarden van Curacao? over belastingontduiking met behulp van een illegale en ongereguleerde online gambling masterlicentie – sublicentie structuur.

Overzicht: het Curacao Goksector dossier

Verdieping: De Koninkrijksbelangen blogserie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties