28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Stelletje rovers’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Stelletje rovers’

Politiek commentator over ‘foute grap’ Nederlandse minister


Willemstad – „Stelletje rovers!”, zou volgens ‘een van de pikantste anekdotes over de beladen verhouding tussen Nederland en de Caribische eilanden’, zijn gezegd door één van de toenmalige bewindslieden Vermeend, Wijers, Voorhoeve en Zalm toen zij met de Gulfstream van Defensie naar de West reisden.

F04 rovers RMR Treveszaal RijksoverheidZo schrijft politiek commentator Wouter de Winther van de Nederlandse krant De Telegraaf in een opiniestuk ‘Emotionele strijd om geld voor de West’. De anekdote dateert uit het eerste kabinet-Kok.

De financiële top van het toenmalige kabinet wilde met de Antillen onderhandelen over het doorvoeren van (ook toen al, red.) ‘hervormingen’. Tegelijkertijd was Nederland bereid de knip te trekken om de Caribische tekorten aan te zuiveren. Aan boord heerste een uitgelaten sfeer.

PvdA’er Willem Vermeend had niet al te hooggespannen verwachtingen. ,,Het geld zullen ze, denk ik, wel accepteren. Maar hervormingen… ho maar!”, herinnert een aanwezige zich de woorden van de toenmalige staatssecretaris van Financiën. Aldus de bijdrage van de Telegraaf-commentator.
,,Gebulder steeg op”, schrijft De Winther. ,,De grootste grappenmaker onder de bewindslieden deed er nog een schepje bovenop en siste tegen het raam: ‘Stelletje rovers!’. En deed daarna snel het raamschuifje omlaag. Er werd smakelijk om gelachen.” Wie die ‘grootste grappenmaker’ was, blijft onbekend.

De Nederlandse opiniemaker weet te melden dat ‘de Oranjes doorgaans op een enthousiast onthaal kunnen rekenen’, maar dat ‘politiek Den Haag al decennia een beladen relatie onderhoudt met de eilanden’. De Rijksministerraad-sessies (RMR) ‘zijn voor de Nederlanders bepaald niet een hoogtepunt’, weet de auteur.
Hij schrijft onder het tussenkopje ‘Grote auto’s’ dat bewindslieden van toen en nu zich herkennen in de beschrijving ‘verschrikkelijk’ als de RMR wordt omschreven.

,,Sommigen spreken niet eens Nederlands”, vermeldt een ervaringsdeskundige, wijzend op de Gevolmachtigde ministers in Den Haag van de Caribische landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten. ,,Ze rijden in grotere auto’s rond dan het Nederlandse kabinet, werken hooguit een dag per week en lezen teksten voor uit de eilanden die ze voor het eerst zien als ze hem uit de envelop halen.”

Nadat voorgelezen vragen of statements zijn geadresseerd door de andere (Nederlandse, red.) ministers, gebeurt het volgens het artikel in De Telegraaf nog al eens dat die opmerkingen door de Gevolmachtigde minister voor kennisgeving worden aangenomen.

,,Waar wel discussies over zijn: geld”, vervolgt De Winther. Ze zijn ‘in het recente verleden zelfs ontspoord’, weet hij op basis van wat hem is verteld. ,,Volgens een aanwezige maakten de eilandministers op een zeker moment een van de beroemde schreeuwbuien van de minister-president mee, waarin Rutte een van zijn Antilliaanse gesprekspartners toebeet: ‘Dan gaan jullie er toch uit! (in het oorspronkelijke stuk met kapitalen afgedrukt, red.).

Het stuk licht toe: ,,Oftewel: verlaat het koninkrijk dan maar. Later bond de minister-president weer in, zich schuldig voelend, en kregen de eilandministers toch een beetje hun zin. Want de afspraken binnen het koninkrijk vereisen dat men er toch samen uit moet komen. Den Haag kan niet eenzijdig bepalen dat er afscheid moet worden genomen van een of meerdere Caribische eilanden, tenzij Nederland zelf uit het Koninkrijk stapt.”

De ook van tv bekende Nederlandse politiek commentator verder: ,,Waar Nederland anno 2023 nog steeds probeert de eilanden te committeren aan ‘hervormingen’, zodat ze ook financieel niet steeds hoeven aan te kloppen in Den Haag, wekt de Nederlandse bemoeienis bij politici op de eilanden juist irritatie op.” Dan volgt de kwestie dat er ‘namens het parlement en de burgers van Sint Maarten’ in 2021 bij de mensenrechten-rapporteur van de VN een officiële klacht was ingediend. Het Nederlandse kabinet kreeg een afschrift.
,,Het epistel, opgesteld door een Amerikaans advocatenkantoor uit Washington, geeft een hele andere indruk van het sentiment op de eilanden dan het volksfeest dat dezer dagen rond de Oranjes lijkt plaats te vinden”, stelt De Winther vast.

,,Zo zou Nederland zich volgens de klacht al decennia koloniaal gedragen richting de bevolking van de zes Caribische eilanden. Dit zou komen omdat de Nederlandse regering ‘haar voornamelijk blanke Europese burgers’ zou voortrekken bij het verstrekken van hulp en intussen de eilanden verder in de schulden zou duwen.” Zo penden de Amerikaanse juristen voor Sint Maarten op.
Bij ervaringsdeskundigen die de vrolijke Oranje-beelden dezer dagen aanschouwen, echoot volgens De Winther ‘de foute grap van de minister uit Kok-I nog met regelmaat na’.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Wellicht moet Nederland het gewoon anders spelen. I.p.v. de eilanden verlaten het Koninkrijk verlaat Nederland het Koninkrijk en sticht dan gewoon een nieuw Koninkrijk. Dan mogen de eilanden het pude Koninkrijk hebben.
    LOL

  2. De bevolking kiest op basis van hun onderbuikgevoelens, loze beloftes en kruimels van hun eigen tafel.
    Hoe slecht het ook is de enige manier om een politieke veranderingen te krijgen is het zorgen dat de tafel van de bevolking leeg is.
    De onderbuikgevoelens zijn alleen door educatie te bestrijden en dat gaat niet gebeuren de school is bij nos cultura gaan horen.
    De educatie taal wordt verheerlijkt als het antwoord op de achterstand zonder over de consequenties na te denken.
    En dan is het financieel “afknijpen” van scholen en binnen scholen mismanagen van de wel beschikbare fondsen en het geven van vrije dagen aan onderwijzers ook onderdeel van het plan om de educatie laag te houden.
    De loze beloftes zijn ook onderdeel van nos cultura en door het electoraat volledig geaccepteerd als normaal.
    Pas als er geen kruimels meer over zijn is er een kans dat de politiek gaat wankelen en dat er een hervorming gaat komen.

  3. Het wordt tijd dat NL nu een keer zegt genoeg is genoeg; we stappen eruit.
    Met het decennialang trekken aan een dood paard kom je niet verder.
    Zeker in deze moeilijke tijden waarin 1.1 miljoen NLers in armoede zitten moet het fêteren van de graaiers hier ophouden.
    Overigens zijn er sinds 2020, 4000 mensen vertrokken.

  4. Uit de anecdote blijkt dat de individuele Nederlandse politicus weldegelijk weet hoe het op de eilanden gaat.
    Uit de anecdote blijkt ook dat het ze aan de ballen ontbreekt om het in het openbaar te zeggen of er maar iets tegen te doen en hoeven de burgers van de eilanden geen verandering van Nederland te verwachten.
    Ook de rovers van nu en van het verleden hoeven zich geen zorgen te maken dat hun kapitaal en of machtspositie door Nederland in gevaar gebracht wordt.
    Het is een interne aangelegenheid die intern opgelost moet worden.
    Door wie?

  5. Er is dus in minimaal 28 jaar nog niets verandert. Het lijkt me wel grappig de reactie te zien van de 3 eilanden als Nederland zou melden het Koninkrijk te willen gaan verlaten.
    Dreiging van onze kant dat we dan de leningen niet zullen terugbetalen lijkt weinig zinvol. Ze weten ongetwijfeld wel dat dat toch nooit zal gebeuren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties