25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend

created by dji camera

Willemstad – Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs.

In de eerste tien jaar na het verkrijgen van de autonome status in 2010 ging van alle ministeries relatief het meest geld naar Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS). Op de voet gevolgd door Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

Maar wat opvalt is dat er steeds minder naar het ministerie van Onderwijs gaat en juist steeds meer aan Gezondheid wordt besteed. Dat blijkt uit een presentatie ‘Curaçao: ontwikkelingen en uitdagingen’ van de Centrale Bank CBCS, opgevraagd door het Antilliaans Dagblad. De presentatie werd gegeven tijdens het werkbezoek van de Bijzondere Commissie Koninkrijk van de Raad van State aan Curaçao.

Daarbij werd onder meer stilgestaan bij de gewone dienst-uitgaven per ministerie. Op de gewone dienst worden de lopende (ofwel operationele) baten en lasten van de overheid geregistreerd. Uit de overheidscijfers blijkt dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) over de periode 2011-2022 gemiddeld het hoogste aandeel in de totale uitgaven op de gewone dienst had, namelijk 20 procent. Dat wil zeggen: van elke gulden die de overheid ontvangt, onder meer uit belastingen, twee dubbeltjes naar Onderwijs gaan.

Op de tweede plaats staat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN); met 18 procent. Justitie is goed voor 13 procent, evenveel als Financiën. Het ministerie van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening (BPD) volgt met 11 procent; gelijk aan Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) krijgt slechts 6 procent van de begrotingstaart, net als Algemene Zaken, inclusief de Staatsorganen en overige algemene organen. En voor het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), tot slot, resteert niet meer dan 3 procent.

Als wordt ingezoomd op OWCS enerzijds en GMN anderzijds – en dit vanaf 2013 omdat een jaar daarvoor de basisverzekering werd geïntroduceerd, waardoor bepaalde uitgaven aan zorg zijn verschoven van SOAW naar het GMN – dan gebeurt er volgens de Centrale Bank-presentatie iets ‘opvallends’:

De totale uitgaven op de gewone dienst van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport laten ‘een dalende trend’ zien. Aan de andere kant is te zien dat de uitgaven van Gezondheid, Milieu en Natuur veel volatieler zijn maar ‘trendmatig een lichte stijging’ vertonen. Ook indien de coronajaren (2020 en 2021) buiten beschouwing worden gelaten, is sprake van een stijging.

Dat houdt in, meer ‘consumptie’ van zorg versus minder ‘investeringen’ in onderwijs. De uitgaven zijn volgens de Centrale Bank voor beide ministeries in reële termen, ofwel gecorrigeerd voor inflatie. Een grafiek laat zien dat het voor OWCS gaat om een daling van circa bijna 370 miljoen tot minder dan 310 miljoen per jaar, terwijl GMN steeg van 340 miljoen richting 360 miljoen.

Op de kapitaaldienst worden de kapitaalsuitgaven (lees overheidsinvesteringen) en -inkomsten geregistreerd. Hier is te zien dat over de periode 2011-2022 het ministerie van Gezondheid het hoogste aandeel had in de totale uitgaven op de kapitaaldienst (29 procent). Dit komt voornamelijk door de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Op de tweede plaats staat het ministerie van VVRP (20 procent).

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Tja je least een ziekenhuis van een miljard. Waar je eerder een bouwval al niet kon betalen. En alle jeugd die een beetje slim is jaag je weg. Tezamen met buitenlandse ondernemers. Die discrimineer je de vernieling in. Dus ja de vergrijzing slaat toe.

    Daar heb je geen peperdure centrale bank voor nodig on dat te berekenen. Heel Curaçao kan in een Excel spreadsheetje.

    En Robert. Dat is maar een piepklein projectje. West punt kan open.
    Shotte had het als eens berekend voor een beetje goede economie moeten we minstens naar 250.000 inwoners, liefst 350.000. En willen werken in de diensten servicesector.

  2. Wat denk je van cooper , dat is koren op z’n molen , zijn goudmijntje, maar kom niet met integere Nederlsnders aan , die deze vent in de kneis hebben.

  3. GMN staat vooral (of bijna alleen?) voor Gezondheid. Milieu en Natuur komen er nog steeds bekaaid af. Misschien dat het anno 2023 tijd wordt daar wat meer aandacht aan te gaan besteden? Zeker gezien onze economische motor [toerisme), behoud van ons eiland en bescherming tegen hebzucht van ‘projectontwikkelaars’ die van ons eiland een soort van groot wit-betonnen Mambo-makambo-eiland willen maken (met respect voor onze landgenoten uit NL)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -