
De brief moet nu eerst ook nog in een openbare Statenvergadering aangenomen worden om vervolgens opgestuurd te kunnen worden naar minister Javier Silvania (MFK).
Medio januari schreef de minister een brief aan de Statenvoorzitter met het verzoek om een gemotiveerd voorstel te doen voor het laten vervallen van het zogenoemde ‘solidariteitsprincipe’.
Het gaat om het voornemen van de regering om per 1 juli 2023 de korting op het salaris te laten vervallen. De Staten stemden op 7 april 2020, uit solidariteit, in met de inkorting, omdat ook alle ambtenaren 12,5 procent moesten inleveren op het totale arbeidsvoorwaardenpakket. De maatregel was een eis van Nederland voor het toekennen van liquiditeitssteun tijdens de coronacrisis.
In de conceptbrief staat: ,,De Covid-19 pandemie is inmiddels voldoende onder controle en de economie is zich aan het herstellen. De huidige financiële situatie van het Land Curaçao is dusdanig hersteld dat de noodzaak voor de handhaving van het solidariteitsprincipe niet meer aanwezig is. Met een eventuele versoepeling van de arbeidsvoorwaarden van gezagdragers is rekening gehouden in de meerjarenbegroting. Het Land Curaçao heeft geen liquiditeitssteun gevraagd aan Nederland in 2022. De begroting van het dienstjaar 2023 is in evenwicht conform de financiële normen in de Landsverordening comptabiliteit 2020 en de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten.”
Bron: Antilliaans Dagblad
@Brian S: ik was de rolstoel opgang op grote knip nog vergeten te vermelden
@Brian S: democratie is niet hetzelfde als doen wat het volk wil. Het volk is wispelturig en wil de ene dag 1000 koeien, de volgende dag spacetravel en de dag daarna een brug naar klein Curacao. Wat op Curacao ontbreekt is dat er vrijwel geen enkele vorm van checks zijn kijk bv voor consumenten belangen: financiele instellingen kunnen te laat publiceren en komen er mee weg, airport security kan doen wat zij willen, service bij overheid is traag en inefficient maar je kan nergens je klacht of feedback kwijt. Als wat meer nederlanders eens een tijdje in het buitenland zouden gaan wonen en werken, beseffen zij pas dat nederland niet eens zo slecht georganiseerd is, wat meteen verklaard waarom op lijstjes van beste landen om te wonen, hoe gelukkig mensen zijn, levensverwachting, en anti corruptie, Nederland (en west europa) gewoon heel goed scoren
@CR,
Voorheen hadden we Regering van de NA die als een soort eerste kamer kon functioneren mbt voor de eilandsbesturen. Die is nu weg gevallen.
Aan de andere kant. Nederland kent wel weer veel van de randvoorwaarden maar is daar wel een democratie. Voert men de wil van het volk uit? Uitsluiten van bepaalde partijen is op zich niet de wil van het volk volgen. Referenda hebben maar niets doen met de uitslag en min of meer verstrikt door verdragen en een EU denk ik dat veel mensen denken dat de regering niet de wil van het volk uitvoert.
@Brian S: democratie werkt enkel met checks en balances. op Curacao is er geen:
* eerste kamer
* kritische pers/media (een uitzondering daargelaten)
* passief en onproductief ambtenaren apparaat dat niet vooruit te branden is
* toezicht houder die structureel de boel op zijn beloop laat en te laat ingrijpt
* instanties als CFT, SER die wel blaffen maar niet bijten
* RvC en RvB die telkens uit dezelfde mensen bestaan waardoor er in praktijk van toezicht geen sprake is
* partijen zonder enig partij programma zodat de kiezer achteraf nooit verhaal kan halen
* projecten zoals Insel Air, CMC, en RDK waarbij transparantie volledig ontbreekt zodat niemand vragen kan stellen
democratie is de beste staatsvorm, maar zolang de randvoorwaarden ontbreken is het aanmodderen
We kunnen concluderen dat democratie niet voor elk land de oplossing is.
Niet eens de mensen die onder de armoede grens leven en, bijna 100% afhankelijk zijn van handouts.
Hoe kan een democratie zich zo corrupteren dat verkozen politici hier mee wegkomen?
Hoe is het mogelijk dat een democratische samenleving zich decennia lang laat leeg roven door de mensen die ze zelf kiezen?
Het antwoord op die vragen is de sleutel naar verandering.
Zolang de meerderheid dit niet (willen) zien gaat het systeem niet veranderen en blijft alles zoals het is.
Stilstand is achteruitgang en dus gaat het alleen maar achteruit.
Zolang de meerderheid blij gemaakt kan worden met de kruimels van de tafel en ze niet doorhebben dat het juist de meerderheid is die zorgt dat de tafel gedekt is, gaat er niets veranderen.
Dit is het spel en het wordt al decennia met succes gespeeld.
En het is zo simpel je hoeft alleen maar naar de winnaars en de verliezers te kijken.
Kijk naar de winnaars en hun politieke alliantie (de reaguurders kunnen de lijst, man en paard, zo noemen)
Kijk naar de verliezers;
Bevolking en kwetsbare groepen in het bijzonder.
En kijk dan naar de geschiedenis het inkomsten verschil, de top inkomsten en bron van de, on the books, inkomsten en ik beloof dat het om the books inkomsten maar een deel is van de werkelijkheid.
Ook in deze minister ploeg zijn er in hun periode ministers verhuisd naar gated resorts en bouw projecten terwijl ze 25% minder inkomsten hadden?
Er wordt amper geprobeerd hun fraude te verbergen en er is geen noodzaak toe.
Het systeem is ziek.
Slechte mensen. Eigen zak eerst dan F&F en mocht er nog iets over zijn dan komen de kruimels terecht bij de 1/3 = 50.000 van de meest kwetsbare mensen die zonder schoon water aan het voedselbank infuus mogen zitten.
Erg dit.
Vies idee die 25% afschaffing voor de statenleden. ! Van vieze, laag aan de grondse hebberige statenleden en politici, die absoluut geen moreel besef hebben en zo ook hun salaris elke keer omhoog stemmen. Ik eerst, dan mijn broer of zus, of oom, dan de vrienden van mijn familieleden. Curaçao heeft stuk voor stuk hoogst domme en egocentrische of goodgovernace met voetentredende statenleden, ZONDER UITZONDERING. Ik hoop dat geen van de zittende statenleden terugkomen, die er vooral lustig op losgereisd hebben in 2022 en het budget al op de helft van het jaar weggereisd hadden , en het budget van 2023 met een ton opgehoogd hebben. En met zijn allen neerstorten in de volgende “en block”reis naar de verkeersbeurs. Het gemiddelde IQ van Curacao zou gelijk om hoog schieten.
Desgraciado, sinberguensa nan!!!
Op de zeer hoog opgeleide Steven Martina na, zijn er geen Statenleden die buiten de Staten met een 40 urige werkweek zouden kunnen verdienen hetgeen ze nu verdienen met een 4(!) urige werkweek.
Beste voorbeelden: Pik Pisas (voorheen kopieerapparaatbediende op Bandabou) en het domme leeghoofd Gwendel Mercelina van de PNP.
Maar ook de valse Junny Carolina en het wandelende braakmiddel Rennox Calmes.
Tenzij ze natuurlijk een baantje toegeschoven krijgen, zoals minister Larmonie dat voor haar dochter bij de SVB heeft gedaan.
Hopelijk controleert dochterlief de bonnetjes daar beter dan haar moeder als Pueblo Soberna minister deed.
Het masker is definitief verdwenen. Solidariteit met de andere graaiers is voor deze staten belangrijker dan solidariteit met de de armen. De schulden zijn hoger dan ooit tevoren, de komende tien generaties mogen van deze lieden de rekening betalen. Deze rots is met zulke rovers hopeloos verloren.