25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Speciale eenheid voor subsidie

Larmonie-Cecilia: Wijken en buurtcentra centraal

De kaarten zijn afgelopen weekend door C-Post bij degenen die daarop recht hebben bezorgd, aldus de minister.

Willemstad – Sinds 1 juni is een speciale eenheid bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) belast met de toekenning en evaluatie van subsidies. Daarvoor zijn tien medewerkers aangenomen.

Dat heeft SOAW-minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het gaat om een pilotproject van een jaar binnen het grotere plan om de financiële administratie van het Land Curaçao te verbeteren. Met deze speciale eenheid hoopt de minister de uitvoering van het subsidiebeleid te verbeteren. Bovendien zal meer transparant worden wie, waarvoor subsidie krijgt.

De tien SOAW-medewerkers hebben cursussen gevolgd over het evalueren van een subsidieverlening. Die werden gegeven door Nederlandse professionals. ,,Deze medewerkers zijn specifiek met subsidie belast en daardoor kunnen we hier meer en beter aandacht aan geven”, zegt Larmonie-Cecilia.

In het beleid van de PNP-minister staan de wijken, en daarmee de buurtcentra, op het eiland centraal. Zij heeft sinds haar aantreden in juni 2021 verschillende wijken bezocht en gesproken met inwoners, onder wie jongeren, ouderen en onderstandtrekkers. ,,Want dit ministerie is ‘di hende, pa hende’, van mensen, voor mensen”, zegt Larmonie-Cecilia. Uit die ‘gesprekken, onderzoeken en berekeningen’ zijn plannen en projecten voortgekomen, maar die wachten merendeels nog op adviezen van betrokken departementen. Het gaat bijvoorbeeld om re-integratie van jongeren op de arbeidsmarkt en de verhoging van het minimumloon.

Larmonie-Cecilia: ,,Zodra de adviezen binnen zijn, zal ik delen wat er concreet gaat gebeuren binnen elk project.”

De minister gaf tijdens de persconferentie ook inzicht in de begroting van haar ministerie. Van de 126 miljoen gulden gaat bijna 70 miljoen gulden naar ‘maatschappelijke zorg’. Het merendeel van die 70 miljoen is bestemd voor ‘onderstanden en noodvoorziening’ (60 miljoen). De overige tien miljoen is voor bijdragen en subsidies aan overheidsbedrijven (7 miljoen), non-profitinstellingen (2,7 miljoen) en aan overige (85 duizend).

Twee andere grote posten op de SOAW-begroting zijn ‘sociale zorg’ (25,3 miljoen), bedoeld om de uitgaven aan premies aov/aww en dergelijke te dekken, en de subsidiebijdrage aan bejaardenoorden (14,2 miljoen gulden). Naar jeugdzorg gaat nog eens 8,1 miljoen gulden en de sociale werkplaatsen ontvangen jaarlijks 2,8 miljoen gulden.

Dan staat er 1,2 miljoen begroot voor het ‘uitvoeringsteam arbeid’ en ruim een miljoen voor ‘elektra- en watersubsidie’. ,,SOAW helpt mensen die hun Aqualectra-rekening niet kunnen betalen”, legt Larmonie-Cecilia uit. ,,Bijvoorbeeld met afspraken over een betalingsregeling.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. Oh, goed zo: een perfecte excuus om weer 10 F&F aan een goed betaalde baan te laten komen. Waarvoor is ” overig” eigenlijk bedacht? In welke portemonnee zullen deze ingaan?

 2. Binnen de elite is zwendel geen misdraging die lijdt tot sociaal “uitkotsen”.
  Zelfs het veroordeeld zijn voor misbruik van gemeenschapsgelden is geen stigma.
  Het is eerder een “bevestiging” dat je erbij hoort.
  Dit is in volledige tegenstelling tot de niet elite als zij iets doen dat tegen de sociale Morus is moeten ze bloeden en dat stigma zal ze achtervolgen de rest van hun leven.
  De gevierde “diversiteit” in de rechtspraak en dezelfde diversiteit in uitvoering van opgelegde straffen maakt dit ook duidelijk.
  En dan gaat de openlijk rotte elite een plan maken dat subsidies op de juiste plek komen?
  Op de zelfde manier dat ze zorgen dat middelen uit Nederland op de juiste plek aan komen zeker.
  Een commissie die gaat zorgen dat geld wel en alleen bij F &F komen en dat ze niet voor een ander doel gebruikt worden.

 3. En onder hen is jacinta constantia.
  Wel fijn ‘n job toegeschoven krijgen, wanneer je eigenlijk bijna 4 ton gejat hebt en in de nor hoort te zitten.
  Maar larmonie is zo flauw nog niet, ze heeft zichzelf ook behoorlijk wat oneigenlijk toegestopt.

 4. En onder hen is jacinta constantia.
  Wel fijn ‘n job toegeschoven krijgen, wanneer je eigenlijk bijna 4 ton gejat hebt en in de nor hoort te zitten.
  Maar larmonie is zo flauw nog niet, ze heeft zichzelf ook behoorlijk wat oneigenlijk toegestopt.

 5. Dit lijkt mij nu echt een functie als directeur voor Gerda Willems om haar door Cecilia op deze moeilijke job te zetten 10 mensen ondersteunen en begeleiden is voor haar een gebakken eitje , Gerda heeft vroeger ook na behoren in het Arbeidsbureau gewerkt, daar kan ik haar van.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -