27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Richtlijnen vertonen ‘ernstige gebreken’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Richtlijnen vertonen ‘ernstige gebreken’
MinFin Silvania geeft vorderingen (=bezittingen) Land zomaar weg | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De ‘Richtlijnen ter invordering van belastingen’ van de hand van de kersverse minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), waarmee wordt bewerkstelligd dat een belastingkorting wordt gegeven aan belastingschuldigen die kennelijk in staat zijn om ‘ineens’ hun belastingschulden te betalen, hebben zowel formeel- als materieelrechtelijk ernstige gebreken.

Zo stelt Tobias van het Nederend, belastingadviseur bij Deloitte Dutch Caribbean op Curaçao, in een aangeboden opiniebijdrage elders in het Antilliaans Dagblad.

,,Dit terwijl de Ontvanger over genoeg dwangrechtelijke invorderingsmiddelen beschikt om deze liquide belastingschuldigen hun volledig belastingschulden te laten betalen.” Hetgeen niet alleen beter was geweest voor de Curaçaose schatkist, aldus de auteur, maar wellicht ook een toestroom aan juridische procedures had gescheeld.

Hoe moet worden omgegaan met de Richtlijnen, ‘waarvoor elke wettelijke basis lijkt te ontbreken’? ,,De vraag rijst of dit zomaar kan en mag”, aldus de belastingspecialist die de vraag zelf stelt. ,,Het heeft in ieder geval als gevolg dat een illusoir paradijselijke omgeving, i.e. een fata morgana, wordt gecreëerd, althans in ieder geval voor degenen die niet aan hun belastingverplichtingen hebben voldaan en dat blijkbaar goeddeels wel konden.”

Van het Nederend gaat in zijn stuk in op het huidige arsenaal aan ingrijpende invorderingsinstrumenten, de ‘sanering’ van de belastingschulden, het discriminatoir aspect en de wettelijks basis. De belastingadviseur van Deloitte stelt dat door minister van Financiën Silvania met de Richtlijnen ‘zonder enige wettelijke grondslag’, vaststaande vorderingen (lees: bezittingen) van het Land Curaçao worden ‘weggegeven’.

Hij legt uit: ,,Op het moment dat belastingaanslagen definitief zijn geworden, behoren deze gelden toe aan het Land Curaçao, oftewel aan ons allemaal. Het enige dat nog resteert, is dat de Ontvanger deze, op basis van de belastingwetten vastgestelde, geldsommen dient in te vorderen.”

Middels de Richtlijnen wordt evenwel bewerkstelligd dat Silvania de ambtenaren bij de Ontvanger opdraagt om deze – op basis van de geldende belastingwetgeving vastgestelde en definitief geworden – belastingaanslagen te verminderen, met alle financiële gevolgen van dien.

,,Noch uit de Landsverordening invordering, noch uit een enkele andere verordening volgt een bepaling die de MinFin de bevoegdheid geeft om instructies ter kwijtschelding van belasting te geven.”

Hetgeen met zich brengt, aldus de belastingdeskundige, dat de bewindsman in zijn hoedanigheid als wetgever een dergelijke regeling niet rechtsgeldig kan treffen. Het kan dan ook niet anders dan dat de MinFin in deze als uitvoerder heeft opgetreden, vervolgt de auteur. Echter, is dit juridisch gezien evenmin mogelijk, aangezien ook in de rol van de MinFin als uitvoerder een bevoegdheid wettelijk geregeld dient te zijn of ten minste moet zijn gebaseerd op een wettelijke delegatiebepaling.

,,Beide ontbreken in kwestie. Het feit dat de Richtlijnen zelf ook niet verwijzen naar een besluit of enige andere wettelijke grondslag is dan ook niet heel opmerkelijk,” waarna Van het Nederend tot de stelling komt dat zonder enige wettelijke grondslag bezittingen van het Land worden ‘weggegeven’.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Dit zou in ieder enigzins beschaafd land benoemd worden als grove corruptie en vriendjespolitiek. Maar in een gemiddelde bananenrepubliek is het heel gebruikelijk om voor vriendjes die je in je positie hebben geholpen iets aardigs terug te doen.

  2. Beetje laat dat de schrijver hiermee op de proppen komt.
    Tijdens het kabinet Schotte 2010/12 heeft Jamaloodin als MinFin al eens een inkeerregeling het licht doen zien.
    Daar is nogal wat gekrakeel om geweest met betrekking tot zijn halfbroer Robbie van de loterij. Antedatering en zo.
    ( dat Silvania dit doet om de rijken te accommoderen, lijdt mijns inziens geen twijfel. De “gewone” burger betaalt gewoon op tijd of krijgt de deurwaarder achter zich aan. De zich verheven voelende rijke burger met contacten bij de Belastingdienst ziet niemand aan zijn deur. En daar ontstaan dan ook de aanzienlijke achterstanden. Zou Rhuggenaath ook tot die laatste groep behoren want hij heeft OOK niets aan versnelde inning van belastingschulden gedaan. Zou kunnen toch? Wat heeft de man eigenlijk wel gedaan?).

  3. Weer zo een betweter die graag wilt meedoen aan het spelletje, effe Silvania op de korrel nemen.

    Zou hem eigenlijk sieren om zijn “klanten” aan te moedigen hun verplichtingen niet aan de spreekwoordelijke laarzen te lappen.

  4. Het is niet de eerste keer dat ministers wat al te gemakkelijk met publieke middelen omgaan. Daar hebben ze geen wettelijke grondslag voor nodig

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties