32 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘PSI betrekken bij organisaties GGZ’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘PSI betrekken bij organisaties GGZ’

Secretaris-generaal GMN aan Capriles Kliniek: Nadrukkelijke wens minister


Willemstad – Ook de Curaçaose stichting Fundashon Perspektiva i Sosten Integral (PSI Skuchami) moet deel uitmaken van het overkoepelde samenwerkingsverband van de vier GGZ-organisaties (geestelijke gezondheidszorg) van alle zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

psiDat is ‘nadrukkelijk de wens’ van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), zo laat secretaris-generaal Sharlon Melfor, de hoogste ambtenaar van GMN, weten aan directeur Henk Kamsteeg van Stichting Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Dr. David Ricardo Capriles.

De Capriles Kliniek maakt deel uit van de ‘GGZ Samenwerking CAS-BES’, waarbij CAS staat voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten en BES voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit samenwerkingsverband bestaat sinds oktober 2021, zo blijkt uit een niet ondertekende versie ervan dat afgelopen weekend naar het Antilliaans Dagblad werd gestuurd; samen met de brief van SG Melfor aan Capriles-directeur Kamsteeg.

De brief ‘namens de minister van GMN’ laat weten dat de bewindsman kennis heeft genomen van de Koninklijke Workshop GGZ die deze week vanaf vandaag 3 april tot 5 april gepland staat op Bonaire. Topambtenaar Melfor noemt de samenwerkingsovereenkomst tussen de vier GGZ-organisaties op de eilanden ‘een belangrijke ontwikkeling’ en ‘wij willen u graag feliciteren met deze mijlpaal’.

Maar, GMN-minister Javier Silvania (MFK), heeft dus verder nadrukkelijk de wens uitgesproken dat ook de stichting PSI Skuchami deel zal uitmaken van het overkoepelende samenwerkingsverband.
,,Hij beschouwt dit als een cruciale stap om de geestelijke gezondheidszorg op de eilanden te verbeteren en hij is ervan overtuigd dat de PSI een waardevolle partner kan zijn en een belangrijke bijdrage kan leveren aan de samenwerking.”

Gehoopt wordt dan ook, zo besluit het schrijven van Melfor aan de voorzitter van de raad van bestuur (RvB) van Capriles Kliniek, ‘dat u deze wens van de minister serieus zult overwegen’ en – om zijn boodschap aan Kamsteeg nóg duidelijker te maken – ‘dat u alles zult doen wat in uw macht ligt om de PSI op te nemen in het samenwerkingsverband’.

De brief is van afgelopen vrijdag 31 maart, terwijl de genoemde workshop vandaag maandag 3 april van start gaat. Wat aan de samenwerkingsovereenkomst GGZ CAS-BES opvalt is dat van elk van de landen één organisatie partij is: Stichting Mental Health Caribbean (op Bonaire voor Caribisch Nederland); Stichting Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Capriles (Curaçao); GGZ Respaldo (Aruba); en Stichting voor de promotie en begeleiding van de Geestelijke Gezondheidszorg op Sint Maarten ofwel the Mental Health Foundation (Sint Maarten).

Onderaan de samenwerkingsovereenkomst staan de vier namen van de leidinggevenden van genoemde instellingen. Naast Kamsteeg van de Capriles Kliniek op Curaçao, zijn dat Erik Jansen van Mental Health Caribbean op Bonaire, Hendrikus van Gaalen van GGZ Respaldo op Aruba en Sandro Garcia van Mental Health Foundation Sint Maarten.

Partijen werken samen om te komen tot een kwalitatief goed behandelklimaat, op het gebied van psychiatrische en psychologische problematiek en GGZ in zijn algemeenheid, zo luidt de eerste doelstelling van het samenwerkingsverband.

Er zijn ook samenwerkingsactiviteiten voor de periode tot 2025 afgesproken. Onder andere op het gebied van opleiding, bij- en nascholing van personeel, maar ook op het terrein van kwaliteit en doorontwikkeling alsmede zaken als wetgeving.

PSI Skuchami
Fundashon Perspektiva i Sosten Integral (Stichting PSI Skuchami) is een ambulante geestelijke gezondheidszorg op Curaçao en levert diensten vanuit verschillende locaties (de zogeheten ‘Skuchami-kantoren’) die verspreid zijn over het eiland. ,,De zorg richt zich op het bevorderen van geestelijke gezondheid, het opheffen van geestelijke ongezondheid en als dat niet mogelijk is de situatie waarin de cliënt zich bevindt zoveel mogelijk draaglijk maken”, zo meldt de website van de Stichting Federatie Zorginstellingen.

De organisatie, die bestaat uit circa 48 formatieplaatsen, heeft een afdeling Kinderen & Jeugd/Coördinerend Orgaan Jeugdhulpverlening, een afdeling Gezins- en Levensvragen en Algemene Psychiatrie en psychotherapie, een afdeling Acute en Revalidatie Psychiatrie, een afdeling Ouderen en een afdeling Dienstverlening aan Organisaties.

Onder het kopje ‘beleid’ staat dat de stichting ‘ernaar streeft haar positie als leidinggevende organisatie op het gebied van de ambulante geestelijke gezondheidzorg op Curaçao te verstevigen en uit te bouwen’ door het verstrekken van hoogwaardige zorg op een klantvriendelijke, efficiënte en toegankelijke wijze met het doel het mede bevorderen, herstellen en beschermen van de geestelijke gezondheid van haar doelgroepen. Voor de financiering heeft PSI een zorgcontract met de overheid.

PSI werd in 2000 opgericht. Volgens het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is de huidige interim/waarnemend-directeur Angelica Maria Caris Dijk. De raad van toezicht (RvT) telt twee leden: Geraldine Scheperboer-Parris en Raymond Mari.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties