27 C
Willemstad
• vrijdag 9 juni 2023

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Jacinta Constancia: Op de dag dat ik mijn straf moet uitzitten, zal ik me melden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Jacinta Constancia zal zich melden op de dag dat ze wordt opgeroepen om haar gevangenisstraf uit te zitten. Met deze woorden reageert de voormalige...

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Protest 14 bonden op 1 mei

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Protest 14 bonden op 1 mei

Willemstad – De onderwijsvakbond Dosente i no-dosente pa un Edukashon Nobo (Doen), die in juni twee jaar bestaat, zal samen met de 13 andere vakbonden een protestdemonstratie houden op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Directe aanleiding hiervoor zijn de verhogingen van kosten van elektriciteit en water en de gestegen prijzen voor benzine. Ook zal tegen het Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho) geprotesteerd worden.

,,Vooral bij de onderwijzers is ernstige demotivatie geconstateerd doordat 12,5 procent van hun totale inkomstenpakket is geschrapt als een onderdeel van de hervormingen binnen Coho”, aldus de voorzitter van Doen, Marbella Felipa. Zij meldt dat onderzoek heeft uitgewezen dat 50 procent van de leerkrachten zo gedemotiveerd is dat deze docenten het onderwijs willen verlaten, zodra zij iets anders vinden.

,,De mensen hun vakantie-uitkering is compleet geschrapt. Dat geld heeft vaak al een bestemming voordat het is uitbetaald. Daarnaast is er ook totaal geen beleid in het onderwijs. Er zijn geen investeringen. Dus diezelfde leerkracht die nu minder verdient, moet vaak ook zelf materiaal maken om tijdens de les te gebruiken. Daarvoor zijn we niet opgeleid en we worden daarvoor niet vergoed”, zegt Felipa verbolgen. Daarnaast komt er door die situatie te veel verschil in de les, want elke leerkracht maakt eigen materiaal.

Felipa: ,,En als klap op de vuurpijl en ook nog op de Dag van de Arbeid de prijsverhogingen erbij, wat een mooi cadeau.” De vakbonden die meedoen aan het protest op 1 mei zijn de elf bonden verenigd in de vakcentrale Sentral Solidaridat Sindikal (SSS), de CBV van de zorgsector en de NAPB van de politie. Op deze dag zal ook vakbond Doen toetreden tot de SSS. Het protest start na de kerkdienst in de Rooms Katholieke Fatimakerk in Suffisant. Er zal in protestmars gelopen worden naar het nieuwe onderkomen van Doen.

,,Het toetreden van Doen tot de SSS en het in gebruik nemen van ons nieuwe gebouw zullen samengaan”, vertelt Felipa. Doen zal gehuisvest zijn op het terrein van de Klup di Shell aan de Spaarnestraat, bij Suffisant. De vakbond Doen heeft op 1 mei ook twee leden van de Nederlandse onderwijsvakbond AOb op bezoek, die een werkbezoek aan de organisatie brengen. AOb is een vakbond voor onderwijspersoneel in Nederland dat werkt in het primair onderwijs, op middelbare scholen, in het mbo, op hogescholen en universiteiten. De bond is aangesloten bij de grootste werknemersorganisatie van Nederland, de FNV.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Heb altijd gedacht dat onderwijs een roeping was, maar zo te lezen willen deze lui naast hun 2,5 maanden vakantie nog allerlei extras. Dat kinderen zonder ontbijt naar school komen, zal hen aan hun reet roesten.

    Deze Marbella Felipa heeft zich ooit als tegenkandidaat van Leo Karbritu Plantijn gesteld en verloren en heeft nu toch een manier gevonden om vakbondsleider te spelen.

    Blijkbaar hoeft de regering geen verdeel-en-heerstactiek toe te passen dat doen ze zelf door hun onverzadigde zucht naar aandacht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties