30 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Pisas schermt met brief januari 2021

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Pisas schermt met brief januari 2021

‘Lees hoe Nederland dat noemt: investering’

Ondertekening van de Onderlinge Regeling door de minister-presidenten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties op 4 april 2023.
Willemstad – Premier Gilmar Pisas (MFK) schermt nu met een brief van 27 januari 2021 van de toenmalige Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), waarin wordt verwezen naar de op dat moment geldende afspraken over een ‘investeringspakket’ ten behoeve van de CAS-eilanden Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

F03Pisas ondertekent OR apr Den Haag RCNDaarmee wil hij aantonen dat er wel degelijk aanvullende Nederlandse geldmiddelen zijn in verband met de begin deze maand door hem getekende Onderlinge Regeling voor Hervormingen (OR). Anderen stellen juist dat dit investeringspakket niet (langer) deel uitmaakt van de overeengekomen OR.
In dat pakket was voor de jaren 2021 tot en met 2026 in totaal 457 miljoen euro uitgetrokken voor ‘maatregelen die zijn gericht op onder andere het versterken van de rechtsstaat, ondersteuning van het bedrijfsleven en verbetering van de onderwijshuisvesting’ op de CAS-eilanden.

Deze krant berichtte zaterdag op gezag van de persoonlijk woordvoerder van de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) dat ‘er inderdaad geen apart investeringspakket onder de Onderlinge Regeling is’.
In reactie daarop meldde Pisas in het weekeinde op zijn Facebookpagina enigszins geïrriteerd dat ‘in plaats van de vraag te stellen, de woordvoerder van Van Huffelen om een toelichting is verzocht, om vervolgens iets te publiceren wat niet klopt’.

,,Hou er rekening mee dat het heel ingewikkelde en technische materie betreft”, schrijft de regeringsleider erbij. Gezien enkele reacties blijkt dat er velen zijn die zich afvragen of de minister-president het zelf wel snapt, of zich bewust van de domme houdt.

Bij dezelfde post plaatst hij als ‘bewijs’ een deel van de brief van januari 2021 van de Nederlandse regering aan de Tweede Kamer. ,,Lees zelf hoe Nederland het noemt: investering.” En dat laatste klopt: er staat onder punt 8 van de brief van de toenmalige minister van Financiën van Nederland ‘Investeringspakket Curaçao, Aruba en Sint Maarten’. ,,Het gaat om investeringen in onze economie en in ons onderwijs et cetera”, aldus Pisas in zijn post op sociale media.
In januari 2021 echter, lag de consensusrijkswet Coho nog op tafel. En op dat moment was Pisas nog oppositieleider en moesten de Curaçaose Statenverkiezingen van maart 2021 nog plaatsvinden en moest ook het nieuwe kabinet-Pisas (MFK/PNP) nog aantreden in juni dat jaar.

Intussen is sprake van een geheel nieuwe situatie; Coho is definitief afgewezen, conform de wens en inzet van de coalitiepartijen MFK en PNP (die ‘heronderhandeling’ over Coho wilden) en omdat er na heronderhandeling geen steun voor was in de parlementen van de CAS-eilanden.

Geld voor apparaatskosten TWO
Er ligt nu, sinds begin april 2023, een getekende ‘Onderlinge Regeling voor gelijkwaardige samenwerking aan hervormingen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten’. In de Kamerbrief van Van Huffelen daarover komt het woord ‘investering’ niet voor.

Wel dat de Landspakketten, zoals die eind 2020 met ieder land zijn overeengekomen, de basis blijven voor de samenwerking. ,,Ter ondersteuning van de uitvoering van de Landspakketten blijft de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) binnen mijn ministerie bestaan. De TWO voert haar taak uit in gezamenlijkheid met de Uitvoeringsorganisaties, die in ieder van de Landen zijn ingesteld onder de ministers-presidenten.”

Samen zijn zij belast met de ondersteuning, begeleiding en monitoring van de uitvoering van de hervormingen. De TWO heeft hiertoe tot en met 2027 jaarlijks ruim 30 miljoen euro beschikbaar; circa 6,5 miljoen euro hiervan wordt besteed aan apparaatskosten, voor zowel het eigen personeel van de TWO als voor de inzet van experts van andere (Nederlandse) departementen. ,,De resterende middelen kunnen (verdeeld over de CAS-eilanden, red.) worden aangewend voor de financiering van hervormingsprojecten of voor het beschikbaar stellen van aanvullende deskundigheid of uitvoeringscapaciteit.” Dat is gemiddeld nog geen 8 miljoen euro per eiland per jaar.

De redactie van deze krant heeft opnieuw aan de woordvoerder van de staatssecretaris om opheldering gevraagd, nadat premier Pisas in het weekend een post publiceerde waarin hij aangeeft dat er volgens hem wel degelijk sprake is van Nederlands geld voor een ‘investeringspakket’.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. oude koeien die allang verzopen zijn uit de sloot trekken daar is regering MFK en PIK goed in. En PIK dacht nog wel na het verwarmend schuifel dansje met Van Huffelen haar in zijn op gezwollen voor broekzak had zitten? O O O wat een miskleun voor ( COHO weg ! ) OG terug ! Sheik Pik, wat is hij slim die PIK?.

  2. Ja dat krijg je ervan als je een figuur die nog lezen en schrijven kan een het baantje als Minister President cq Sheik Minister President kiest voor een flesje Rum en een zuurstok.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties