24 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Overname Banco di Caribe kan nu snel’

Online gamling licentiehouder TISS N.V. /Centennial Management krijgt na Intertrust/MeesPierson/Fortis opnieuw eigen lokale bank| KKC onderschrift

Willemstad – ,,Het zou niet lang meer moeten duren”, zegt Centrale Bank-president Richard Doornbosch op de vraag wanneer de closing wordt verwacht in verband met de overname van Banco di Caribe (BdC) door United Group Holdings.

 

Op nadere vragen over de afronding van de overeenkomst, die door de Centrale Bank CBCS al in september 2021 namens BdC-eigenaar Ennia werd getekend, verwijst de topfunctionaris naar de afdeling communicatie. Het Antilliaans Dagblad stuurde daarop een reeks schriftelijke vragen uit en ontving daarop de volgende antwoorden:

,,Naar aanleiding van uw vragen melden wij dat de afronding van de aangekondigde verkoop van de aandelen van Banco di Caribe nv (BdC) naar wens verloopt en op korte termijn wordt verwacht. De CBCS is in goed contact met alle medetoezichthouders waar BdC actief is. Inhoudelijk kunnen geen verdere mededelingen worden gedaan.”

De aanleiding voor het contact met de Centrale Bank is een bericht op sociale media waarin met zoveel woorden in vragende zin wordt gesteld dat Doornbosch zelf de deal met Gregory Elias van United zou willen blokkeren, en daarvoor onder meer gesprekken zou hebben gevoerd met directeur Prakash Mungra van de Arubaanse Centrale Bank (CBA). Ook wordt gemeld dat Doornbosch pensioenfonds APC ertoe zou (hebben willen) bewegen om de deal niet te laten doorgaan.

,,Dat is natuurlijk grote flauwekul. Daar ga ik zelf – dat wil zeggen de CBCS – over en ik ga mezelf natuurlijk niet tegenwerken”, verklaart Doornbosch als deze krant hem benadert met het Whatsapp-bericht, waarin wordt beweerd dat de president de BdC-verkoop aan United zou tegenwerken. Doornbosch zegt verder dat hij ‘niet reageert op deze bron’.

Kort daarop volgt de korte schriftelijk verklaring van de CBCS dat de verkoop van de aandelen van BdC ‘op korte termijn wordt verwacht’ en dat dat de contacten van CBCS hierover met de Arubaanse CBA en in dit verband ook De Nederlandsche Bank (DNB) goed verlopen. United wenst in dit stadium geen commentaar te geven.

Terwijl de CBCS aangeeft dat ‘de verkoop van de aandelen van Banco di Caribe nv (BdC) naar wens verloopt en op korte termijn wordt verwacht’, kan wel geconstateerd worden dat de geplande en eerder publiekelijk aangekondigde afronding veel langer duurt dan de bedoeling was.

Op 16 september vorig jaar – dat is acht maanden geleden – werd door de Centrale Bank bekendgemaakt dat ‘Banco di Caribe wordt verkocht’ en dat BdC daarbij ‘inzet op verdere groei als onderdeel van United Group Holdings’. De verkoop omvat onder meer ‘alle bancaire activiteiten van BdC op Curaçao, Bonaire, Sint Maarten en Aruba’. Zo meldde het persbericht.

Afronding eind 2021 verwacht

De verkoopovereenkomst is op 11 september 2021 ondertekend door verkoper Ennia Caribe Holding (ECH) – in verband met de noodregeling bij Ennia vertegenwoordigd door de Centrale Bank CBCS – en koper United. ,,Met United heeft Banco di Caribe een kapitaalkrachtige aandeelhouder en een gecommitteerde partner, waardoor ruimte ontstaat voor groei en investeringen in een optimale financiële dienstverlening op de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten”, stond er verder.

Maar óók dat ‘ECH en United de verkoop van BdC, die voorwaardelijk is aan succesvolle afronding van de wettelijk vereiste toezichtsrechtelijke toetsing, verwachten af te ronden in het vierde kwartaal van dit jaar’. Dit jaar was 2021. Het zou toch langer duren, hoewel de Centrale Bank hierover tussentijds niet communiceerde.

Medio maart berichtte deze krant dat de overname van BdC nu (echt) dichtbij was, omdat de toetsing door toezicht groen licht had opgeleverd. Zo vernam de redactie uit goede bronnen. Dat hield in dat partijen konden overgaan tot de ‘closing’, dat wil zeggen dat de koper de overnamesom betaalt en de verkoper de aandelen van Banco di Caribe overdraagt.

Gemeld werd dat het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) zou participeren in de ‘nieuwe BdC’. APC heeft al een eigen bankvergunning voor APC Bank, die verder nog niet actief is, maar wel eigenaar is van de PSB Bank en de Centrale Hypotheek Bank (CHB).

De overname van BdC door United draagt volgens de Centrale Bank bij ‘aan de consolidatie van het bankenlandschap op Curaçao’. Mogelijk dat met de deelname van APC (Bank) dit kan leiden tot verdere consolidatie in het bankwezen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. @Louis, Ik denk dat je niet precies weet hoe het werkt maar een Trust Kantoor is geen bank en kan dus niet alleen geen geld ontvangen of wegsluizen.
    Dus hebben zij daar een bank voor nodig waar de klant een bankrekening voor opent (en dan als je een Orco bank hebt die de rekening bevriest voor een meneer S dan heb je een probleem!).
    Dus wat zou er mooier zijn als je en trustkantoor bent en nog een bank? Dan kan je wel bankrekeningen openen voor klanten er doen wat je er mee wilt zoals belasting ontduiken of witwassen.

  2. Het diffuse doen en laten van trustkantoren staat alsmaar meer in de spotlights. Er gaan stemmen op om trustkantoren te verbieden. In ieder geval
    zal de regelgeving versterkt worden.
    En dat is de business waarmee Elias rijk is geworden. Wat is het belang van Elias om een bank te bezitten? Bankieren is toch heel wat anders dan het voeren van een trustkantoor? Een vlucht naar voren?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -