27.5 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 11:40

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Oppositie achter VVU

Oppositie achter VVU | Persbureau Curacao

Willemstad – Coalitie en oppositie in de Staten staan achter het concept van de Landsverordening vervroegde vrijwillige uitstroom (VVU).

In het algemeen is het standpunt dat de wet nu zo snel mogelijk moet worden goedgekeurd in een openbare vergadering van het parlement.
Dat neemt niet weg dat gisteren tijdens een centrale commissievergadering over de wet, uit beide hoeken kritische vragen werden gesteld.

,,Wij staan geheel achter deze wet”, zegt Charles Cooper, van oppositiepartij MFK. Cooper wijst erop dat de landsverordening uitvoerig is besproken in het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) waarin zowel de vakbonden als werkgeversorganisaties zijn vertegenwoordigd.

Cooper: ,,De vakbonden hebben binnen dat overleg en met de minister bereikt wat nu op tafel ligt. Wie zijn wij om daar nog vraagtekens bij te plaatsen?”

- Advertentie -

De landsverordening regelt dat ruim 600 ambtenaren gebruik kunnen maken van het aanbod om vervroegd uit te treden. Deze groep van 60-plussers kan op basis van de VVU met pensioen nog voordat de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar is bereikt. Behalve overheidsmedewerkers die geboren zijn in 1957, 1958, 1959 of 1960, komen ook ambtenaren die na 1960 zijn geboren in aanmerking, maar alleen als zij per 1 januari 2016 meer dan dertig dienstjaren achter de rug hebben.

Uit de Memorie van Toelichting bij de conceptwet blijkt dat de overheid op de begroting van 2021 fondsen heeft gereserveerd om de eenmalige lumpsum uit te kunnen keren. Als alle 608 ambtenaren die het betreft gebruikmaken van de regeling, gaat het om een bedrag van 11,5 miljoen gulden. Dat bedrag is volgend jaar al weer terugverdiend vanwege een besparing op de personeelskosten van 27,6 miljoen gulden.

Toch wil MFK-Statenlid Cooper weten ‘of er geld is om de lumpsum te betalen’.

,,En kom niet aan met Nederland of het Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling, red.).”

- Advertisement -

Cooper zou ook graag zien dat er een speciale belastingregeling komt voor de ambtenaren die de VVU-uitkering ontvangen, omdat anders ‘de helft van het bedrag teruggaat naar de belastingdienst’.

,,De wet kon nu pas worden opgenomen op de agenda, omdat het parlement steeds niet compleet was voorafgaande aan de verkiezingen”, pareert Stephen Walroud, Statenlid namens regeringspartij PAR, fijntjes een opmerking van Cooper. Volgens Cooper wordt zijn partij er onterecht van beschuldigd de behandeling van de landsverordening te hebben belemmerd.

,,De wet was gewoonweg nog niet aangeboden aan de Staten”, zegt Cooper. Walroud ziet dat anders en benadrukt nog eens dat het dankzij het ingrijpen van de gouverneur en de Rijksministerraad in Nederland is ‘dat niet langer een spelletje kon worden gespeeld met de democratie’.

De behandeling in een openbare vergadering zal gebeuren na 11 mei en dus door de nieuwe Statenleden die op 19 maart zijn gekozen. De zetelverdeling wordt vanaf dan: 9 voor MFK, 4 voor PNP, 4 voor PAR, 2 voor MAN, 1 voor Trabou pa Kòrsou en 1 voor KEM. Nu de grootste partij in het nieuwe parlement het wetsvoorstel steunt, gaat Walroud ervan uit dat de wet van kracht wordt.

,,De huidige regering (PAR en MAN, red.) heeft de basis gelegd voor de VVU. Die is bedoeld om het ambtenarenapparaat efficiënter en minder kostbaar te maken en te zorgen voor een betere output. Walroud verwacht van de komende regering met naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval MFK en PNP, dat die ‘het traject vervolgd en de wet uitvoert’.

PAR en MAN vragen duidelijkheid om te voorkomen dat zich herhaalt wat in het verleden is gebeurd. Dan gaat het bijvoorbeeld om ambtenaren die met pensioen gaan en vervolgens weer binnenkomen als consultant of via een functie bij de overheid. MAN-Statenlid Eugene Cleopa vindt dat niet altijd een slechte zaak.

,,Als het gaat om vitale mensen die deskundig zijn en een bijdrage willen leveren, dan juich ik dat toe.” Cleopa wijst erop dat de begroting van de overheid voor 2021 is goedgekeurd in de Staten. ,,Daarin zijn fondsen beschikbaar gesteld om de kosten van de VVU te dekken. Er is dus voldoende geld om die groep uit te betalen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -