‘Nog altijd te veel besmettingen per dag’
Willemstad – De huidige voorzorgsmaatregelen in verband met de covid-pandemie zijn, met wat aanpassingen, opnieuw verlengd. Het nieuwe besluit van de overheid is van kracht tot en met 27 februari, maar na tien dagen wordt de situatie rond Covid-19 geëvalueerd.
Dat de avondklok, toke de keda, een uur later ingaat om 24.00 uur, moet niet worden opgevat als ‘een free for all’, waarschuwde premier Gilmar Pisas (MFK) gisteren in een Relato di Dia. De komende tien dagen zal de regering de maatregelen evalueren, waaronder het gebruik van mondkapjes op scholen en mogelijkheden voor de entertainment-sector. Behalve de nieuwe ingangstijd van de avondklok en in vervolg daarop de sluitingstijd van de horecazaken en trùk’i pan een uur later, blijven alle bestaande maatregelen van kracht. Die zijn te vinden op de website www.covid19.cw.
De verlenging van de maatregelen is nodig omdat de besmettingscijfers nog altijd relatief hoog zijn in relatie tot de beschikbare zorgcapaciteit. De piek van meer dan 1.000 coronabesmettingen per dag is voorbij, zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth. ,,Maar het aantal besmettingen per dag stabiliseert zich op gemiddeld honderd dagelijkse infecties. Dat is voor een eiland als het onze nog steeds erg hoog.”
De huidige golf van besmettingen wordt veroorzaakt door de omikronvariant. Die zorgt wereldwijd voor een opleving van de pandemie, maar zonder dat veel mensen ernstig ziek worden en overlijden. Dat er op Curaçao toch vrij veel covid patiënten in het ziekenhuis terecht komen en overlijden, is een logisch gevolg van de relatief grote aantallen besmettingen. De zorgcapaciteit op het eiland komt daardoor al snel onder druk te staan.
Uit de cijfers van de afdeling epidemiologie blijkt dat de meeste besmettingen in deze omikron-golf voorkomen onder mensen van 25 tot 65 jaar. Gerstenbluth: ,,Dat was zo tijdens de piek en is nog steeds zo.” Maar deze groep wordt niet ernstig ziek. Dat zijn juist de ouderen. De sterfgevallen zijn voornamelijk mensen vanaf 65 jaar tot boven de 85. Gerstenbluth spreekt van een ‘secundary attack rate’. Jongeren raken besmet en worden nauwelijks ziek, maar besmetten ouderen. Dat gebeurt thuis, in verpleeghuizen en in ziekenhuizen. De dringende oproep is dan ook om beter rekening te houden met ouders en opa’s en oma’s die kwetsbaar en vaker chronisch ziek zijn. Gerstenbluth: ,,Houd afstand, draag een mondkapje en was je handen. Zorg dat je anderen niet infecteert met het virus.”
Mensen die in het ziekenhuis terecht komen en overlijden zijn meestal niet gevaccineerd. In de periode van 20 juli 2021 tot en met 1 februari dit jaar werden er 416 mensen met Covid-19 opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC). Daarvan was 90,1 procent niet maximaal beschermd. Slechts 41 mensen hadden wel een eerste en tweede prik gekregen. ,,Zesentachtig procent had niet eens een eerste prik gehad”, zegt Gerstenbluth. In deze huidige golf van besmettingen door de omikron-variant is 75 procent van de sterfgevallen niet gevaccineerd. ,,Onze focus moet erop gericht zijn dat ouderen gevaccineerd worden en een boosterprik krijgen”, zegt Gerstenbluth. ,,Hoe meer kwetsbaren beter beschermd zijn, hoe makkelijker het wordt om verder te versoepelen.”
Zo’n boostershot is extra belangrijk nu een nieuwe mutatie van de omikron-variant de kop opsteekt in andere landen. Dit met BA-2 aangeduide type virus is nog besmettelijker dan voorganger BA-1 en daarom zorgelijk, maar er is nog onvoldoende informatie over hoe ziekmakend en dodelijk de mutatie is. Gerstenbluth: ,,De verwachting is dat BA-2 op korte termijn in Nederland domineert. Dan zal het niet lang duren voordat mensen op Curaçao ermee besmet raken.”
Bron: Antilliaans Dagblad