27 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Mc William beticht Silvania van liegen

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Mc William beticht Silvania van liegen

Willemstad – ,,Minister Silvania moet stoppen met liegen. Het was de regering zelf die besloten heeft om geen belastingschuld van Curoil in te vorderen.

Dit besluit werd genomen om het volk te sparen van verhoging van de benzineprijs en gerelateerde olieproducten”, verklaart MAN-Statenlid Giselle Mc William.

Daarmee reageert Mc William op Financiënminister Javier Silvania (MFK) die eerder deze week op zijn Facebookpagina publiceerde. Hij verwees naar een Curoil-schuld van 88,6 miljoen gulden en dat hij van plan is de Raad van Minister (RvM) te vragen deze kwijt te schelden.

,,De minister verdoezelt de waarheid en misleidt de gemeenschap. De regering heeft een beginselbeslissing genomen. De verzoekbrief van Curoil is zowel naar Wetgeving & Juridische Zaken (WJZ) als Fiscale Zaken gestuurd voor advies”, zet Mc William uiteen.

De oud-minister van Economische Zaken in het kabinet-Rhuggenaath refereert ook naar de onderhandelingen die toentertijd gaande waren met een nieuwe exploitant. De regering droeg WJZ op om de wetswijziging voor te bereiden. Alle producten die Curoil moest importeren, zodat deze onder een 0%-tarief zouden vallen.

Mc William: ,,Curoil heeft in haar brief van 16 september 2019 aan de RvM verzocht om de 0%-invoerbelasting die van toepassing was op LSD en ULSD, ook van toepassing te laten zijn op de invoer van alle andere brandstofproducten die Curoil moest importeren. Dit was vanwege het ontbreken van operaties van de PdVSA/Isla-raffinaderij.”

Naar de mening van Mc William had de douaneadministratie correct overwogen dat, zolang er geen officiële wetgevingswijziging met terugwerkende kracht is, Curoil zou worden gefactureerd voor invoerbelasting op alle producten die moest worden geïmporteerd. ,,Curoil heeft deze niet betaald vanwege het beginselbesluit van de ministerraad. Noch werden de douanerekeningen doorgestuurd naar het Bureau TeleCommunicatie en Post (BTP), die deze zou moeten opnemen in de berekening van de brandstofprijzen voor de lokale markt.”

Verder geeft Mc William aan dat het van belang is het volgende uiteen te zetten, namelijk dat invoerbelasting op brandstoffen voor lokaal verbruik geen deel uitmaakt van de inkomsten voor de overheidsschatkist. Volgens haar lezing is er dan ook geen kwestie van verlies of inkomstenderving voor de regering. Het MAN-Statenlid dringt er bij de regering aan om WJZ en Fiscale Zaken samen met het Douanehoofd de betreffende wetgevingswijziging af te ronden.

Behalve het MAN-Statenlid blijkt de TPK-parlementariër niet te spreken over de actie van Silvania om over de vermeende schuld van Curoil op sociale media te publiceren. ,,Echt niet fraai. De manier waarop de minister ervoor heeft gekozen om over de 88,6 miljoen gulden die Curoil aan invoerrechten en omzetbelasting (OB) open heeft staan, zorgde voor een golf van onnodige aanvallen tegen de overheids-NV. Het brengt het bedrijf in een negatief daglicht.”

Verder wijst ook Calmes op het feit dat de openstaande rekening van 88,6 miljoen gulden waar Silvania het over heeft, niet zomaar tot stand is gekomen. ,,In die tijd is de raffinaderij gesloten en Curoil kreeg de taak om brandstof, gas, enzovoort voor het volk in te kopen. Op het moment dat Curoil deze taak vervulde, bleek dat als er OB en invoerrechten op deze producten werden geheven, dit zou worden doorberekend, en de hoge rekening aan het volk zou worden gepresenteerd. Vandaar die 88,6 miljoen. Het waren moeilijke tijden voor Curaçao en er moesten beslissingen worden genomen, zodat burgers betaalbare brandstof konden krijgen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Sorry maar ik moet echt kotsen als ik politici hier zie, een compleet overbodige en overbetaalde functie. Dit doet me altijd aan het boek “Animal Farm” denken waar de varkens (Zwarten) de mensen (Blanken, kolonisten) hebben verdreven om vervolgens zelf de andere dieren (onderdrukte zwarten) uit te buiten.

    Voor alle duidelijkheid een gemeenteraadslid van een gemeente met ongeveer 150.000 bewoners krijgt ongeveer €2000,00 per maand. Als deze hufters, “soberania, soberania” lopen te schreeuwen en de domme bevolking hen na-apen, is het enige wat ze aandenken is hun portemenee.

  2. Ze denken nog steeds dat iedereen op dit eiland achterlijk zijn of dom of stom
    Of niet meer weten wat gezegd is of gebeurd na een week .
    Silvania ban serio si of blijft maar Sinterklaas spelen in de land der blinden .
    Maar ja nos mes por

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties