28 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Hoge inflatie eet spaargeld op’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Hoge inflatie eet spaargeld op’
CBCS | Persbureau Curacao

Willemstad – Dat inflatie de koopkracht vermindert, vooral wanneer salarissen of pensioenen niet worden geïndexeerd, is algemeen bekend.

Zo begint een persbericht van de Centrale Bank CBCS.

,,Er staan echter weinig mensen bij stil dat inflatie een vergelijkbaar negatief effect heeft op spaartegoeden.” Uit schattingen van CBCS blijkt dat in 2022 het spaargeld van huishoudens bij lokale banken in de monetaire unie in reële waarde is gedaald met ongeveer 146 miljoen gulden.

Dit komt door de recordhoge inflatie, die de spaarrentes overtreft. De Centrale Bank daarover: ,,Als de inflatie de rente blijft overtreffen, zullen de negatieve effecten op de spaartegoeden de komende jaren aanhouden.”

Vanuit economisch perspectief zijn spaartegoeden van huishoudens ‘een belangrijke financieringsbron voor investeringen en voor economische activiteit’, zo legt de CBCS uit.

Uit recente onderzoeken van de Centrale Bank van de monetaire unie die Curaçao en Sint Maarten beslaat en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat op Curaçao ongeveer 52 procent van de volwassen bevolking een spaarrekening heeft, terwijl dit op Sint Maarten ongeveer 73 procent is.

In december 2022 hielden huishoudens in de monetaire unie in totaal 2,77 miljard gulden aan spaargeld – gedefinieerd als spaar- en termijndeposito’s van huishoudens – aan bij lokale commerciële banken.
De rente op spaartegoeden van huishoudens bedroeg tussen 2017 en 2022 gemiddeld 1,2 procent (spaardeposito’s gemiddeld ongeveer 1,1 procent en termijndeposito’s gemiddeld ongeveer 2,0 procent).

De inflatie in de Landen Curaçao en Sint Maarten stijgt echter en bedroeg tussen 2017 en 2022 gemiddeld 3,1 procent (per jaar, red.). ,,Vanwege negatieve reële rentes – het verschil tussen de nominale rente en de inflatie – daalt daardoor de waarde van spaartegoeden”, aldus de CBCS. ,,Uiteindelijk kunnen spaarders met hetzelfde spaargeld minder goederen en diensten aanschaffen.”

Het totale bedrag aan spaargeld van huishoudens in de monetaire unie groeide met bijna 320 miljoen gulden tussen 2020 en 2022. Het nadelige effect van de inflatie wordt geraamd op 179 miljoen in 2022, terwijl de verdiende rente geschat wordt op 33 miljoen. Hierdoor nam de reële waarde van de spaargelden van huishoudens in 2022 met ten minste 146 miljoen af.

,,De CBCS benadrukt dat sparen een belangrijk instrument is om de financiële weerbaarheid op korte termijn te vergroten en om langetermijndoelstellingen te realiseren.”

Deze analyse is door de CBCS gepubliceerd in de zogeheten Financial Stability notes. De FS-notes zijn een nieuwe reeks beknopte publicaties, bedoeld om het publiek te informeren over verschillende onderwerpen op het gebied van financiële stabiliteit.

Voor mee informatie over de FS-notes zie ook:
www.centralbank.cw/publications/notes-analyses/financial-stability-notes

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties